Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Norvēģijas Veselības ministre apsūdzēta par plaģiātu

© Pixabay

Akadēmiskā izmeklēšana Norvēģijā šonedēļ paziņoja, ka konstatējusi plaģiātu Veselības ministres Ingvildas Kjerkolas maģistra darbā, kas iesniegts pirms trim gadiem. Tas ir jau otrais gadījums šogad Norvēģijas valdībā.

Nord Universitātes (Norvēģijas ziemeļos) veiktajā izmeklēšanā atklājās, ka Kjerkolas 2021. gada disertācijā bija "daudz nopietnākas kļūdas nekā paviršība", ziņo Norvēģijas raidorganizācija NRK. Tiek norādīts, ka izmeklēšanas rezultātā Kjerkolai tiek anulēts maģistra grāds veselības pārvaldībā.

48 gadus vecā Kjerkola komentārus nesniedza. Taču Iepriekš viņa ir noraidījusi apsūdzības, sakot, ka viņa un līdzautors nav kopējuši daļas no cita studenta darba, kas tapis 2015. gadā.

Kjerkola ir amatā kopš 2021. gada oktobra, kopš premjerministrs Jonass Gārs Stērs iepazīstināja ar koalīcijas valdību, ko veido viņa paša Darba partija un jaunā Centra partija.

Jans Tore Sanners, Norvēģijas galvenās opozīcijas partijas „Hoeyre” loceklis, Norvēģijas ziņu aģentūrai NTB sacīja, ka premjerministram ir jārisina "uzticības jautājums" Kjerkolā. Pret imigrantiem noskaņotās Progresa partijas līdere Silvi Listhaga arī aicināja Gēru Stēru "novērtēt, vai viņš viņai uzticas".

Kjerkola ir otrā valdības pārstāve, kura šogad sastapusies ar apsūdzībām par akadēmisko plaģiātu. Janvārī Sandra Borha atkāpās no Pētniecības un Augstākās izglītības ministres amata, kad kāds students atklāja, ka Borhas maģistra darba daļas, tostarp pareizrakstības kļūdas, ir nokopētas bez atsaucēm uz oriģināla autoru.