Kā āboli spēj uzlabot un aizsargāt tavu veselību

Uzturs 25.marts 2021
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Britu sakāmvārds stāsta, ka ābols dienā tur ārstu pa gabalu (an apple a day keeps the doctor away). Veselības portāls "healthline.com" centies noskaidrot, cik veselīgi ir āboli un, vai tiem patiesi pieder spējas stāties pretī jebkurai slimībai.

Lai arī pētījumi nepierādot, ka ābolu ēšana gluži atbrīvo no saaukstēšanās vai gripas, to iekļaušana ēdienkartē var patiesi uzlabot veselību dažādos aspektos.

Āboli ir barības vielām bagāti

Āboli ir piepildīti ar svarīgām uzturvielām, ieskaitot šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus.

Viens vidējā ābolā (95 kalorijas) ir:

  • ogļhidrāti
  • šķiedrvielas
  • C vitamīns
  • varš
  • kālijs
  • K vitamīns

Jo īpaši C vitamīns darbojas kā antioksidants, lai neitralizētu kaitīgos savienojumus, kas pazīstami kā brīvie radikāļi, un aizsargā pret slimībām.

Pixabay

Āboli uztur sirds veselību

Pētījumi rāda, ka ēdot vairāk ābolus iespējams mazināt vairāku hronisku slimību saslimšanas risku, tostarp sirds slimības. Vienā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 20 000 pieaugušo, tika konstatēts, ka lielāku daudzumu balta sastāva augļu un dārzeņu, ieskaitot ābolu, lietošana bija saistīta ar zemāku insulta risku. Tas var būt saistīts ar flavonoīdu klātbūtni ābolos, kas ir savienojumi, kuri jau pierādījuši, ka mazina iekaisumu un aizsargā sirds veselību. Ābolos ir arī daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, kas abi ir sirds slimību riska faktori.

Ābolos esošie savienojumi spēj cīnīties ar vēzi

Āboli satur vairākus savienojumus, kas var palīdzēt novērst vēža veidošanos, ieskaitot antioksidantus un flavonoīdus. Saskaņā ar 41 pētījuma veikto pārskatu, lielāka ābolu daudzuma lietošana uzturā bija saistīta ar samazinātu plaušu vēža attīstības risku. Citā pētījumā tika novēroti līdzīgi atklājumi, ziņojot, ka vairāk ābolu ēšana bija saistīta ar zemāku kolorektālā vēža risku. Citi pētījumi liecina, ka uzturs, kas bagāts ar augļiem un dārzeņiem, varētu pasargāt no kuņģa, resnās zarnas, plaušu, mutes dobuma un barības vada vēža. Tomēr ir vajadzīgi vairāk pētījumu, lai novērtētu iespējamo ābolu pretvēža iedarbību un noteiktu, vai var būt iesaistīti citi faktori.

Pixabay

Citi ieguvumi veselībai no āboliem

Āboli ir saistīti arī ar vairākiem citiem ieguvumiem veselībai, kas varētu palīdzēt novērst kādu no vizītēm pie ārsta:

  • veicina svara zudumu. Sakarā ar šķiedrvielu saturu ir pierādīts, ka āboli veicina sāta sajūtu, samazina kaloriju daudzumu un palielina svara zudumu
  • uzlabo kaulu veselību. Pētījumos konstatēts, ka lielāka augļu daudzuma ēšana varētu būt saistīta ar paaugstinātu kaulu minerālvielu blīvumu un mazāku osteoporozes risku
  • veicina smadzeņu darbību. Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka ābolu ēšana varētu palīdzēt samazināt oksidatīvo stresu, novērst garīgās veselības pasliktināšanos un palēnināt novecošanās pazīmes
  • aizsargā no astmas. Pētījumi liecina, ka palielināta ābolu uzņemšana var būt saistīta ar zemāku astmas risku
  • samazina diabēta risku. Saskaņā ar vairāku pētījumu pārskatu, viena ābola apēšana dienā saistīta ar 28% zemāku 2. tipa diabēta attīstības risku, salīdzinot ar to, ja vispār neēd ābolus.

Avots un norādītie pētījumi

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija