Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Valda Rūmnieka un Ulda Ausekļa radošā darba vakars

17.oktobrī plkst.17.00 Raiņa un Aspazijas mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks dzejnieka Ulda Ausekļa un rakstnieka Valda Rūmnieka radošā darba vakars "Kā smaržo vārdi". Piedalīsies autori un mūziķis Uldis Fridrihsons.

Dzejnieks un izdevējs Uldis Auseklis un rakstnieks un literatūrzinātnieks Valdis Rūmnieks šoruden ir jubilāri - Uldis Auseklis 30.oktobrī svinēs savu 70. dzimšanas dienu, Valdis Rūmnieks 6.oktobrī nosvinēja 60 gadu jubileju.

Uldis Auseklis par dzejas rakstīšanu saka: "Esmu pateicīgs vietām un stundām, kas dāvājušas man dzejoļus. Ir vietas, kuras tev uztic savas gaismas spēles, savus putnus, savu vientulību, debesis, puķes, nojautas vai ūdeni māla krūzē un dāvā steidzīgus, bet labus un radošus mirkļus."

"Vai mēs - latvieši un visi tie, kuri Latviju uzskata par savu vienīgo tēvzemi, - esam izpratuši šo "velti visas pasaules literatūrai"?" - tā par Aleksandru Čaku, kura pētniecībai veltījis lielu daļu sava mūža, jautā Valdis Rūmnieks.

Kas viņiem kopīgs? Kāpēc abiem jubilāriem viens radošā darba vakars?

Viņi abi ir rakstījuši dzeju bērniem, sadarbojušies mēnešraksta "Kurmītis" izdošanā, abi strādājuši Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzejā, gan ne vienlaikus.

Par kopīgo un atšķirīgo un par to, "kā smaržo vārdi" (abu jubilāru izvēlēts vakara nosaukums), risināsies saruna Ulda Ausekļa un Valda Rūmnieka radošā darba vakarā muzejā.

Dramaturgs, literatūrzinātnieks un rakstnieks Valdis Rūmnieks dzimis 1951.gada 6.oktobrī Rīgā. Beidzis Rīgas 11.vidusskolu (1969) un Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultāti (1974). Strādājis Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūtā (1973-1980), bijis izdevuma "Jaunās Grāmatas" galvenais redaktors (1985-1989), Rakstnieku savienības biedrs (kopš 1991), Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdis (līdz 2003), Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs (2002-2010), Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2002).

Pirmā publikācija - humoreska "Redakcijas uzdevumā uz elli" žurnālā "Zvaigzne" (1970). Kopā ar citiem autoriem sarakstījis lugas un pasaku lugas ("Brēmenes muzikanti", "Mežrozīte" u.c.), sakārtojis lugu krājumus bērniem ("Burvju pils", "Mušmirēns" u.c.), sastādījis kalendāru bērniem "Divpadsmit mēneši", anekdotes "Kurmītis atbild", uzrakstījis detektīvu pusaudžiem "Ozola grāmata", sarakstījis veselu virkni darbu bērniem, jaunākie no tiem - "Murjāņu Kurmītis un viņa draugi" (2011) un "Atnācēji" (2011).

Kopā ar Andreju Miglu sarakstījis romānus "Kuršu vikingi", "Sveiks, jautrais Rodžer!".

Sagatavojis tekstus un komentārus Raiņa Kopotu rakstu 19.sējumam (1984), kopā ar Andreju Miglu tapusi biogrāfiska luga "Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš" (1988).

Valdis Rūmnieks ir Aleksandra Čaka Kopotu rakstu zinātniskā izdevuma (1991-2007) autors, publicējis daudzas apceres par dzejnieku. Kopā ar Andreju Miglu sarakstījis romānu "Čaks" (2010).

Valdis Rūmnieks ir Aleksandra Čaka biedrības priekšsēdētājs.

Dzejnieks un grāmatu izdevējs Uldis Auseklis ir viens no populārākajiem bērnu grāmatu autoriem Latvijā. Dzimis 1941.gadā 30.oktobrī Madonas rajona Mētrienas pagasta "Ataugās", mācījies Ļaudonas vidusskolā. Jau mācoties 6.klasē ar saviem dzejoļiem piedalījies literārajā konkursā, kurā ieguvis pirmo.vietu.

Savus pirmos dzejoļus publicējis Madonas rajona avīzē "Stars" (1959). Beidzis Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļu (1967). Ilgus gadus strādājis par redaktoru.

1992.gadā dibina pats savu apgādu "Garā pupa". Sarakstījis, sakārtojis un izdevis daudzus dzejoļu krājumus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tulkojis arī krievu autoru darbus.

No 1995.gada Latvijas Rakstnieku savienības biedrs. 1997.gadā saņēmis Pastariņa prēmiju par dzejoļu krājumu bērniem "Kaķis ada zeķes zaķim". Populārākais Ulda Ausekļa bērnu dzejas varonis ir Runcis Francis.

Daudzus Ulda Ausekļa dzejoļus savām dziesmām izmantojis komponists Uldis Fridrihsons.

Saistītās ziņas