Kā ietaupīt gatavojoties Ziemassvētkiem: 3 radoši risinājumi

Dzīvo gudri! 21.novembris 2019
 
Publicitātes foto
Lai gan daudziem Ziemassvētki saistās ar lieliem tēriņiem, izmantojot radošus risinājumus, var ne tikai ietaupīt, bet arī padarīt svinēšanu dabai draudzīgāku. Ziemassvētku eglīte no energoefektīvām LED virtenēm, dāvanu iesaiņojums ar papildu funkciju un vecas servīzes izmantošana gaumīgā galda klājumā – tās ir tikai dažas idejas, kā svētkos iztērēt mazāk.

Oriģināla Ziemassvētku eglīte

Ja tavs mājoklis ir par mazu, lai tajā atrastos vieta īstai vai mākslīgai Ziemassvētku eglītei, IKEA interjera dizainere Renāte Vāvere iesaka izvēlēties neparastu risinājumu - izveidot eglīti no LED lampiņu virtenēm, egles kontūras formā pielīmējot tās pie sienas vai piešujot pie spilvendrānas vai neliela galdauta. Šāda eglīte būs glīts un oriģināls sienas rotājums, turklāt nebūs jātērē papildu līdzekļi egles iegādei un pēc tam jātīra nobirušās skujas.

“LED spuldzes patērē par 85 procentiem mazāk elektroenerģijas un kalpo 20 reizes ilgāk nekā kvēlspuldzes, tāpēc tās var kļūt par dabai draudzīgu alternatīvu ierastajai Ziemassvētku eglītei,” saka dizainere.

Publicitātes foto

Pēc viņas teiktā, neparastu Ziemassvētku eglīti var izveidot arī no citiem mājās atrodamiem priekšmetiem. Piemēram, izmantojot plauktu un grāmatas. "Iezīmē topošās Ziemassvētku eglītes kontūras ar LED spuldžu virtenēm, atbilstoši sakārto grāmatas, un būs gatavs rotājums, kas radīs mājīgu atmosfēru ne tikai svētku laikā," saka R. Vāvere.

Šāds risinājums ļaus arī ietaupīt - vari izmantot vai nu mājās esošās virtenes, vai iegādāties tās par cenu, sākot ar 5,49 EUR. Salīdzinājumam - īsta eglīte atkarībā no izmēra un šķirnes maksā vairākus desmitus eiro.

Publicitātes foto

2. Radoši dāvanu iesaiņojumi

Dāvanu pasniegšana un saņemšana ir viena no tradīcijām, bez kā Ziemassvētkus nevaram iztēloties. Tikpat svarīgs ir arī dāvanu iesaiņojums. Tiem, kas vēlas ietaupīt vai samazināt izlietotā dāvanu papīra daudzumu, dizainere iesaka izvēlēties radošus risinājumus.

“Iesaiņo dāvanas tekstilizstrādājumos - piemēram, rakstainā virtuves dvielī, lakatā vai spilvendrānā, kas vienlaikus kļūs par daļu no dāvanas,” stāsta R. Vāvere. Lentas var aizstāt ar eglīšu virtenēm, ko vēlāk varēs izmantot mājas rotāšanai, bet kā glītu akcentu tradicionālo rotājumu vietā var izmantot dabas materiālus - čiekurus, egļu vai priežu zariņus, kas izskatīsies gaumīgi un neradīs liekus atkritumus.

Publicitātes foto

“Tiem, kas dāvanas nevēlas iesaiņot, noderēs citi praktiski priekšmeti. Gan ēdamas, gan neēdamas dāvanas var skaisti pasniegt, piemēram, stikla traukos vai dažāda lieluma kastēs,” saka dizainere.

Publicitātes foto

3. Triki, kā saskaņot veco un jauno

Interjera speciāliste uzsver, ka būtisks noteikums ir nesajaukt kopā par daudz dažādu elementu - neizmanto visu, kas mājās pieejams, bet kombinē vienu vai divus dažādus trauku vai rotājumu komplektus, sekojot līdzi tam, lai priekšmetu krāsas būtu saskaņotas.

Publicitātes foto

“Svarīgi ir no sākuma izlemt, kādu krāsu izmantosi kā galveno Ziemassvētku rotājumos, un pēc tam ievērot to visur mājā - gan rotājot eglīti, gan izvēloties mājas tekstilu un dekorējot svētku galdu. Sakārtotu kopskatu palīdzēs radīt arī mājīga gaisma - sveces, gaismas dekori un LED virtenes,” saka IKEA dizainere.

Publicitātes foto

Viņa norāda, ka nav nepieciešams katru gadu pirkt jaunus rotājumus. Svētku galda klājumā viņa aicina apvienot vecos traukus ar jauniem, bet esošo rotājumu un trauku klāstu papildināt tikai ar dažiem svaigiem akcentiem. Vecā un jaunā kombinācija var izskatīties īpaši skaisti un mājīgi, tikai jāspēj visus elementus saskaņot gaumīgi.

“Svaigu skatu uz jau esošajiem traukiem un galda piederumiem var iegūt, papildinot galda klājumu ar jauniem, pieskaņotiem akcentiem. Ja servīze ir gaiša un vienkārša, galda kopskatu var glīti atsvaidzināt, piemēram, ar atsevišķiem košas krāsas traukiem. Savukārt, ja trauki ir tumši, noderēs jauni, lieli šķīvji, ko palikt zem katra trauku komplekta,” iesaka dizainere.

Publicitātes foto

Ja pieejamie trauki ir atšķirīgi, tos sakārtot un radīt vienotu kopskatu palīdzēs saskaņoti rotājumi: neliela dāvaniņa katrā šķīvī, galda paliktņi vai galda piederumu noformējums.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija