VAKARA ZIŅAS. Dana Bjorka: Ēdienam jābūt pēc iespējas vienkāršam

Virtuvē 3.jūnijs 2021
 
NO DANAS BJORKAS PERSONISKĀ ARHĪVA
SV Sandra Vītola
 
«Es esmu atradusi formulu, kas man der, ja gribu rūpēties par figūru un labu pašsajūtu – ja atsakos no miltiem un cukura, es burtiski mēneša laikā varu nomest daudz liekā svara,» saka aktrise, producente un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka.

Nē pienam, olām, banāniem

«Cik sevi atceros, tik sevi esmu mocījusi ar dažādām diētām. Ko tik neesmu izmēģinājusi! Izlasīju kādā žurnālā par kādu jaunu diētu, un man vajadzēja pamēģināt. Tā bija, jā,» saka aktrise. Viņa stāsta, ka bija apmēram gadu ilgs posms, kad sporta zālē katru dienu pavadīja četras stundas. Bija posms, kad mēnešiem ilgi dzēra tikai jogurtu, jo nebija pilnīgi nekādas saprašanas par to, ko nozīmē veselīgs uzturs. «Domāju: ja neko neēdīšu, dzeršu tikai jogurtu, kas, kā apgalvoja reklāmās, ir ļoti veselīgi, tievēšu un jutīšos labi. It kā jau zināmi panākumi bija, bet tie bija īslaicīgi. Nevar visu dzīvi nodzīvot ar jogurtu,» Dana saprata.

Ko nozīmē patiesi veselīgs uzturs, kas vienlaikus ļauj uzlabot un arī saglabāt labu fizisko formu, aktrisei iemācīja viņas vīrs. Igors ir uztura un fitnesa speciālists, pārliecināts veselīga dzīvesveida piekritējs. Viņš kardināli mainīja sievas uztura paradumus, atklājot, ka nav nepieciešams sevi spīdzināt, lai atbrīvotos no liekā svara. Galvenais ir noskaidrot un zināt, kas der un kas neder tavam organismam.

Dana uztaisīja asins analīzi uz pārtikas produktu nepanesību un sev par pārsteigumu uzzināja, ka viņas organismam neder tieši tie produkti, ko viņa ikdienā daudz lietoja: piena produkti, olas un banāni. «Es kādu laiku dzīvoju tikai uz piena produktiem, tādējādi darot pāri savam organismam. No rīta olu kultenis, pa dienu jogurts un banāns… Likās, ka to taču var, bet es jutos slikti, man sāpēja vēders, uzpūtās vēders, un es nesapratu, kāpēc. Bet tagad, mēģinot no šiem produktiem atteikties, es jūtos daudz labāk. Pašsajūta ir ievērojami uzlabojusies,» Dana apgalvo.

Bez cukura un miltiem

Čehova teātra direktore godīgi atzīstas, ka atbildīgā amata un darba pienākumu dēļ šobrīd viņa virtuvē pavada ļoti maz laika, lai neteiktu, ka praktiski nemaz. «Pandēmijas dēļ fiziskās aktivitātes ir mazinājušas, jo sporta zāles ir slēgtas, un laiku āra pastaigām atrast ir grūti. Izrādes, kas arī ir ievērojama fiziska slodze, nenotiek, un ķermenis to, protams, jūt. Pandēmijas pirmajā vilnī arī stresa līmenis bija ļoti augsts, jo neviens nezināja, kas būs rīt. Mūsdienu pasaulē pandēmija ir kaut kas pavisam negaidīts, un pirmo reizi 137 gadu laikā tika aiztaisīts teātris… Protams, tādā situācijā par ēdienu nebija laika domāt - kas gadījās pa rokai, to iemetu mutē un skrēju tālāk risināt aktuālos jautājumus. Bet, vienā brīdī pamanot, kā mans organisms reaģē uz stresu un nepareizu ēšanas režīmu, sapratu, ka pie tā atkal ir jāpiedomā,» stāsta Dana Bjorka.

Patiesībā, viņa jau lieliski zina, ko un kā vajadzētu ēst, lai justos labi. «Un tas nav nekas sarežģīts, viss ir viegli saprotams - ēdienam jābūt pēc iespējas tīram un vienkāršam. Piemēram, ja gaļa, tad sautēta, vārīta vai grilēta un ar zaļiem salātiem, ja zivs, tad folijā ar garšvielām un cepta savā sulā, ja kartupelis, tad vārīts, ja salāti, tad bez krējuma, majonēzes un sinepēm. Bet, ja gribas ko saldu, tad vajadzīga radoša pieeja, lai izvairītos no miltiem un cukura tīrā veidā.»

Lai vīrs nedusmojas

«Es neliekuļošu - protams, man garšo saldumi. Un, kad gribas ko garšīgu, man ir jāpiedomā, lai tas būtu pēc iespējas mazāk kaitīgāk veselībai. Lai vīrs nedusmojas,» Dana mīļi pasmaida un atklāj, ka tādējādi ir likusi lietā savu radošo izdomu un atradusi pati savas našķu receptes. Vienu no tām - «Šokolādes kraukšķus» - viņa iesaka arī »Vakara Ziņu« lasītājiem. Tos nevarot daudz apēst, bet garšīgi esot ļoti.

Bet brīnišķīgu deserta recepti viņa sev atklājusi kādā kafejnīcā Lāčplēša ielā, kur pamanījusi, ka burciņā tiek pasniegts avokado ar rīvētām ogām. Paņēma nogaršot un bija pārsteigta, cik garšīgs var būt avokado ar ogām. «Līdz šim avokado biju likusi klāt zaļajiem salātiem, nebiju iedomājusies, ka tas varētu būt arī sātīgs saldais ēdiens. Protams, katrs var izvēlēties, ar kādām ogām to pagatavot - ar zemenēm, avenēm, mellenēm, smiltsērkšķiem. Avokado iedod sāta sajūtu, odziņas - saldumiņu, turklāt ierobežotā daudzumā veselībai ir pavisam nekaitīgs. Rodas apmierinājuma sajūta, ka esi ēdis desertu, bet neko neesi pārkāpis.»

Jātiek skaidrībā ar sevi

Dana uzsver: nekāds pārkāpums nav arī lietot uzturā taukus, no kā daudzi baidās. Gluži otrādi, jo tieši tauki dod sāta sajūtu. «Pamēģiniet apēst veselu paciņu sviesta vienā piegājienā. Diez vai jums tas izdosies, jo taukus tīrā veidā daudz apēst nav iespējams. Sviests vai olīveļļa, kas pievienoti ēdienam, padara maltīti patīkamāku, un tieši kopā ar taukvielām organisms vieglāk uzņem pārtiku un dabū sāta sajūtu uz ilgāku laiku,» stāsta aktrise, piebilstot, ka, pavisam izvairoties no taukiem uzturā, organisms agrāk vai vēlāk sagrēkos ar cukuriem vai ātrajām uzkodām.

«Arī kartupeļos nav nekā slikta, ja tos ēd samērīgā daudzumā un kopā ar pareizajiem produktiem. Jo katrs produkts iedod kaut ko, kas būvē ķermeni, tikai katram pašam jāsaprot, kurš produktu komplekts ir tev piemērots,» viņa uzskata.

Un Dana ir to sapratusi - viņu uzbaro cukurs un milti. «Domāju, ka tas ir ļoti populāri, bet es uz sevis to esmu arī pārbaudījusi - ja atsakos no cukura un miltiem, burtiski mēneša laikā varu nomest daudz liekā. Bet jautājums ir, vai es to daru...» viņa nosaka un paskaidro, ka tas savukārt atkarīgs no tā, kas notiek ar viņu dzīvē un cik daudz stresa ir ikdienā. «Viss ir galvā. Tāpēc ir jātiek skaidrībā vispirms ar sevi - ar savu stresa līmeni, ar apstākļiem, kuros tu dzīvo. Tikai tad var gan ēdienkarti sakārtot, gan savu fizisko formu un pašsajūtu uzlabot. Tāpēc būsim modri, veseli un aktīvi, lai pēc iespējas ātrāk varam atgriezties normālā dzīvē!»

Vistas, kartupeļu un plūmju sautējums

SASTĀVDAĻAS

  • vista
  • kartupeļi
  • žāvētas plūmes
  • sāls, pipari (var pievienot arī citas garšvielas)

PAGATAVOŠANA

Pārtikas maisā liek iekšā gabaliņos sagrieztu vistas fileju, gabaliņos sagrieztus kartupeļus un žāvētas plūmes, pievieno garšvielas un - maisu aiztaisa.

Uzsilda cepeškrāsni 5 minūtes uz 240 grādiem, sautē ēdienu aptuveni 40 min 180 grādu temperatūrā.

Ļoti maigs, sulīgs un sātīgs ēdiens, ko var likt arī svētku galdā

Cepumi «Šokolādes kraukšķis»

SASTĀVDAĻAS

  • žāvētas plūmes (ja grib saldāku, var izmantot arī žāvētas dateles un citus žāvētus augļus)
  • mandeles
  • kokosriekstu skaidiņas
  • kokosriekstu eļļa
  • kanēlis
  • magoņu sēklas
  • kakao

PAGATAVOŠANA

Ļoti smaki sagriež plūmes (vai citus žāvētus augļus), pievieno mandeles, kokosriekstu skaidiņas, magoņu sēklas, kakao, kanēli, kokosriekstu eļļu un visu rūpīgi samaisa. Veido cepumiņus un liek uz cepešpannas, cep ~20 minūtes 180 °C.

Proporcijas var variēt, bet jāseko līdzi, lai kokosriekstu eļļa ir pievienota tikai tik daudz, lai saturētu masu (svarīgi ar to nepārspīlēt).

Avokado kūka

SASTĀVDAĻAS:

  • rieksti (pēc izvēles, piemēram, Indijas)
  • mandeles
  • dateles
  • avokado
  • kakao pulveris

PAGATAVOŠANA

Riekstus sablendē un apgrauzdē, kārto uz šķīvja (kūkas pamatnei). Avokado, kakao un dateles sajauc vienā masā (biezenī), liek virsū riekstiem

dekorē ar ogām. Uz vienu stundu ieliek ledusskapī, lai sacietē.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija