Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Kultūra

Rīgas Krievu teātrī būs skatāma izrāde par deportācijām

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 19.maijā pirmizrādi piedzīvos Lauras Grozas iestudētā izrāde par padomju laika deportācijām "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", aģentūru LETA informēja teātra pārstāve Agnese Rozentāle.

Izrāde tapusi pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem. Grāmatā "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Kalniete atklāj savas mātes Ligitas un vecmammas Emīlijas stāstu par izsūtījumā piedzīvoto un izjusto. Arī Čehova teātrī iestudētās izrādes centrā ir Ligita, kura dienu pirms izsūtījuma no brāļa saņēmusi dāvanā smalkas augstpapēžu kurpes, kas liktenīgi kļūst par viņas vienīgajiem apaviem pirmajā Sibīrijas gadā.

Izrādes aktieru sastāvā spēlēs latviešu, krievu, ukraiņu un baltkrievu izcelsmes aktieri, kas piešķir papildu emocionālo raksturu gan izrādes tapšanas procesā, gan sagaidāmajā izpildījumā. Galveno Ligitas lomu atveidos pieaicinātā aktrise Inga Misāne-Grasberga, tostarp izrādē būs redzami arī citi Čehova teātra aktieri - Veronika Plotņikova, Olga Ņikuļina, Rodions Kuzmins un Ivans Streļcovs.

Iestudējums plānots bilingvāls - uz skatuves būs dzirdama gan latviešu, gan krievu valoda, kā arī būs nodrošināti titri ar tulkojumu.

Līdz ar jauniestudējumu, kas atspoguļo vienas ģimenes vairāku paaudžu atmiņu stāstu par piedzīvoto izsūtījumā, Rīgas Krievu teātris iecerējis arī "vietu atklātai diskusijai un dialogam", tāpēc plānotas arī vairākas publiskas aktivitātes.

11.maijā teātra mākslas galerijā tiks atklāta izstāde, kas būs veltīta šai izrādei. Izstādes kurators būs filozofs un publicists Igros Gubenko. Gubenko būs arī moderatros diskusiju panelim par "ērtiem un neērtiem" jautājumiem sabiedrībā. Pirmā diskusija plānota 22.maijā.

"Uzskatu, ka Latvijas sabiedrībai kā nekad iepriekš ir vajadzīga atklāta saruna par mūsu sāpīgo pagātni un iespējām nekļūt par tās ķīlniekiem šodien. Man ir prieks, ka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ar jauno izrādi un publisko programmu pauž apņēmību būt par šādas sarunas platformu un virzītāju," norāda Gubenko.

Latvijā teju katrā ģimenē ir savs Sibīrijas stāsts, un, lai arī pierasts domāt citādāk, tie nav tikai vienas tautas stāsti - tie ir mūsu visu stāsti, jo tā laika režīma deportācijas piedzīvoja ne tikai latvieši, bet arī krievi, poļi, baltkrievi un citu tautību pārstāvji, norāda izrādes veidotāji. Daudzās gadu desmitgadēs vārds "Sibīrija" ir kļuvis par asu diskusiju un strīdu cēloni atšķirīgās sabiedrības grupās, kas sakņojas atšķirīgā vēstures interpretācijā.