Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki apgalvo, ka ir atšifrējuši pasaules noslēpumaināko grāmatu, kas uzrakstīta nezināmā valodā

© Pixabay.com

Voiniča manuskripts ir mulsinājis kriptogrāfus un vēsturniekus jau 600 gadus, taču tagad zinātnieki domā, ka ir atrisinājuši tā noslēpumu, raksta "Daily Mail".

Grāmatā attēloto dīvaino zīmējumu un šifrētā teksta dēļ daži ir izteikuši domu, ka tajā redzamas maģiskas burvestības vai pat citplanētiešu noslēpumi. Taču tagad eksperti saka, ka pasaules noslēpumainākais teksts patiesībā satur viduslaiku seksuālos noslēpumus, kas tika nosodīti kā "pārāk bīstami, lai tos publiskotu", un cenzēti, tāpēc teksts ir šifrēts.

Raksta vadošais autors, doktors Kīgans Brūvers no Makvarija universitātes Austrālijā, saka, ka šis šifrētais teksts patiesībā satur cenzētu informāciju par seksu, kontracepciju un ginekoloģiju. Lai gan daudzās manuskripta ilustrācijās ir attēloti augi, dzīvnieki vai cilvēki, dažas no ilustrācijām īpaši piesaistīja pētnieku uzmanību.

Šajās ilustrācijās attēlotas kailas sievietes, kas tur dažādus priekšmetus pie dzimumorgāniem. Pētnieki saka, ka šie zīmējumi ir skaidra norāde, ka manuskripts satur informāciju par ginekoloģiju un seksuālo veselību.

"Es domāju, ka tas nevarētu būt par kaut ko citu, ņemot vērā, ka ir ilustrācijas ar augiem, kas nozīmē, ka tas ir medicīnisks manuskripts, un sievietēm, kas norāda uz saviem dzimumorgāniem," saka Brūvers. “Viņi ļoti cenzēja daudzus tā laika medicīniskos rakstus par seksu un dzemdībām, jo vēlo viduslaiku Eiropas patriarhālajai kultūrai bija raksturīgas vīriešu bailes no sieviešu ķermeņa un to dabiskajiem procesiem, un tas bija cieši saistīts ar medicīnas kultūru," skaidro Brūvers.

Kāds XV gadsimta ārsts Johanness Hartlībs pat ieteica ārstiem izmantot "slepenos simbolus", lai slēptu no sievietēm informāciju par kontracepciju vai abortiem. Hārtlība kungs uztraucās, ka viņa rakstus varētu lasīt sievietes un tas varētu mudināt viņas iesaistīties ārpuslaulības seksā.

Aplūkojot manuskriptu kā kodētas seksuālās informācijas piemēru, pētnieki saka, ka mēs varam saprast dīvaino ilustrāciju nozīmi. Lielākā un sarežģītākā ilustrācija patiesībā var atspoguļot vēlo viduslaiku izpratni par seksu un kontracepciju - vēlo viduslaiku ārsti uzskatīja, ka dzemdei ir septiņi dobumi un ka makstij ir divas atveres, viena iekšēja un viena ārēja.

Pētnieki saka, ka deviņi apļi ilustrācijā attēlo tieši tos. Brūvers norāda, ka "astoņiem ārējiem apļiem ir gludas malas, jo tie attēlo iekšējo anatomiju, un centrālajam aplim ir kontūrēta mala, jo tā attēlo ārējo anatomiju".

Lai gan pētnieki atzīst, ka ir daudz citu ilustrāciju, kas ir jāizskaidro, šī nav pirmā reize, kad šo tekstu tiek ieteikts interpretēt kā ginekoloģisku.

2017. gadā Nikolass Gibss, viduslaiku medicīnas manuskriptu eksperts, norādīja, ka teksts ir veselības rokasgrāmata "bagātai" dāmai, kura vēlas uzzināt par ginekoloģisko slimību ārstēšanu. Lai gan zinātnieki ir pētījuši manuskriptu simtiem gadu, liela daļa tā izcelsmes joprojām ir noslēpumaina. Neviens vēl nav pierādījis, ko teksts patiesībā varētu nozīmēt. Ņemot vērā daudzās neveiksmes, daži pētnieki pat ir norādījuši, ka manuskripts varētu būt nekas vairāk kā neapzināti skribelējumi. Tomēr Brūvers uzskata, ka teksts kādreiz tiks iztulkots, vēsta "Daily Mail".