Kā audzēt dīgstus

Dzīvo gudri! 19.marts 2021
 
F64 Photo Agency
Kas tev jādzina par dīgstu audzēšanu mājās - ar padomiem daļās "Rimi" gardēži.

Pavasarī neiztikt bez dažādiem dīgstiem! Tie ir vitamīniem un dažādām citām vērtīgām vielām bagāti, jo šajā periodā augam nepieciešams visvairāk barības vielu, turklāt tie ir neiedomājami gardi un dažādi!

1. Kuras sēkliņas diedzēt

Vienā traukā nevajadzētu miksēt vairāk kā viena veida sēkliņas, jo to izdīgšanas laiks var atšķirties. Ja vēlies dīgstu miksli, vislabāk tos izdiedzēt un tad samaisīt iegūtos dīgstus.

2. Kas nepieciešams dīgstu diedzēšanai

Diedzēšanai nav vajadzīgas milzīgas dobes - viss, kas tev nepieciešams ir stikla burka vai kāds cits trauks, diedzēšanas siets (der marle vai kāds cits plāns audums, kas ļaus dīgstiem "elpot") un striķis vai gumija (der arī plata matu gumija).

3. Veselīgi dīgsti

Dīgsti ir īpaši veselīgi tavam organismam, kā arī ķermenim tos ir vieglāk pārstrādāt nekā dārzeņus vai cieti. Turklāt, diedzējot sēklas un graudus paša uzraudzībā, varēsi būt drošāks par to, lai pie šiem dīgstiem tiku klāt mazāk ķīmisko vielu.

4. Termiski apstrādāti dīgsti

Diemžēl nereti dīgstos ir daudz baktēriju, dažas no tām nav visai labvēlīgas organismam, tādēļ, ja nejūties droši, dīgstus vari termiski apstrādāt cepot, tvaicējot vai vārot.

5. Vieglāk nekā šķiet

Ja domā, ka šis nav domāts tev, jo ar augiem esi uz "Jūs", iesakām tomēr pamēģināt, jo dīgsti tiešām prasa maz pūļu - aptuveni 2 minūtes dienā tava laika!

6. Izmanto tīras dīgstu sēklas un graudus

Pat ja esi tos iegādājies slēgtā iepakojumā, graudi un sēklas pirms tam ir tik un tā ļoti rūpīgi jānoskalo. Jāskalo, kamēr nav neviena netīruma un ūdens ir pilnībā dzidrs. Skalošanas procesā dažas sēklas/graudi uzpeldēs ūdens virspusē - tos neiesakām izmantot diedzēšanā.

7. Kārtīgi iztīri traukus

Pirms diedzēšanas kārtīgi izmazgā un vēlams dezinficē trauku, kurā pēc tam diedzēsi sēkliņas un graudus.

8. Dīgsti jāapēd ātri

Vislabāk dīgstus ēst uzreiz, kad tie ir gatavi (asniņi izauguši vismaz 1,5-2 mm garumā un saknes vēl nav izdīgušas) vai tuvāko 4 dienu laikā. Ja tomēr nesanāk apēst tik ātri, uzglabā tos 5 grādu temperatūrā ne vairāk kā nedēļu.

9. Bieži jāskalo

Diedzējot sēklas un graudus tie būs katru dienu jāskalo, lai tie nesāktu pelēt.

Tagad, kad zini visu šo, šeit pamācība, kā uzsākt diedzēšanu mājās:

  1. Tīrā burkā ieliek noskalotos graudus/sēklas un uzlej tiem tīru, aukstu ūdeni. Ļauj tiem mērcēties.
  2. Otrā diena: nokās sēkliņas, ieber tās atpakaļ burkā. Burku nosedz ar audumu vai marli, to nostiprini ar striķi vai gumiju. Novieto burku bļodā ar marles daļu uz leju, lai liekais ūdens varētu notecēt. Šo var aizstāt arī ievietojot sietiņā mitru (tīru!) virtuves dvielu un ieberot tajā sēkliņas.
  3. Trešā diena: Noskalo kārtīgi sēkliņas, ievieto tās atpakaļ burkā/sietā.
  4. Nākamās dienas: Turpini atkārtot skalošanu, līdz parādās 1,5 - 2 mm garš asniņš. Tad to var ēst!
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija