Farmaceite iesaka 6 vasaras garšaugus, kas stiprinās veselību

Veselība 24.augusts 2020
 

3 / 6

Anita Vaivode/F64

3. Timiāns

Timiāns jeb mārsils ir sen pazīstams ar savām antibakteriālajām īpašībām - senie ēģiptieši to izmantoja mirušo iebalzamēšanas procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram un alkoholam, gan mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja tīrīšanas procesā izmantots timiāns. Arī mūsdienu zinātnieki apstiprinājuši šīs antibakteriālās īpašības - timiāna tēja var palīdzēt klepus gadījumā un imūnsistēmas stiprināšanai. Timiānā esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību uzlabojošiem efektiem, bet visbiežāk pētījumos apskatīts tā efekts gremošanas trakta veselības uzlabošanā, galvenokārt atslābinot gremošanas trakta muskuļus. Timiāna lapas bieži izmanto gaļas - īpaši putnu un zivju - gatavošanā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija