11 interesanti fakti par augiem, kurus iepriekš visticamāk, ka nezinājāt

 
pexels.com
Klāt pavasaris, kas nozīmē to, ka klāt ir arī dārza darbi. Pētījumos pierādīts, ka strādāšana dārzā var uzlabot fizisko un mentālo veselību, tāpēc ir pat ieteicams sasmērēt rokas un darboties dārzā.

Interesanti fakti par augiem

pexels.com

  1. Torēnijas, ēnu mīlošos viengadīgos augus, mēdz saukt arī par sviras ziediem. Tas ir tāpēc, ka purpursarkanajās, zilajās vai bordo ziedlapiņās var manīt sīkus sviras formas putekšņus.
  2. Pasaulē garākais koks ir piekrastes sarkankoks (Sequoia sempervirens), kas aug ASV Klusā okeāna piekrastē, galvenokārt Kalifornijā. Interesanti, ka tas nav pasaulē vecākais augošais koks, tā izrādās ir saru priede (Pinus aristata).
  3. Bambuss ir visātrāk augošais koks pasaulē. Vienā dienā tas var izaugt pat 89 centimetrus.
  4. Tulpes pat pēc nogriešanas var turpināt augt garākas. Tās var dienā izaugt pat par 2,5 centimetriem lielākas.
  5. Vārdu ananass angliski izdomajuši pētnieki no Eiropas. Pētniekiem šķita, ka šis auglis ir priežu čiekura un ābola krustojums. Angliski ananass ir pineapple. Pine nozīme priede, bet apple - ābols. Ananasi ir vienīgie ēdamie bromēliju dzimtas pārstāvji.
  6. Interesanti, bet avokado un ķirbjus var uzskatīt par augļiem, nevis dārzeņiem, jo tajos ir augu sēklas. Savukārt rabarberi ir dārzeņi.
  7. Safrāns, ko izmanto kā aromatizētāju Vidusjūras reģionā un ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, tiek iegūts no rudenī ziedošiem krokusiem.
  8. Pasaulē lielākā puķe jeb nesazarotā ziedkopa ir Titan arum (Amorphophallus titanium). Tā var izaugt pat 457 centimetrus gara. Šim augam ziedot izdalās nepatīkama smaka, to pielīdzina trūdošai gaļai. Tieši tāpēc šīs augs tautā ir ieguvis neglaimojošu nosaukumu - "līķa zieds".
  9. Vidējā zemenē ir 200 sēklas. Tas ir vienīgais auglis, kam sēklas ir nevis augļa iekšpusē, bet ārpusē.
  10. Galvenā atšķirība starp nektarīniem un persikiem ir tāda, ka nektarīniem ir gluda, nevis pūkaina miziņa. Interesanti, ka ir iespējams uzpotēt persiku uz nektarīna koka vai otrādi, lai iegūtu no viena koka dažādus augļus.
  11. Koki ir visilgāk dzīvojošie organismi uz zemes.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija