4 vitamīni, kas organismam nepieciešami rudenī

Veselība 15.oktobris 2021
 
pexels.com
Lai uzturētu labu veselību, ikdienā nepieciešams uzņemt dažādus vitamīnus, minerālvielas. Tas ir īpaši svarīgi aukstajos gadalaikos. Šie četri vitamīni ir īpaši svarīgi veselībai rudens sezonā!

pexels.com

1. C vitamīns

Pastāv mīts, ka C vitamīna lietošana novērš iespēju saaukstēties vai sasirgt ar gripu. Izrādās, ka tā nav! Šis vitamīns palīdz samazināt saaukstēšanās simptomus, slimības ilgumu un smagumu. C vitamīns darbojas, kā spēcīgs antioksidants, aizsargājot ķermeni no dažādām slimībām, tai skaitā sirds slimībām.

C vitamīnu var uzņemt ne tikai ar aptiekā nopērkamajiem uztura bagātinātājiem, bet tas arī atrodas pārtikas produktos. Ar šo vitamīnu bagāti ir dažādi svaigi citrusaugļi vai ogas, piemēram, apelsīni, kivī, zemenes, dzērvenes. Izrādās, ka arī tādos produktos, kā zaļajos dārzeņos un kartupeļos arī var sastapt šo vitamīnu.

pexels.com

2. D vitamīns

Lielāko daļu vitamīnus ir iespējams uzņemt ar pārtiku vai dzērieniem. Tomēr ir atsevišķi vitamīni, kurus ir grūtāk uzņemt ar pārtiku, piemēram, D vitamīnu. Šo vitamīnu ir iespējams iegūt no saules. Ziemas laikā, kad saule spīd retāk un ne tik spoži, D vitamīna sintēze organismā noris ļoti lēni, tādējādi var rasties tā deficīts. Kā arī pateicoties aukstajiem laika apstākļiem, mēs ģerbjamies arvien siltāk un āda ir mazāk pakļauta tiešiem saules stariem.

D vitamīns organismam ir nepieciešams, lai kauli, muskuļi un zobi būtu veseli. Ja organismā ir D vitamīna deficīts, tad tas var izraisīt vispārēju nogurumu, depresiju, sāpes, muskuļu vājumu.

Ar D vitamīnu ir bagāti tādi produkti, kā piena produkti, treknas zivis (lasis, sardīnes), margarīs, olas, mencu aknu eļļa.

pexels.com

3. Dzelzs

Dzelzs ir ļoti būtiska minerālviela, kas palīdz veidoties organismā sarkanajiem asins ķermenīšiem. To uzdevums ir nogādāt skābekli no plaušām uz audiem visā ķermenī. Dzelzs trūkums organismā var rast anēmiju jeb mazasainību, kā rezultātā organismam netiek piegādāts pietiekami daudz skābeklis. Ja organismā trūkst dzelzs var rasties enerģijas apsīkums un samazināties prāta spējas.

Īpaši būtiski ir sievietēm uzņemt papildus šo minerālvielu. Menstruāciju laikā tiek zaudēts dzelzs, tādējādi var rasties vājums un nogurums. Tāpēc īpaši rudens sezonā, kad mainoties gadalaikiem, visbiežāk cilvēki izjūt nogurumu un nespēku, svarīgi ir uzņemt papildus dzelzi.

Vislabākais šīs minerālvielas avots ir sarkanā gaļa. Savukārt veģetārieši dzelzi papildus var uzņemt ar graudaugu produktiem, maizi, miltiem, olām, pupiņām, lēcām, žāvētiem augļiem.

pexels.com

4. A vitamīns

A vitamīns veselībai sniedz daudz laba. Tas palīdz saglabāt labu redzi un acu veselību, kā arī stiprina imūnsistēmu. Tāpēc aukstajā gada laikā ir svarīgi uzņemt tādu pārtiku, kurā ir sastopams šis vitamīns, lai izvairītos no dažādām saslimšanām.

Šis vitamīns ir lielisks ar to, ka tas ir satopams tādos produktos, kuri tiek lielākoties izmantoti ikdienā, piemēram, pienā, olu dzeltenumos, margarīnā, aknās, treknās zivīs (siļķēs, tuncī, sardīnēs), burkānos, tomātos, zaļajos lapu salātos, mango, aprikozēs.



Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.



Noderēja?1

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

totāli meli! D vitamīnu mēs pārsvarā no saules uzņemam! Jums vēl kāds laiks ir murgus runāt. Drīz būs normāla lapa vaļā.

15.oktobris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija