Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

ASV centrālajā daļā izsludināts augstākais draudu līmenis

© pixabay.com

ASV centrālajā daļā, it īpaši Oklahomas un Kanzasas štatos tuvākajās stundās sāksies ļoti postošu negaisu attīstība. Izsludināts augstākais draudu līmenis, raksta Martins Bergšteins.

Atmosfēras šķērsgriezuma profilā šajā reģionā draudīgs skats - ekstremāli lielas CAPE vērtības (5000-5200 J/kg) apvienojumā ar spēcīgu vēja nobīdi līdz ar augstumu (30-35 m/s). Arī citi parametri ir sasnieguši vērtības, ko bieži negadās redzēt, piemēram STP (Significant Tornado Parameter) ap 9-10. Galvenais draudu veids - "PDS TOR" (Particularly Dangerous Situation Tornado).

Augstas izšķirtspējas modeļos uzrādās vairāki spēcīgi, rotējoši (dižšūnas/superšūnas) negaisi ar augstu risku uz postošiem virpuļviesuļiem. Negaisi var skart arī pašu Oklahomasitiju un tās apkārtni, palielinot draudus, jo stihija iespējama īpaši blīvi apdzīvotā reģionā apdraudot cilvēku dzīvības.

No sinoptiskā viedokļa ļoti dinamiska situācija, taču šajā gadījumā interesantumu un dinamiku aizēno reāli draudi uz postažu. Parasti aplūkoju tikai ļoti īpašus, globālus notikumus un šis būs viens no tiem.