Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija: Krievijas radītie satelīta navigācijas traucējumi kļūst arvien spēcīgāki

© Depositphotos

Igaunijas Ārlietu ministrija trešdien izsauca Krievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai paustu protestu par to, ka Krievija rada GPS signāla traucējumus Igaunijā.

Ārlietu ministrs Marguss Cahkna teica, ka Krievijas radītie satelīta navigācijas traucējumi laika gaitā kļūst arvien spēcīgāki, radot apjukumu un būtiski ietekmējot civilo aviāciju.

"Ar tādu rīcību tiek pārkāpti Starptautiskās telekomunikāciju savienības (ITU) noteikumi par radiosakariem, kas aizliedz tāda veida iejaukšanos, un mēs to paudām Krievijas pagaidu pilnvarotajam lietvedim," klāstīja ministrs.

"GPS signāla traucējumi ir Krievijas hibrīddarbību elements, kas traucē mūsu ierasto ikdienu un apdraud mūsu sabiedroto drošību līdzīgi Krievijas organizētajiem vardarbīgajiem incidentiem, kiberuzbrukumiem un dezinformācijas kampaņām," piebilda Cahkna.

Igaunijas ārlietu ministrs piebilda, ka Krievijas radītie GPS signāla traucējumi ir būtiski kaitējuši gaisa satiksmei mūsu reģionā, ko īpaši apliecina lidmašīnu reisu apturēšana starp Helsinkiem un Tartu.,

Cahkna GPS signāla traucējumu radīto apdraudējumu ir pārrunājis ar Eiropas Savienības dalībvalstu un NATO sabiedroto pārstāvjiem, un pagājušajā nedēļā par to runāja arī Ziemeļatlantijas padomē.

Krievijas hibrīduzbrukumi Eiropā un citviet kļūst par arvien aktuālāku problēmu. Šonedēļ vairākas Eiropas valstis ir izsaukušas Krievijas augsta ranga diplomātus, lai paustu protestu pret Maskavas organizētiem hibrīda un kiberuzbrukumiem.