Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā izmēģina personalizētu vakcīnu pret ādas vēzi

© Pixabay

Ārsti ir sākuši simtiem pacientu izmēģināt pasaulē pirmo personalizēto mRNS vēža vakcīnu pret melanomu. Eksperti atzinīgi vērtē tās potenciālu neatgriezeniski izārstēt vēzi.

Melanoma katru gadu skar aptuveni 132 000 cilvēku visā pasaulē un ir lielākais ādas vēža izraisītājs. Pašlaik ķirurģija ir galvenā ārstēšanas metode, lai gan dažreiz tiek izmantota arī staru terapija, zāles un ķīmijterapija.

Tagad eksperti testē jaunas vakcīnas, kas ir individuāli pielāgotas katram pacientam un liek ķermenim nomedīt vēža šūnas, lai novērstu slimības atkārtošanos.

2. fāzes pētījumā atklājās, ka vakcīnas ievērojami samazināja vēža atgriešanās risku melanomas pacientiem. Tagad ir uzsākts pēdējais, 3. fāzes izmēģinājums, un to vada Londonas Universitātes Slimnīcu fonds.

Dr. Hetere Šova, pētījuma valsts koordinējošā zinātniece, sacīja, ka potēm ir potenciāls izārstēt cilvēkus ar melanomu, un tās tiek pārbaudītas arī pret citiem vēža veidiem, tostarp plaušu, urīnpūšļa un nieru vēzi.

"Šī ir viena no aizraujošākajām lietām, ko esam redzējuši patiešām ilgu laiku," sacīja Šova.

Vakcīna ir individuāla neoantigēnu terapija. Tā paredzēta, lai aktivizētu imūnsistēmu, kas varētu cīnīties pret pacienta specifisko vēža un audzēja veidu.

Vakcīna, kas pazīstama kā mRNS-4157 (V940), ir vērsta uz audzēja neoantigēniem, kurus konkrēta pacienta audzēji izsaka. Tie ir audzēja marķieri, kurus imūnsistēma var atpazīt.

Lai to personalizētu, pacientam operācijas laikā tiek izņemts audzēja paraugs, kam seko DNS sekvencēšana un mākslīgā intelekta izmantošana. Rezultāts ir individuāli izgatavota pretvēža vakcīna, kas ir piemērota konkrēta pacienta audzējam.