Krājumiem noderēs:
• dažādas melnās un zaļās tējas šķirnes un zālīšu tējas
• medus
• kanēlis, krustnagliņas, ingvers un citas garšvielas
• kaltētu augļu gabaliņi
• apelsīnu un citronu miziņas
• žāvēti āboli vai ābolu miziņas
• sulas, sīrupi
• ievārījumi
• brūnais cukurs, karameļu cukurs
• nedaudz vīna, degvīna, brendija
• kakao
• šokolāde
• olas
• piens, saldais krējums
Medus dzēriens
Sastāvdaļas:
- 500 ml ūdens
- 100 g medus
- 3-5 krustnagliņas
- 1 maza kanēļa standziņa
- 5 g svaiga ingvera
Pagatavošana:
ūdenī izšķīdina medu, pievieno pārējās sastāvdaļas, uzvāra un turpina vārīt uz mazas uguns 15 minūtes. Izkāš caur sietiņu, pasniedz, kamēr silts.
Mežrozīšu tēja termosā
Sastāvdaļas:
- 1 litrs ūdens
- 12 mežrozīšu augļi
- 1 neliela cidonija
- 6 tējkarotes cukura
Pagatavošana:
Termosā ieber mežrozīšu augļus, plānās šķēlītēs sagrieztu cidoniju un cukuru, aplej ar vārošu ūdeni. Termosu aizvāko un atstāj tēju ievilkties uz 12 stundām.
Smiltsērkšķu tēja
Sastāvdaļas:
- 50 g smiltsērkšķu ogu
- 1 tējkarote rīvēta svaiga ingvera
- 1 kanēļa standziņa
- 1 anīsa zvaigznīte
- 500 ml ūdens
- medus vai cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
Smiltsērkšķu ogas samīca ar stampiņu, pievieno ingveru un cukuru vai medu, pārlej ar ūdeni, uzvāra, pieliek kanēli un anīsu, uzliek traukam vāciņu, nostādina 7-10 minūtes.
Karstais ķirbju piens ar balto šokolādi
Sastāvdaļas:
- 500 ml piena
- 200 g ķirbju biezeņa
- 100 g baltās šokolādes
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Pienu sajauc ar ķirbju biezeni, pievieno vaniļas cukuru, maisot uzkarsē. Pievieno sīkos gabaliņos salauzītu šokolādi, turpina maisot karsēt, līdz tā izkūst. Lej karstumizturīgās glāzēs.
Kafija ar sarkanvīnu
Sastāvdaļas:
- 750 ml kafijas
- 250 ml sarkanvīna
- 20 ml brendija
- cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
Izvāra kafiju sev vēlamā stiprumā. Sarkanvīnu uzkarsē, pievieno kafijai, samaisa, pieliek cukuru un brendiju.
Karstais ķiršu dzēriens
Sastāvdaļas:
- 1 litrs ķiršu sulas
- 4 ēdamkarotes cidoniju sīrupa
- 3 ēdamkarotes cukura
- 4 apelsīna šķēlītes
- 1 kanēļa standziņa
- 3 krustnagliņas
- 1 anīsa zvaigznīte
Pagatavošana:
Sulu uzkarsē (bet neuzvāra), pievieno izlobītu apelsīna mīkstumu un pārējās sastāvdaļas, dažas minūtes silda uz mazas uguns, izkāš, lej krūzītēs un pasniedz.
Smaržīgā kafija
Sastāvdaļas:
- 3 ēdamkarotes cukura
- 1 l ūdens
- 4 ēdamkarotes maltas kafijas
- apelsīnu un citronu miziņas
- 1 kanēļa standziņa
- 5 krustnagliņas
Pagatavošana:
Katliņā ieber cukuru, maisot karsē, līdz tas viegli karamelizējas, pielej verdošu ūdeni, liek klāt malto kafiju un pārējās sastāvdaļas. Uzliek katliņam vāku, sasedz un ļauj ievilkties 5 minūtes.
Kafijas punšs
Sastāvdaļas:
- 1 litrs ūdens
- 1 kanēļa standziņa
- 8 tējkarotes cukura
- 4 ēdamkarotes maltas kafijas
- (ar kaudzīti)
- 100 g ruma
- 200 ml saldā krējuma (35%)
- 30 g rīvētas tumšās šokolādes
Pagatavošana:
Ūdenī liek kanēļa standziņu un cukuru, uzvāra, pieliek malto kafiju, izmaisa un ļauj biezumiem nostāties. Pievieno rumu, lej dzērienu stikla krūzītes ar osiņām, katrā ieliek saputotu saldo krējumu, uzkaisa rīvēto šokolādi.
Vienkāršs kakao
- Sastāvdaļas:
- 1 tējkarote kakao pulvera
- 2 tējkarotes cukura
- 2 ēdamkarotes ūdens
- 250 ml piena
- šķipsniņa vaniļas cukura
Pagatavošana:
Katliņā sajauc kakao pulveri ar cukuru un vaniļas cukuru, pielej ūdeni, izmaisa. Liek uz uguns un maisot karsē. Kad kakao putodams ceļas uz augšu, pielej pienu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Tēja nosalušajiem
Sastāvdaļas:
- 1 glāze karstas melnās tējas
- 1 ēdamkarote degvīna
- 1 tējkarote medus
- 1 tējkarote meža aveņu ievārījuma
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc. Dzer tik karstu, cik vien var iedzert.
Karstais piena un olu kokteilis
Sastāvdaļas:
- 2 olas
- 40 g rīvētas piena šokolādes
- 2 ēdamkarotes cukura
- 500 ml piena
- 200 g saldējuma (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Olas saputo, pievieno šokolādi un cukuru. Pienu karsē, līdz parādās pirmie burbulīši. Pienu tievā strūkliņā, nepārtraukti putojot, lej klāt olu masai, puto aptuveni vienu minūti, līdz iegūst pabiezu kokteili. Lej glāzes, katrā ieliek saldējuma bumbiņu.
Komentē