Beidzot vēža pacientiem radīts svarīgas informācijas avots

Saslimstot ar vēzi, vairāk nekā puse pacientu Latvijā neatrod sev nepieciešamo informāciju par savu diagnozi vispār vai arī tā ir pārāk grūti saprotama, norāda onkoloģisko pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” valdes priekšsēdētāja Olga Valciņa. Organizācija izveidojusi jaunu informācijas platformu “Pacientu akadēmija”, lai aizpildītu robu pacientu informēšanā par onkoloģiskajām slimībām.
©Ekrānuzņēmums

Pacients maldījās tumsā

Pacientiem visvairāk trūkst informācijas par ārstēšanas norisi, nav viegli saprotamas un vienkopus pieejamas informācijas par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, finansiālo un cita veida atbalstu. Jaunā vietne “Pacientu akadēmija” sniegs drošu un uzticamu informāciju vēža pacientiem.

“Brīdī, kad cilvēks uzzina par vēža diagnozi, viņš paliek pilnīgā tumsā - ārstiem bieži sarunai nav laika, ģimenes ārsts par vēzi zina maz, un cilvēks meklē atbildes internetā,” “Neatkarīgajai” pastāstīja Olga Valciņa. Informācijas ir ļoti daudz, bet lielākā problēma ir tajā orientēties un atrast drošu, uzticamu informācijas avotu. “Pacientu akadēmija” , pēc O. Valciņas sacītā, būs šāds informācijas avots, jo katram apgalvojumam, katram faktam ir atsauce, informācija ir izsekojama, ir skaidrs autors, nav interešu konflikta, ka tiktu reklamēta kāda viena ārstniecības metode. “Ļoti ceram, ka šis portāls, kas arvien tiks papildināts un aktualizēts ar jaunāko informāciju, būs ērts un noderīgs rīks, lai ikviens vēža pacients Latvijā labāk saprastu savu diagnozi un dzīvotu labāk un ilgāk,” uzsver “Onkoalianses” pārstāve.

Tikai pārbaudīta informācija

Tīmekļa vietnē “Pacientu akadēmija” vienkopus publicēta pierādījumos balstīta, izsmeļoša un ārstu recenzēta informācija par izplatītākajiem vēža veidiem, to diagnostiku un ārstēšanu, kā arī skaidrota onkoloģisko slimību ārstēšanā izmantotā terminoloģija. Gan ārsti, gan pacientu organizācijas uzsver: Latvijas iedzīvotāju veselības pratībai ierindojoties vienā no zemākajām vietām Eiropas Savienībā, šāds portāls vajadzīgs vairāk nekā jebkad, jo atbild uz Latvijas vēža pacientu nepiepildītajām informatīvajām vajadzībām, kā arī kalpo kā izglītojošs resurss.

“Pacientu akadēmijas” idejas autori ir onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse”. Portāla saturā iekļauta tikai zinātniski pierādīta informācija, materiāli balstīti starptautiski atzītās ārstēšanas vadlīnijās. “Pacientu akadēmijas” redkolēģijā darbojas Latvijas vadošie onkologi un citu specialitāšu eksperti: Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Geriņa-Bērziņa, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesore Gunta

Purkalne, ārste dietoloģe un Rīgas Stradiņa universitātes profesore Laila Meija, Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta asociētā profesore Simona Doniņa, ergoterapeits un fizisko aktivitāšu fiziologs Rūdofs Cešeiko un citi onkologi, ķirurgi un virkne citu speciālistu.

Pacientiem veselības pratība dažādā līmenī

“Pacientu akadēmijas” tapšanas un izstrādes projekta īstenotāja, komunikācijas aģentūras “Reviti/Baltic Communication Partners” vadītāja Vita Savicka uzsver, ka arī informācijas resursa mērķa auditorija - vēža pacienti - ir ar ļoti dažādu veselības pratības līmeni, arī viņu informatīvās vajadzības ir dažādas - atkarībā no tā, vai cilvēks iziet diagnostiku, ir ārstēšanās procesā, remisijā. Vietnē informācija sakārtota no vispārīgākas uz detalizētāku un padziļinātāku. “Pacientu akadēmijas” veidotāji portāla saturu plāno papildināt un regulāri atjaunināt - gan izstrādājot jaunus materiālus par vēža veidiem un lokalizācijām, ārstēšanas un citām aktualitātēm, gan publicējot jaunumus par aktualitātēm onkoloģijas nozarē Latvijā un pasaulē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā