Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Pasaulē

Musolīni nāvessoda izpildes gadadienā Itālijā desmitiem cilvēku izpilda fašistu sveicienu

Mākslīgā intelekta ģenerēts attēls © Pixabay

Desmitiem cilvēku pacēla rokas fašistu salūtā un kliedza fašistu saukļus ceremoniju laikā, lai godinātu Itālijas diktatoru Benito Musolīni viņa nāvessoda izpildes 79. gadadienā.

Antifašistu partizāni aizturēja Musolīni Dongo pilsētā Komo ezera krastā 1945. gada 27. aprīlī, kad viņš kopā ar savu mīļāko Klāru Petaki mēģināja aizbēgt pēc Itālijas atbrīvošanas.

Svētdien viņa atbalstītāju grupa devās gājienā cauri Dongo un ezerā palaida 15 rozes, pieminot tur nogalinātos ministrus un Musolīni valdības amatpersonas, liecina ziņu aģentūra „LaPresse” reportāža.

Pēc kādas dziesma atskaņojuma pasākumu vadītājs noauroja “Biedrs Benito Musolīni” un pūlis atbildēja ar stīvo fašistu salūtu, un izkliedza “ieradies”.

Vairākas policijas kravas automašīnas atdalīja demonstrantus Dongo no simtiem protestētāju, kuri ceremonijas laikā dziedāja slaveno partizānu dziesmu “Bella Ciao”.

Musolīni nāvessoda izpildes gadadiena iekrita tajā pašā dienā, kad premjerministre Džordžija Meloni vadīja savas galēji labējās partijas „Itālijas brāļi” vēlēšanu mītiņu Peskaras pilsētā. „Itālijas brāļu” saknes meklējamas Itālijas sociālajā kustībā, kuru 1946. gadā nodibināja Musolīni pēdējās valdības štāba priekšnieks.

Meloni, kas pusaudža gados pievienojās partijas jaunatnes nodaļai, ir mēģinājusi attālināt organizāciju no tās neofašisma saknēm.

Viņa ir nosodījusi fašisma īstenoto demokrātijas apspiešanu un uzstājusi, ka Itālijas labējie pirms desmitiem gadu nodeva fašismu vēsturei.