8 iemesli, kas var izraisīt strauju svara pieaugumu

Dzīvo gudri! 10.maijs 2023
 
unsplash.com
Cīņa ar lieko svaru var būt ne tikai fiziski, bet arī emocionāli grūts process. Īpaši brīžos, kad šķiet, ka visu darām pēc labākās sirdsapziņas, bet svars nekrītas, vai gluži pretēji pieaug. Eksperti nosauc, kādi šķietami "labie" paradumi var veicināt svara pieaugumu.

unsplash.com

1. Bieža suši ēšana

Suši ir gardi un tieši tāpēc tas ir daudzu cilvēku iecienīts ēdiens. Bet vai zinājāt, ka tie nemaz nav tik veselīgi, kā sākotnēji varētu šķist? Uztura speciālistes Tamija Lakatosa un Lizija Lakatosa norāda, ka valda maldīgs priekšstats par to, ka suši ir veselīgi. Tie satur zivis, dārzeņus un rīsus, tieši tāpēc bieži vien cilvēkiem liekas, ka nav nekas slikts bieži mieloties ar suši. Bet kā norāda speciālistes, tad suši radītā sāta sajūta ātri vien noplok, tāpēc neilgi pēc to ēšanas var atkal gribēties ēst. Tas ir kalorijām bagāts ēdiens, bet nesniedz ilgu sāta sajūtu.

unsplash.com

2. Pārāk striktas diētas

Lai zaudētu lieko svaru, ir jāseko līdzi tam, ko ēdam. Bet pārāk liela sevis ierobežošana var radīt pretēju efektu. Uztura speciālistes norāda, ka pārāk striktu diētu ievērošana var veicināt drastisku kaloriju deficītu. Jūsu organisms nesaņems tam nepieciešamo kaloriju daudzumu, tādējādi var palēnināties vielmaiņa. Svara zaudēšanas procesā ir svarīgi samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, bet, kas par daudz, tas par skādi. Nav ieteicams sevi nosvest līdz bada stāvoklim, tas neveicinās svara zudumu.

unsplash.com

3. Slikts miega režīms

Svara zaudēšanas procesā būtisks ir ne tikai veselīgs, sabalansēts uzturs un fiziskas aktivitātes, bet lielu lomu spēlē arī miegs. Miega trūkums var veicināt lielāku apetīti. Ķermenis pa nakti nebūs pietiekami atpūties, tāpēc šo enerģijas trūkumu centīsies kompensēt ar pārtiku, radot jums neremdināmu izsalkumu. Visbiežāk šādās situācijās jums pastiprināti kārosies dažādi neveselīgi našķi, ēdieni, piemēram, saldumi, jo tajos esošais cukurs var sniegt ātru, bet īslaicīgu enerģijas pieplūdumu.

unsplash.com

4. Jauni trauki

Jā, arī jaunu trauku, piemēram, šķīvju izmantošana var būt vainojama pie svara pieauguma. Šīs var šķist smieklīgi, bet tā ir patiesība. Bet tam visam ir viens vienkāršs izskaidrojums. Ja iepriekš esat pieradis savu šķīvi piepildīt pilnu ar ēdienu, iegādājoties jaunus, lielākus traukus, jums būs grūti atradināties no šī paraduma. Kā rezultātā katrā maltītē apēdīsiet vairāk, kas secīgi var veicināt svara pieagumu.

unsplash.com

5. Pretsāpju medikamenti

Bieža pretsāpju zāļu lietošana var veicināt aizcietējumu rašanos. Nespēja aiziet uz tualeti un nokārtoties var veicināt svara pieaugumu, jo visa uzņemtā pārtika, kuru esat apēdis pēdējo dienu laikā, "uzkrājas" organismā. Šādā situācijā jums var šķist, ka vidukļa, vēdera apkārtmērs ir pieaudzis, bet tam ir vienkāršs iemesls un risinājums. Tiklīdz atkal spēsiet nokārtoties, nepatīkamās sajūtas pazudīs.

unsplash.com

6. Par daudz veselīgo tauku

Uztura speciāliste Liza Janga norāda, ka veselīgie tauki var sniegt daudz laba mūsu veselībai, taču ir jāatceras, ka visu nepieciešams ēst ar mēru. Veselīgie tauki sastāv no mononepiesātinātajiem un polinepiesātinātajiem taukiem, kas palīdz mazināt iekaisumu procesus un regulē cukura līmeni asinīs. Tomēr, ja tos ēdīsiet par daudz, varat veicināt svara pieagumu, jo veselīgie tauki ir kalorijām bagāti.

unsplash.com

7. Nepietiekams olbaltumvielu patēriņš

Olbaltumvielas palīdz izjust un noturēt sāta sajūtu. Tieši tāpēc, piemēram, ēdot dārzeņu salātus, kuriem klāt ir pievienots kāds olbaltumvielu avots, jums tik ātri negribēsies atkal ēst. Pētījumos pierādīts, ka diētas ar augstu olbaltumvielu daudzumu, ir veiksmīgs veids, kā samazināt lieko svaru un novērst pārēšanos.

unsplash.com

8. Ēdienreižu izlaišana

Lai arī var šķist, ka ēdienreižu izlaišana palīdzēs ātrāk zaudēt liekos kilogramus, jo neuzņemsiet papildus kalorijas, patiesība ir gaužām pretēja. Izlaižot vienu ēdienreizi, nākamajā uzņemsiet kalorijas dubultā un svars var pieaugt. Izsalkuma māktiem jums būs grūti atturēties no lielām porcijām.







Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija