5 vērtīgi iemesli, kāpēc bietes ir labas veselībai un to radītie riski

Veselība 7.oktobris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Bietes ir viens no veselīgākajiem dārzeņiem. Turklāt biešu zupa ir daudzu iecienīts ēdiens, kas jau ilgstoši ieņēmis būtisku lomu mūsu virtuvēs. Izrādās, ka bietēs ir tik daudz labu vielu, ka tās palīdz gan mūsu sportiskajām, gan mentālajām aktivitātēm. Atklāj, kādas ir mazzināmākas biešu veselīgās īpašības.

1. Bietes spēj uzlabot mūsu atlētiskās spējas

Nitrātu deva, kas ir bietēs var uzlabot sportisko sniegumu. Šī iemesla dēļ bietes savā uzturā iekļauj atlēti. Nitrāti uzlabo mitohondrijas efektivitāti, kas ir atbildīga par enerģiju mūsu ķermenim.

Saskaņā ar portālu "Healthline", ir veikti pētījumi, kuros vīriešiem lika dzert biešu sulu sešas dienas. Vīriešiem tika nodrošināti augstas intensivitātes treniņi un viņu sniegums uzlabojās par aptuveni 2%. Biešu ēšana par 20% uzlabo arī skābekļa uzņemšanu.

2. Bietes uzlabo smadzeņu darbību

Mentālās un kognitīvās funkcijas, paliekot vecākiem, kļūst vājākas. Dažiem šis process var rezultēties pat demencē. Šajā ziņā ļoti svarīga ir asins un skābekļa piekļuve smadzenēm. Interesanti, ka bietēs esošie nitrāti uzlabo šīs funkcijas, palielinot asinsplūsmu smadzenēm. Bietes īpaši uzlabo asinsplūsmu smadzeņu priekšējai daivai, kur norit domāšanas procesi, kā lēmumu pieņemšana un atmiņa.

3. Bietes uzlabo libido

Jau Romas laikos bietes esot lietotas kā afrodiziaks. Romieši uzskatīja, ka mīlas dievietes Afrodītes skaistuma un valdzinājuma cēlonis ir viņas kāre uz bietēm. Izrādās, ka eiropiešiem ir ticējums, ka, ja sieviete un vīrietis ēd vienu bieti, viņi noteikti iemīlēsies. Bietes ir bagātas ar boru, kam ir liela nozīme seksa hormonu radīšanā. Tiek norādīts, ka biešu sula var palīdzēt, ja ir problēmas ar erekciju.

pixabay

4. Bietes palīdz mūsu redzei

Nav noslēpums, ka daudzi augļi un dārzeņi uzlabo acu veselību, īpaši tie, kuriem pašiem ir spilgta krāsa.

Bietēs ir luteīns un zeaksantīns, kas pozitīvi ietekmē redzi. Šo dārzeņu iekļašana uzturā var palīdzēt novērst vai palēlināt redzes pasliktināšanās procesus, kurus ietekmē vecums.

5. Bietes uzlabo aknu veselību

Bietēs esošie dzelzs, antioksidanti, betaīns un B grupas vitamīni palīdz mūsu aknām. Bietes pasargā aknas no bojājumiem un iekaisumiem. Betaīns, pektīni un šķiedrvielas palīdz aknām izvadīt toksīnus.

Potenciālie riski

  • Bietēs ir daudz oksalātu, kas absorbē uzturvielas, piemēram, kalciju un dzelzi. Tas nenozīmē, ka jāpārstāj ēst bietes, vienkārši jāpārliecinās, ka kalcija un dzelzs nepieciešamo daudzumu iegūsti citur.
  • Bietēs ir daudz dabiskā cukura. Puskrūze biešu negatīvi var ietekmēt cukura līmeni asinīs.
  • Bietes var nākamajā dienā nepatīkami pārsteigt. Tas nozīmē, ka bietes mūsu gremošanas sistēmā pārstrādājas dienas vai divu dienu laikā, turklāt tās mūsu izkārnījumus un urīnu var padarīt sarkanus. Tāpēc tualetes apmeklējums var nedaudz nobiedēt, ja neatceries, ka esi ēdis bietes.

Avoti:

"Healthline"

"Food Revolution Network"

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija