Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Juris Zvirgzdiņš nominēts Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai

Latviešu rakstnieks Juris Zvirgzdiņš nominēts zviedru bērnu literatūras rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, liecina "The Astrid Lindgren Memorial Award" (ALMA) mājaslapā publicētā informācija.

Juris Zvirgzdiņš ir viens no 184 literātiem, ilustratoriem un ar bērnu literatūru saistītām personām un organizācijām no 66 pasaules valstīm, kurus attiecīgo valstu organizācijas ir izvirzījušas piecus miljonus kronu jeb aptuveni 385 000 latu vērtajai balvai.

No kaimiņu Baltijas valstīm nominēti četri igauņi - rakstnieks Andruss Kivirehks, ilustratore Regīna Luka-Tompere, kā arī rakstnieces Aino Pervika un Lēlo Tungala. Luka-Tompere, Pervika un Tungala bija nominētas arī pērn, kad prestižo balvu ieguva austrāliešu rakstnieks un ilustrators Šons Tans.

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš dzimis 1941. gadā Rīgā. Studējis Latvijas Valsts Universitātē Vēstures un filoloģijas fakultātē. Strādājis par redaktoru grāmatu apgādos, pašlaik – brīvais publicists. Literatūrā Juris Zvirgzdiņš ienāk 1982. gadā. Rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas. Romāna „Fon Mērkatces kunga memuāri” (2003) autors. Jura Zvirgzdiņa darbi tulkoti krievu, angļu, itāliešu, lietuviešu un citās valodās.

Balvas saņēmēju paziņos Lindgrēnas dzimtajā Vimerbijas pilsētā 2012.gada 20.martā.

ALMA ir naudas izteiksmē lielākā balva pasaulē, kas tiek piešķirta par mūža devumu bērnu un jauniešu literatūras jomā rakstniekiem, grāmatu ilustratoriem, pasaku teicējiem un tiem, kuru nopelnus aktīvas lasīšanas popularizēšanā atzinusi ekspertu komisija.