Kas jādara savos 20, 30, 40, 50 un 60 gados, lai saglabātu veselību

Veselība 8.februāris 2019
 

4 / 5

Svarīgākais 50 gados

Pēc 50 gadu vecuma īpaša uzmanība jāpievērš sirds un asinsvadu slimību profilaksei, kā arī jāseko līdzi ķermeņa masai, lai liekie kilogrami neizraisītu saslimšanas, piemēram, cukura diabētu un hipertensiju.

Ieteicams kontrolēt asinsspiedienu, jo ilgstoši paaugstināts asinsspiediens ir saistīts ar lielāku infarkta, insulta, sirds mazspējas un nieru mazspējas risku.

Veselības saglabāšanas pirmais noteikums ir savlaicīga diagnostika, tāpēc nevajadzētu aizmirst reizi gadā apmeklēt ģimenes ārstu un veikt visas ieteicamās veselības pārbaudes. Der atcerēties, ka iedzīvotājiem pieejamas vairākas valsts apmaksātas profilaktiskās veselības pārbaudes, piemēram, dzemdes kakla pārbaude reizi trijos gados (sievietēm no 25 līdz 70 gadiem), krūšu pārbaude reizi divos gados (sievietēm no 50 līdz 69 gadiem), kā arī zarnu profilaktiskā pārbaude sievietēm un vīriešiem reizi gadā (vecuma posmā no 50 līdz 74 gadiem), saņemot no ģimenes ārsta skrīningtestu vai nosūtījumu uz laboratoriju.

Tāpat jārūpējas arī par atmiņu un garīgo veselību, ieteicams lasīt grāmatas, risināt krustvārdu mīklas, sudoku, veikt aprēķinus galvā, apgūt jaunas lietas, apmeklēt kursus un pievērsties citām līdzvērtīgām aktivitātēm.

Noderēja?

Komentāri 3

Komentē 3

 
Anonīms
 

Baigā fifa jums tur ielikusies..:)! Sākumā vajag dzert un pīpēt ar mēru, bet ne vairāk, ka vienu bleķa spani dienā un divas mahorkas iepakojumus, lai nesāktos priekšlaicīgas problēmas ar jūsu trauslo veselību.. Ja līdz tiem 60. gadiem izturēsiet, tad gan vēl ilgi dzīvosiet, kā Čerčils, līdz 92. gadiem, jo viņš savas dzives laikā izdarījās līdzīgi un tiešam nodzīvoja tik garu mžu.. Tiesa ka nepīpēja mahorku, bet tikkai cigārus, lai gan starpība nav pārāk liela,. Mēs gan nedrīkstētu dzīot pārāk ilgi, jo mūsu pensijas kapitāls, tiek sadalīts tikai uz paredzamo mūsu mūža ilgumu un tas ir - līdz 80. gadiem un tad apzinīgiem un patriotiskiem latviešiem, būtu steidzīgi jālec bedrē iekšā pašiem un bez kādas pamudināšanas no malas. Ja tā visi nedarīsim, tad pēc 80. gadiem, jau dzīosim uz mīļotās valsts budžeta rēķina, bet tā jau būs dzīe uz parāda, kuru šajā dzīvē mēs vairs atdot atpakaļ nevarēsim. Vārdu sakot, tikai līdz pensijai un tad bedrē iekšā....!

8.februāris 2019 Atbildēt

Lūk, lūk - sievietēm krūtis un dzemdi pārbauda bez maksas, bet kas atliek vīrietim? Tos valsts uzskata par mazsvarīgākiem elementiem dzīvības uzturēšanas ķēdē..

8.februāris 2019 Atbildēt

P.S. un Latvijas mērogos ņemot, tas ir mīts, ka cilvēkiem pēc 40-it ir izveidojusies stabila karjera. Jā, šajā vecumā cilvēki ir izveidojušies ar atbildības sajūtu un ar pieredzi, tomēr tā reizēm ir kā traucēklis, jo neļauj rīkoties tālejoši nedomājot par sekām jeb neprātīgi, kas, vismaz Latvijas mērogos ņemot, ir vairāk mīnuss nekā pluss. Latvijā vairāk cieņā ir avantūristi, kas riskē gan ar savu, gan citu veselībām. Un tā ir kā narkotikska eiforija, ko Latvijas iezemiešos cer vēl saskatīt valdība, bet kas tomēr vairāk piedien jaunības neprātam kā cilvēkiem ar pieredzi

8.februāris 2019 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija