5 iemesli, kāpēc nemitīgi kārojas sāļi ēdieni

Uzturs 28.decembris 2022
 
pexels.com
Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc jums nemitīgi kārojas sāļi un pikanti ēdieni? Dietalogi izceļ piecus iemeslus, kāpēc tā notiek.

pexels.com

1. Dehidrācija

Izrādās, ka organismam dehidrējoties, mums var rasties lielāka vēlme pēc sāļiem ēdieniem. Tas ir veids, kā jūsu ķermenis signalizē, ka jums trūkst ūdens. Tādējādi, ēdot sāļus ēdienus, ķermenis aiztur ūdens izvadi, kā arī pēc šādu produktu notiesāšanas jums kārosies padzerties.

pexels.com

2. Premenstruālais sindroms

Premenstruālais sindroms, kas pazīstams arī kā PMS, var rasties dažas dienas pirms menstruācijas sākuma. Kā zināms, tad PMS var izraisīt plašu simptomu klāstu, piemēram, garastāvokļa svārstības, apetītes palielināšanos u.c. Bieži vien PMS periodā sievietēm kārojas dažādi našķi, tai skaitā sāļās uzkodas. Dietalogi atzīst, ka nav vispāratzītas teorijas, kāpēc sievietēm šajā periodā kārojas neveselīga pārtika, bet, visticamāk, tas ir saistīts ar hormonālajām izmaiņām.

pexels.com

3. Stress

Vēl viens būtisks iemesls, kāpēc jums var kāroties sāļi ēdieni, ir stress. Stresa brīžos notiek hormonu izmaiņas organismā, kā rezultātā jums var paaugstināties asinsspiediens, paātrināties sirdsdarība. Iespējams, ka jūsu organisms stresa brīžos alkst sāļus ēdienus, jo tā ķermenis cenšas samazināt stresu jeb nomierināt jūs ar to, kas jums vislabāk garšo.

pexels.com

4. Elektrolītu līdzsvara traucējumi

Jebkas, kas var izraisīt lielāku šķidruma zudumu, piemēram, fiziskā slodze, karsts un mitrs laiks, vemšanas vai caureja, var izraisīt elektrolītu disbalansu. Līdz ar šķidruma zudumu, kas var rasties šādos apstākļos, jūs zaudējat arī vērtīgos elektrolītus, piemēram, nātriju. Dehidratācija ir viena no šo faktoru blakusparādībām. Tieksme pēc sāls var būt viens no simptomiem, kas liecina par elektrolītu disbalansu organismā.

pexels.com

5. Esat stāvoklī

Divi no visbiežāk sastopamajiem simptomiem, ar kuriem saskaras topošās māmiņas, ir slikta dūša un vemšana. Lai gan slikta dūša pati par sevi nevar izraisīt vēlmi pēc sāļiem ēdieniem, vemšana gan var. Tā kā vemšana izraisa pārmērīgu šķidruma zudumu, tā arī palielinās elektrolītu zudumu organismā.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija