Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Mūsdienās uzskata, ka vecumdienas sākas pēc 75

© Unsplash

Uzskati par novecošanu mainās un mūsdienās cilvēki uzskata, ka 75 gadi ir tikai sākums vecumdienām, liecina jauns „Amerikas Psiholoģijas asociācijas” pētījums.

"Paredzamais dzīves ilgums ir palielinājies, kas varētu veicināt vēlāku vecuma iestāšanos," sacīja Markuss Vetšteins, Berlīnes Humbolta universitātes profesors un pētījuma galvenais autors. "Tāpat daži veselības aspekti laika gaitā ir uzlabojušies, tāpēc cilvēki noteiktā vecumā, kas agrāk tika uzskatīti par veciem, mūsdienās vairs netiek uzskatīti par tādiem."

Vetšteins kopā ar pētniekiem Stenfordas Universitātē, Luksemburgas Universitātē un Greifsvaldes Universitātes slimnīcā aplūkoja datus no vairāk nekā 14 000 cilvēku, kas savākti Vācijas novecošanas apsekojumā, lai noteiktu, kā mainās idejas par novecošanos.

Viņi atklāja, ka, cilvēkiem novecojot, viņu priekšstati par vecumdienu sākumu mainījās. 64 gados vidējais Vācijas aptaujas dalībnieks teica, ka vecums sākās aptuveni 74 gadu vecumā, bet 74 gados vidējais aptaujas respondents teica, ka vecums sākās tuvāk 77 gadiem.

Bija arī dzimumu un sociālās atšķirības viedokļos par to, kad sākas vecumdienas.

Vidēji sievietes teica, ka vecums sākās divus gadus vēlāk nekā vīrieši un viedokļu atšķirības laika gaitā tikai pieauga.

Pētnieki arī atklāja, ka cilvēki, kuri jūtas vientuļi vai ir sliktākā veselībā atbild, ka vecums sākās agrāk nekā apgalvo viņu vienaudži, liecina pētījums.