Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Politika

Saistībā ar sociālo apdrošināšanu Vējonis gaida risinājumus no visām iesaistītajām pusēm

© Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis saistībā ar sociālo apdrošināšanu no lēmumu pieņēmējiem sagaida visām iesaistītajām pusēm pieņemamus risinājumus.

Prezidents šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja, ka tikšanās laikā runāts par to, ka Saeimai atdevis otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, piebilstot, ka regulējums jāpārskata. "Jāmeklē risinājumi, kas būtu pieņemami darba devējam un darba ņēmējam. Jābūt principiem un jāatceras, ka jāmaksā visi nodokļi, jo tieši no tā atkarīga mūsu nākotne - pensijas, slimošanas pabalsti, vai pabalsti bērna piedzimšanas gadījumā," pauda Vējonis.

Viņš arī sacīja, ka regulējumi, ja tie rada papildus slogu darba devējiem, var radīt situāciju, ka netiek samazināta ēnu ekonomika, bet tieši pretēja - tā var palielināties. Tāpat šādos gadījumos Latvija samazinātu savu konkurētspēju.

Vējonis sacīja, ka ar Kučinski pārrunāts tas, ka valdība esot gatava risināt jautājumus, kuri saistīti ar šo budžeta paketi, kā arī to budžetu, kas pieņemts pagājušajā gadā, rodot nepieciešamos risinājumus. "Tas nav tikai sabiedrības ietekmē. Valdība apzinās, ka risinājumiem jābūt labiem. Tādēļ šodien, cik saprotu, būs tikšanās, lai mēģinātu rast risinājumus," izteicās Vējonis.

Tikmēr Kučinskis, komentējot ziņu, ka koalīcija varētu lemt par minimālo sociālo iemaksu atcelšanu, mikrouzņēmumu nodokļa likmi paaugstinot no 9% līdz 15%, sacīja, ka ar uzņēmējiem un deputātiem pēdējā laikā veicis ļoti daudzas konsultācijas. Tāpat modelēti jauni piedāvājumi. Viņš neslēpa, ka koalīcijā nāks ar piedāvājumiem lēmumu pieņemšanai, tā kompensējot budžeta iztrūkumu.

"Šis piedāvājums pārrunāts ar ļoti lielu uzņēmēju daļu," apliecināja Kučinskis.

LETA jau vēstīja, ka valdošās koalīcijas partijas šodien varētu spriest par minimālo sociālo iemaksu atcelšanu, vienlaikus no 9% līdz 15% paaugstinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi. Valdošās koalīcijas pārstāvji šodien ārkārtas sanāksmē pārrunās šo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķu piedāvājumu.

Pašlaik partneru viedoklis ir dažāds, - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK to varētu atbalstīt, bet "Vienotība" pagaidām nav paudusi konkrētu viedokli, liecina neoficiālie politiķu izteikumi.

Kučinskis arī šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" teica, ka norma par minimālo sociālo iemaksu līmeni varētu tikt atcelta, ja izdosies atrast vienkāršāku mehānismu, kā ieplānot sociālās iemaksas.

Lai nodrošinātu vismaz minimālas sociālās garantijas cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, no 2017.gada 1.janvāra pašlaik paredzēts noteikt minimālo sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu līmeni. Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz darba devējam segt starpību līdz noteiktajam obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu objektam pat tad, ja darbinieks nestrādā atbilstošu slodzi.

No 2017.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim paredzēts pārejas periods, kad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Savukārt no 2018. gada 1.janvāra par katru darba ņēmēju, kuram atlīdzība ir noteikta mazāka par minimālo algu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no valstī noteiktās minimālās algas.

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrreizējai caurlūkošanai Saeimā atdevis sākotnēji pieņemtos Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumos, kas paredzēja veikt izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā.

Decembrī valdība plāno iesniegt Saeimā grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļu likumā, papildinot to ar pārejas noteikumiem, proti, tās likuma normas, kas paredz mikrouzņēmuma režīma izbeigšanas termiņus, stāsies spēkā tikai pie nosacījuma, ja Saeimā tiks apstiprināts jauns mazo uzņēmumu regulējums. To paredz valdības un uzņēmēju pārstāvju iepriekš panāktā vienošanās.