Hakeri uzlauzuši datu bāzi ar iedzīvotāju ziņojumiem Baltkrievijas specdienestiem. Ko raksta modrie ziņotāji no Lietuvas?

Baltkrievijas VDK saņēma spēcīgu prettriecienu pēc tam, kad tās vadītājs Ivans Tertels apgalvoja, ka esot novērsis kara dronu uzlidojumus no Lietuvas teritorijas. Nākamajā dienā hakeru grupējums “Kiberpartizāni” paziņoja, ka pirms diviem mēnešiem bija uzlauzusi minētās iestādes mājaslapu un drīzumā publiskos ziņojumu datubāzi. Daži no šiem ziņojumiem tieši skar Lietuvas pilsoņus, uzņēmumus un cilvēkus, kas atrodas šajā valstī.
02.05.2024. Aleksandrs Belousovs, “Novaja gazeta. Baltija" Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©F64

Šos ziņojumus izpētījis laikraksts “Novaja gazeta. Baltija”.

Kāds ir meklējis informāciju par saviem radiniekiem, cits jautājis par ierobežojumiem izbraukšanai no valsts

Pēc Baltkrievijas VDK vadītāja Ivana Tertela odiozajiem izteikumiem tika publiskoti aptuveni 40 tūkstoši ziņojumu, ko komiteja bija saņēmusi laikposmā no 2014. gada septembra līdz 2023. gada augustam. Atbildību par šo akciju uzņēmās grupējums "Kiberpartizāni", kas sevi pozicionē kā anonīmu “haktīvistu” kopienu. Tās pārstāvji kopš 2020. gada cīnās par Baltkrievijas atbrīvošanu no diktatūras. Viņi palika atmiņā ar vairākām agrāk plašu rezonansi izraisījušām akcijām.

Šī ziņojumu datu bāzes noplūde jau tiek dēvēta par skaļu pļauku Baltkrievijas specdienestiem, kas nebija gādājuši par jutīgo datu drošību.

Zīmīgi, ka daudzu ziņojumu autori dzīvo ārpus Baltkrievijas robežām, tajā skaitā Lietuvā.

Lielākā daļa no "Novaja gazeta. Baltija" redakcijas analizētajiem pieprasījumiem ir nekaitīgi. Piemēram, kāda Klaipēdas iedzīvotāja vairākkārt vērsās Baltkrievijas VDK, lai uzzinātu informāciju par savu vectēvu, kurš 1960. gadā tika reabilitēts.

Cita pieteikuma autors, sportists no Ukrainas, 2016. gadā jautāja, kāpēc viņam ir aizliegts ceļot no Lietuvas uz Baltkrieviju. Sazināties ar VDK viņam ieteica Baltkrievijas vēstniecība.

Bija arī nopietnāki iemesli. Viena no Baltkrievijas uzņēmumu dibinātājām lūdza pārbaudīt Minskas ekonomisko lietu tiesas lēmumus, kur tika izskatīts strīds ar citu uzņēmumu. Pieteikuma iesniedzēja aprakstīja sarežģītu attiecību shēmu starp dažādiem uzņēmumiem, tostarp Lietuvas uzņēmumiem.

Uz protestu fona ir strauji pieaudzis politisko ziņojumu skaits

Pēc 2020. gada ievērojami palielinājās ziņojumu skaits par politiskām tēmām. Tostarp tika saņemti ziņojumi no Lietuvas iedzīvotājiem, kuri bija noraizējušies par Baltkrievijas režīma stabilitāti un centās palīdzēt VDK, kā vien spēja.

Piemēram, viens no modrajiem pilsoņiem, kurš stādījies priekšā kā jūrnieks, ziņoja, ka [Lietuvā] būvē dzelzceļu uz NATO bāzi. Kā kontakttālrunis tika norādīts Baltkrievijas mobilo sakaru operatora telefona numurs.

Cits ziņotājs, Vadims, 2021. gada septembrī informēja par kādu tālbraucēju šoferi, ievietojot par viņu video “YouTube”. Ziņotājs apgalvoja, ka video ticis uzņemts Ķelnē un tajā redzamais vīrietis ir baltkrievs, kurš strādā kādā Lietuvas uzņēmumā. Vadims sūdzējies, ka vīrietis “negatīvi izteicās par tiem, kas atbalsta prezidentu”. Publicēšanas brīdī video jau bija noskatījušies 250 cilvēku. Tajā redzams vīrietis, kas strīdas ar video autoru. Acīmredzot strīdu bija izraisījušas oponentu politiskās domstarpības.

Vēl vienu ierakstu, kas piesaistīja mūsu uzmanību, ir veicis kāds Aleksejs Besmertnijs. Viņš 2023. gada jūnijā ziņoja VDK, ka pa Viļņu braukā kāda Baltkrievijas pilsoņa vadīta automašīna. Informatora uzmanību piesaistīja auto valsts numura zīme, uz kuras, iespējams, bija baltsarkanbalta uzlīme.

Vai izziņu var saņemt?

Ziņojumu datu bāzē "Novaja gazeta. Baltija" redakcija atrada ierakstu, kura autors ir Vladimirs Vodo. Pašlaik tiek lemts jautājums par šī Krievijas pilsoņa izraidīšanu no Lietuvas, jo viņš rada draudus drošībai. Saskaņā ar jaunāko informāciju, process ir apturēts, jo viņš bija sūdzējies, ka nebūs neviena, kas pieskatītu viņa veco māti - Lietuvas pilsoni -, kura ir pilnībā atkarīga no sava dēla.

Iepriekš Lietuvas Valsts drošības departaments ziņoja, ka Vladimira Vodo uzskati "ir nelojāli Lietuvai, viņš arī sociālajos tīklos izplata propagandas informāciju saskaņā ar Krievijas informācijas politiku".

Rezultātā 62 gadus vecajam vīrietim, kurš sevi dēvē par žurnālistu, draud izraidīšana uz Krieviju. Viņš Lietuvā dzīvo kopš 1989. gada un šajā valstī ir saņēmis pastāvīgas uzturēšanās atļauju. Pēdējo reizi tā bija derīga līdz 2027. gada janvārim, taču tika anulēta.

Iesniegumā Baltkrievijas VDK 2023. gada augustā tā autors, stādoties priekšā kā Vladimirs Vodo, norāda tos pašus faktus, kas Lietuvā tiek publiskoti viņa vārdā: viņš atsaucās uz nepamatotu uzturēšanās atļaujas anulēšanu, minēja savu māti, kurai nepieciešams atbalsts, sūdzējās, ka viņu var izmest no valsts, kaut arī ārzemēs viņam nav ne dzīvesvietas, ne ienākumu avotu.

“Tikai “Komersantam” vien (Krievijas izdevums — piezīme.) esmu uzrakstījis vairāk nekā tūkstoti ziņu un analītisku materiālu, un reportāžu, neskaitot daudzus tekstus citiem Krievijas, kā arī Baltijas valstu, Polijas, Ziemeļvalstu un citu valstu drukātiem un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem,” raksta VDK ziņojuma autors.

Nobeigumā viņš lūdz apsvērt iespēju izsniegt izziņu, ka viņam nav bijuši un nav nekādu sakaru ar Baltkrievijas VDK pārstāvjiem. Šo dokumentu viņš vēlētos iesniegt tiesā.

Vārds: Vladimirs. Tēva vārds (ja ir). Dzīvesvietas (uzturēšanās vietas) un (vai) darba (mācību) vietas adrese: Viļņa. Kontakttālrunis (norādīt pilsētas vai mobilā operatora kodu): Ziņojuma teksts: Godātie kungi! Es vēršos pie jums sakarā ar to, ka Lietuvas Migrācijas departaments ir nepamatoti anulējis manu pastāvīgās uzturēšanās atļauju kā “personai, kura apdraud Lietuvas Republikas nacionālo drošību”. Šis lēmums pieņemts, neskatoties uz to, ka kopā ar mani

Lietuvā dzīvo mana 86 gadus vecā māte, kurai ir nepieciešama palīdzība un atbalsts. Tomēr mani jebkurā brīdī var izmest no valsts, kaut arī ārzemēs man nav ne dzīvesvietas, ne ienākumu avotu. Pastāvīgi dzīvojot Lietuvā kopš 1989. gada, es esmu ceturtdaļu gadsimta (no 1990. gada līdz apmēram 2015. gadam) atspoguļojis visus Lietuvai kaut cik nozīmīgus notikumus (ieskaitot toreizējās Lietuvas PSR Augstākās Padomes pirmās brīvās vēlēšanas, atjaunotās neatkarības pasludināšanu, t. s. “janvāra notikumus”, Lietuvas iestāšanos ES un NATO) un biju šo notikumu tiešais dalībnieks. Tikai “Komersantam” (Krievijas izdevums — piezīme.) vien esmu uzrakstījis vairāk nekā tūkstoti ziņu, analītisku materiālu un reportāžu, neskaitot daudzus tekstus citiem Krievijas, kā arī Baltijas valstu, Polijas, Ziemeļvalstu un citu valstu drukātiem un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem. Lietuvas drošības dienests izplata par mani melus, ka es esot uzdevies par žurnālistu un uzturējis sakarus ar Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienestiem. Strādājot esmu vairākkārt ticies un intervējis lielāko daļu Lietuvas prezidentu, premjerministru, valdības locekļu un Seima deputātu, uzņēmēju, kultūras, mākslas un sporta meistaru, taču viņu vidū nebija nekādu Krievijas vai arī Baltkrievijas “spiegu”. Ļoti lūdzu jūs apsvērt iespēju izsniegt man izziņu par to, ka man nav bijis un nav nekādu sakaru ar jūsu iestādes darbiniekiem, un es šo izziņu uzrādītu tiesā. Ar cieņu un cerot uz izpratni, Vladimirs Vodo.

Ziņojums kā atriebības instruments

Vienam no ievērojamākajiem ziņojumiem, ko Baltkrievijas VDK saņēma no Lietuvas pilsoņiem, pievērsa uzmanību paši “Kiberpartizāni”. Ziņojuma autors apgalvoja: kāds Lentvaru uzņēmums, kurā viņš strādā (tāpat kā citi Lietuvas uzņēmumi), sadarbojoties ar Aizsardzības ministriju un piegādājot dīzeļdegvielu un rezerves daļas Ukrainai, kā arī pārvadā militāro aprīkojumu, kuram nepieciešams remonts. Turklāt viņš informē, ka Ukrainas BS pārstāvji pēdējā mēneša laikā (ziņojums ir datēts ar 2023. gada jūliju) ir vairākas reizes apmeklējuši uzņēmuma biroju.

Interesanti, ka pats ziņotājs nolēma neatstāt savu kontaktinformāciju, lai gan norādīja Lietuvas uzņēmumu nosaukumus un dibinātāja vārdu. Vienlaikus viņš precizēja, ka bija lūdzis uzrakstīt šo ziņojumu kādu paziņu no Krievijas.

No: Anučins. Vārds: Sergejs. Tēva vārds (ja ir). Dzīvesvietas (uzturēšanās vietas) un (vai) darba (mācību) vietas adrese: Viļņa. Kontakttālrunis (norādīt pilsētas vai mobilā operatora kodu): Es esmu Lietuvas pilsonis, kurš dzīvo Viļņā. Es strādāju uzņēmumā…, kas pieder Lentvaros dzīvojošam Lietuva pilsonim. Tāpat viņam pieder uzņēmums Baltkrievijā, caur kuru viņš strādā ar jūsu republiku, uzņēmuma nosaukumu es nezinu. Visi Lietuvas uzņēmumi aktīvi sadarbojas ar Lietuvas Aizsardzības ministriju un piegādā Ukrainas aizsardzības ministrijai dīzeļdegvielu, rezerves daļas un tehniku. Pagājušajā mēnesī vien Ukrainas BS pārstāvji apmeklēja mūsu uzņēmuma biroju sešas reizes. Kontakttālrunis ir norādīts nepareizi. Es palūdzu manu paziņu nosūtīt šo ziņojumu no Krievijas. Ceru, ka jūs noskaidrosiet šo situāciju. Šiem cilvēkiem nav jāpelna uz asinīm.

"Novaja gazeta. Baltija" redakcija sazinājās ar minēto Lietuvas uzņēmumu. Viņi par šo faktu neko nebija dzirdējuši, pirms ar viņiem sazinājās mūsu žurnālists. Nedaudz vēlāk, atbildot uz mūsu vēstuli, uzņēmuma vadītāji paziņoja, ka nevar komentēt šo informāciju, jo viņiem nav zināmi attiecīgie apstākļi.

Tomēr, kā mēs uzzinājām, iespējams, ka aiz šī ziņojuma Baltkrievijas VDK stāv bijušais Lietuvas uzņēmuma darbinieks, kurš tagad ir atbildētājs kādā tiesas procesā. Viņam draud ne tikai liels naudas sods, bet arī brīvības atņemšana.

Turklāt daži ziņojumā izklāstītie fakti neatbilst patiesībai. Proti, no atklātiem avotiem kļuva zināms, ka uzņēmuma dibinātājs ir cita persona un pats uzņēmums darbojas citā jomā.

Šķiet, ka šajā gadījumā ziņojums VDK kalpoja kā atriebības instruments, kā tas kādreiz tika praktizēts padomju laikos: ja kāds gribēja nodarīt kaitējumu savam ienaidniekam, ķērās klāt pie anonīmas vēstules rakstīšanas.

Šajā gadījumā tas ir primitīvs mēģinājums kaitēt bijušajam darba devējam. Taču kāda bija jēga sūdzēties par Lietuvas uzņēmumu Baltkrievijas speciālajiem dienestiem? Tam arī ir savs izskaidrojums. Izrādījās, ka šī uzņēmuma partneriem bija intereses Baltkrievijā. Tādā veidā ziņotājs nolēma radīt problēmas to biznesam citas valsts teritorijā.

Lietuvas Valsts drošības departaments, pie kura arī vērsāmies saistībā ar ziņojumu publiskošanu no VDK datu bāzes, informēja, ka "pašlaik viņi nevar publiski komentēt šo tēmu".

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā