30 miljonus eiro vērts futbola gladiatoru duelis Rīgas sirdī

Sestdienas vakarā “Skonto” stadionā Rīgā notiks finansiāli lielākais sporta duelis Baltijas reģionā – Latvijas futbola Virslīgas čempionāta 9. kārtas spēlē tiksies divas galvaspilsētas komandas “Riga FC” un “RFS”. Komandu kopējais gada budžets sasniedz gandrīz 30 miljonus eiro, un tas ir pārliecinoši naudīgākais cīniņš. Latvijas nacionālā futbola izlase šobrīd pārdzīvo sarežģītus laikus, bet klubu futbolā Latvijā ir nebijis uzplaukums, kam līdzvērtīga nav bijis nekad. No tā, kas uzvarēs Rīgas “derbijā”, var izšķirties, vai “Riga FC” galvenais treneris Simo Valakari zaudēs darbu un vismaz 20 000 eiro lielo ikmēneša algu valsts bagātākajā klubā.
27.04.2024. Krišjānis Kļaviņš Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Romāns Kokšarovs/F64

2023. gada Latvijas futbola čempionāts noslēdzās ar sirdi plosošu drāmu drēgnā novembra dienā Valmierā - praktiski visu sezonu Virslīgas vadībā esošais “Riga FC” pēdējās kārtas mačā nespēja pieveikt nemotivēto “Valmieru” un palaida garām “RFS”, kas svinēja emocionālu triumfu. Neveiksme maksāja darbu trenerim TomislavamStipičam. “Riga FC” kluba budžets, pēc neoficiāliem datiem, ir robežās no 18 līdz 23 miljoniem eiro gadā, kamēr “RFS” tas ir aptuveni 7-8 miljoni eiro. Starpība ir divas ar pusi un vairāk reižu, tomēr “RFS” klubs izceļas ar gudru kluba pārvaldības modeli, atrodot spēles kvalitātes ziņā konkurētspējīgus futbolistus, kas maksā vairākas reizes lētāk par “Riga FC” futbolistiem attiecīgās pozīcijās.

“Riga FC” izvēlas pieredzējušus, gatavus meistarus, bet “RFS” cenšas atrast talantīgus futbolistus, ko var tālāk pārdot (izplatīts futbola biznesa modelis visā pasaulē). Pagājušajā sezonā “RFS” šādi par 1,1 miljonu eiro uz Norvēģijas klubu “Valerenga” pārdeva serbu Andreju Iliču, kurš jau pēc dažiem mēnešiem tika tālāk pārdots uz bagāto Francijas čempionāta klubu “Lille”, un “RFS” nopelnīja vēl vairāk nekā 500 000 eiro kā piemaksu par tālākpārdošanu, kas bija atrunāta darījumā ar norvēģu klubu. Tikmēr “Rīga FC” pagājušajā gadā plaši atvēra maku un par aptuveni vienu miljonu eiro nopirka kostarikāņu uzbrucēju Antoni Kontrerasu, kurš ir viens no visu laiku labākajiem uzbrucēja pozīcijas futbolistiem, kāds jebkad spēlējis Latvijas čempionātā. Viņa gada alga, pēc neoficiāliem datiem, ir aptuveni 430 tūkstoši eiro pēc nodokļu nomaksas. Tas apliecina vērienu, kādā var darboties “Rīga FC”.

Krievu miljardieris pret “LNK grupu”

Daudziem lasītājiem noteikti rodas jautājums, kas par to maksā, vai kāds atkal piesūcies Latvijas valsts, pašvaldību vai to uzņēmumu resursiem, sarīkojot “dzīres mēra laikā”? Varu nomierināt, viss 100 procentu apmērā notiek par privātiem līdzekļiem.

“Riga FC” pieder krievu miljardierim Sergejam Lomakinam. Lomakina kopējā bagātība pēc dažādiem aprēķiniem lēšama vismaz 1,7 miljardu ASV dolāru apjomā. Viņš mīl futbolu, un kluba vadīšana ir viņa brīvā laika pavadīšanas un hobija veids.

Otrā laukuma pusē ir “RFS” un tā īpašnieks Artjoms Milovs. Arī viņam, tāpat kā Lomakinam, futbols ir kaislība un mīlestība. Mačus Milovs parasti vēro tribīnēs kopā ar kluba sporta direktoru Aleksandru Usovu un kluba ģenerāldirektoru, Latvijas futbola leģendu Māri Verpakovski. Verpakovskis un Usovs ir divas no kluba panākumu atslēgām - kungi “zina drēbi”, dodas uz Āfriku un Dienvidameriku, lai paši sameklētu labākos jaunos futbola talantus savam klubam. Otra “RFS” panākumu atslēga ir stabilitāte - Milovs ļoti uzticas galvenajam trenerim Viktoram Morozam. Morozs ir ilggadējs kluba galvenais treneris, vairākkārt ar to uzvarējis Latvijas čempionātā, sasniedzis vēsturisko UEFA Konferenču līgas grupu turnīru (Eiropas kausa izcīņas sacensības, kur sacenšas pret citu valstu izlasēm). Tā bija tikai otrā reize Latvijas futbola klubu vēsturē, kad kāda vienība iekļuvusi grupu turnīra kārtā, pirms tam to 2009. gadā paveica “Ventspils”. Milovs uzticas Morozam arī neveiksmju brīžos. Artjoms Milovs un viņa ģimene ir “LNK grupas” īpašnieki, tas ir daudznozaru uzņēmums Latvijā. Viena no tā pamata darbības jomām ir celtniecība.

Stratēģiski svarīga spēle Lomakina “Riga FC”

Latvijas futbola čempionātā “Tonybet Virslīgā” spēlē desmit labākās Latvijas komandas, čempionātā katra komanda tiekas ar katru četras reizes un sezonā kopumā aizvada 36 spēles. Saskaitot visos mačos iegūtos punktus, komanda ar visvairāk punktiem kļūs par čempioniem un izcīnīs tiesības piedalīties nākamā gada Eiropas prestižākā futbola klubu turnīra UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas kārtā.

Sezona sākās marta vidū, un jau pirmajās trijās spēlēs abas sezonas galvenās favorītes “Riga FC” un “RFS” piedzīvoja zaudējumus - abas negaidīti piekāpās finansiālajā turbulencē esošajai “Valmierai”. Nupat “Riga FC” negaidīti zaudēja “Tukumam”. Vēl viens zaudējums var būt pēdējais somu trenerim Simo Valakari pie “Riga FC” stūres, kurš klubu trenē kopš janvāra. Par “Riga FC” sastāvu šobrīd ziņas ir skopas, klubs ietur noslēpumainības un intrigas līniju.

Tikmēr “RFS” pirms Rīgas “derbija” šobrīd ir pamatīgas sastāva grūtības - sestdien var nespēlēt pat pieci no ierastajiem pamatsastāva futbolistiem. “RFS” ir plašs sastāvs, bet līderu traumas ievieš korekcijas - Latvijas čempioni, iespējams, tāpēc darbosies piesardzīgāk.

Dabīgā zāliena burvība un izaicinājums

Latvijas čempionāta organizatoriem ir ambīcijas turnīru noteikti sākt jau martā, bet katastrofālā Latvijas futbola infrastruktūra neatbilst šīm vēlmēm - līdz ar to sezonu marta vidū visi klubi sāka uz mākslīgā seguma sintētiskajiem laukumiem pieticīgos apstākļos. Interesanti, ka mačs starp “Riga FC” un “RFS” būs pirmais šogad uz dabīgā zāliena laukuma Latvijā, tās būs patīkamas izmaiņas, bet līdz ar to arī izaicinājums pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Abas komandas jau ir aizvadījušas vairākus treniņus dabīgā zāliena laukumos.

Marta sākumā “RFS” un “Riga FC” tikās Latvijas superkausa izcīņā, un tur pēc neizšķirta pamatlaikā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā uzvarēja “Riga FC”.

“Riga FC” pagaidām ir savas labākās spēles meklējumos, kamēr “RFS” ir vairāki savainoti futbolisti. Pēdējos abu vienību savstarpējos mačos novērota neticama un apbrīnojama neizšķirtu iznākumu sērija. Vai tā beidzot pārtrūks?

Virslīgas turnīra tabula pēc astoņām aizvadītām spēlēm:

  1. “RFS” 8 6-1-1 19*
  2. “Riga FC” 8 6-0-2 18
  3. “Daugavpils” 8 4-2-2 14
  4. “Valmiera” 8 4-1-3 13
  5. “Tukums” 8 4-1-3 13
  6. “Auda” 8 3-2-3 11
  7. “Grobiņa” 8 2-2-4 8
  8. “Metta” 8 2-1-5 7
  9. “Liepāja” 8 2-0-6 6
  10. “Jelgava” 8 1-2-5 5

* Kluba nosaukums, aizvadītās spēles, uzvaras, neizšķirti, zaudējumi, iegūtie punkti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā