Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Gāzes plīts lietošana ikdienā palielina astmas un citu plaušu slimību risku

© Unsplash

Piektdien publicēts pētījums žurnālā „Science Advances”, kas liecina, ka gāzes plīts un propāna ierīču izmantošana mājās palielina slāpekļa dioksīda (NO2) koncentrāciju līdz 75% no Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem par drošu līmeni sabiedrības veselībai.

Tas nozīmē, ka pat tad, ja cilvēks izvairās no satiksmes izplūdes gāzu, spēkstaciju vai citu avotu radītā slāpekļa dioksīda iedarbības, gatavojot ar gāzes plīti, viņš jau būs ieelpojis trīs ceturtdaļas no tā, kas tiek uzskatīts par drošu.

"Kad jūs izmantojat gāzes plīti, jūs dedzinat fosilo kurināmo tieši mājās," sacīja Janei Kaštana, pētījuma vadošā autore un Stenfordas universitātes doktora grāda kandidāte. "Ventilācija palīdz, taču tas ir nepilnīgs risinājums, un galu galā labākais veids ir samazināt piesārņojumu tā avotā," piebilst zinātniece.

Slāpekļa dioksīds kairina elpceļus un var saasināt elpceļu slimības, piemēram, astmu.

Stenfordas pētījums lēš, ka hroniska plīts izraisīta slāpekļa dioksīda iedarbība ir saistīta ar vismaz 50 000 bērnu astmas gadījumu katru gadu ASV vien.

Pētījumā, kurā NO2 tika mērīts vairāk nekā 100 mājās pirms gāzes plīts lietošanas, tās laikā un pēc, atklājās, ka piesārņojums stundas laikā pēc plīts ieslēgšanas migrē arī uz guļamistabām un saglabājas virs bīstamā līmeņa stundām pēc plīts lietošanas.

"Tas pārvietojas visā mūsu mājā daudz ātrāk, nekā mēs gaidījām," sacīja Robs Džeksons, Stenfordas Zemes sistēmu zinātnes profesors un pētījuma līdzautors. "Jums ir jādomā par šī efekta ietekmi ne tikai vienā gatavošanas reizē, bet vairākkārt dienā - pusdienās un vakariņās, nedēļu un mēnešu garumā."