4 lietas, ko darīt, ja iznāk sastapties ar lāci

Dzīvo gudri! 13.jūlijs 2021
 
pexels.com
Latvijā arvien biežāk iedzīvotāji ziņo par sastapšanos ar lāčiem. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš žurnālistei Gundegai Gaujai materiālā "Lācis pagalmā?" izdevumā "Ieva" atklāj, ko darīt, ja sanācis satikt lāci.

F64

1. Netuvojies!

Kā norāda speciālists, ja lācis nav cilvēku pamanījis un darbojas savā nodabā, piemēram, ēd ogas, tad ieteicams vienkārši doties pretējā virzienā projām.

Kaspars Krafts/F64

2. Par trokšņošanu

Speciālists norāda, ka par trokšņošanu ir dilemma, jo, ja lācis skatās vai pat virzās uz cilvēka pusi, mēdz ieteikt netuvojoties mazliet patrokšņot, piemēram, uzsvilpt, runāt, padziedāt vai sasist plaukstas. Tomēr jāatceras, ka lācim ir liela pašcieņa un viņš var piecelties uz pakaļkājām, lai labāk sadzirdētu un saredzētu trokšņotāju, taču tas NAV uzbrukuma vēstnesis. Pēc tam lācis, visticamāk, dosies prom.

pexels.com

3. Ja lācene ar bērniem

Šie ir apstākļi, kuros ar lāča vērošanu labāk nenodarboties, norāda Ozoliņš. Viņš iesaka gadījumos, ja pamanīta lāču mamma ar bērniem, atmuguriski atkāpties pa to pašu ceļu.

pexels.com

4. Ja lācis skrien virsū

Ja lācis skrien virsū, tam nedrīkst griezt muguru, nebēgt un necensties uzkāpt kokā. Speciālists iesaka apstāties ar seju pret lāci, kurš nopētīšot un iešot prom.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija