6 neveselīgi ēdieni, kurus nevajadzētu lietot uzturā

Uzturs 1.septembris 2021
 
pexels.com
Ir dienas, kad gribas sevi palutināt ar ko gardu un varbūt ne visai veselīgu. Šādas maltīties mēdz saukt arī par "cheat meal", kad ēdat to, ko sirds kāro, nevis to, kas varētu būt veselīgs. Tomēr svarīgi ir arī izvērtēt, kas tiek apēsts, lai šāda sevis palutināšana nekaitētu veselībai.

Dietaloģe, ārste Laura Buraka atzīst, ka vislielākā uzmanība būtu jāpievērš ēdiena kvalitātei. Šādās našķošanās dienās svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvi pagatavotas maltītes, tādējādi arī visai neveselīgs un kalorijām bagāts ēdiens, lieki nekaitēs veselībai. Izlasiet un noskaidrojiet no kuriem neveselīgajiem našķiem vajadzētu izvairīties "cheat meal" laikā!

pexels.com

1. Veikalā nopērkamā konditoreja

Ārste atzīst, ka veikalā jau gatavi nopērkamie saldumi, piemēram, cepumi nebūtu labākā izvēle. Kāpēc? Jo visbiežāk šādi jau gatavi produkti ir bagāti ar konservantiem, cukutr un transtaukskābēm. Laura Buraka uzsver, ka transtauki var būtiski ietekmēt sirds veselību.

Labāk šādos gadījumos ir, piemēram, cepumus vai smalkmaizītes pagatavot mājās. Tādējādi, lai arī šis produkts ir visai neveselīgs, tas nekaitēs veselībai kā veikalā nopērkamie gatavie mīklas izstrādājumi.

pexels.com

2. Piena šokolāde

Šokolāde ir ļoti daudzu cilvēku iecienīts našķis. Tomēr ir vērts pievērsts uzmanību tam, kāda tieši šokolāde tiek baudīta. Ārste atzīst, ka saviem klientiem iesaka našķoties ar tādu šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 70% kakao. Tumšā šokolādes būs ne tikai gards, bet arī visai veselīgs našķis. Tā satur vērtīgus antioksidantus, kurus nevar uzņemt ēdot, piemēram, piena šokolādi. Piena šokolāde tiek uzskatīta par "konfekti", jo tā satur visai maz kakao, bet ir ļoti bagāta ar cukuru.

pexels.com

3. Saldēta pica

Pica ir gards un kalorijām bagāts ēdiens. Tomēr dienās, kad kārojas kāda picas šķēle, pievērsiet uzmanību tam, kādu to izvēlaties. Dietaloģe iesaka, ja ir nepārvarama vēlme apēst gardu picas šķēli, kura ir bagāta gan ar sieru, gan dažādām mērcēm un citām sastāvdaļām, ieteicams ir neizvēlēties veikalā nopērkamās saldētās picas. Šādas picas visbiežāk satur ļoti daudz pārstrādātu sastāvdaļu un konservantu. Tāpēc ieteicams picu pagatavot mājās! Tā būs veselīgāka izvēle neveselīgajam našķim!

pexels.com

4. Ātri pagatavojamās nūdeles

Ātri pagatavojamās ramen nūdeles ir ļoti izdevīgs ēdiens, ja nav daudz laika, bet gribās, ko siltu un sātīgu. Dietaloģe uzsver, ka ramen nūdeles var būt arī veselīgs ēdiens, ja tas tiek baudītas, piemēram, restorānā vai kafejnīcā, kur tās tiek pagatavotas no labiem produktiem un tiek pievienotas klāt kvalitatīvas piedevas. Gluži cita lieta ir tā, ja šīs nūdeles tiek iegādātas pārtikas veikalā. Pārstrādātas ramen nūdeles ir bagātas ar nātriju jeb sāli. Tās būs lētas, taču visai neveselīgas.

pexels.com

5. Zupu sagataves

Līdzīgi, kā jau iepriekš aplūkotie produkti, arī veikalā nopērkamās zupu sagataves, piemēram, zupas burkās vai skārda bundžās nebūs laba izvēle. Šādi pārstrādāti produkti visbiežāk saturēs ļoti daudz konservantu. Tāpēc, ja jums kārojas kāda sātīga un trekna zupa, labāk to pagatavojiet pats, nevis iegādājaties veikalā nopērkamo zupas sagatavi.

pexels.com

6. Makaroni

Makaroni ir visai "ērts" produkts. Tie ir ātri pagatavojami, izmantojami dažādās receptēs un ēdienu variācijās, kā arī lēts produkts. Tomēr šim produktam ir arī būtisks mīnuss. Tas satur ļoti daudz ogļhidrātu un visbiežāk tiem tiek pievienotas klāt kalorijām bagātas piedevas. Lai arī var likties, ka ēdot makaronus var ātri iegūt sāta sajūtu, tomēr pēc neilga brīža var gribēties atkal panašķēties ar ko citu. Tāpēc savās "cheat meal" ēdienreizēs izvēlies, ko citu, kas sniegs ilgāku sāta sajūtu!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija