SPKC skaidro, kā atlabt no Covid-19, ja nozīmēta ārstēšanās mājās

Veselība 21.oktobris 2021
 
Pixabay
Portāls nra.lv
 
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sagatavojis informāciju Covid-19 slimniekiem, ja ārsts nozīmējis ārstēšanos mājās.

SPKC skaidro, ka vislabākais veids, kā palīdzēt savam organismam tikt galā ar vīrusu, ir mierīga atpūta, labs miegs, šķidruma uzņemšana (vismaz divi litri dienā negāzēta ūdens vai zāļu tēja bez cukura) un, ja ir sāpes, kas traucē atpūtai un miegam - pretsāpju zāļu pareiza lietošana. “Lūdzu nenoslogojiet savu organismu ar alkoholu, neveselīgu pārtiku, smēķēšanu, pārmērīgu kofeīna lietošanu vai neveselīgu dienas režīmu. Īpaši svarīgi ir rūpēties par savu mentālo veselību - ārsti un paši Covid-19 pacienti atzīst, ka tā ir vēl viens izšķirīgs imūnsistēmas balsts, kas atveseļošanos veicina, bet var arī apgrūtināt,” norāda SPKC.

Augsta temperatūra

Ķermeņa temperatūras paaugstināšanās ir normāla organisma reakcija uz infekciju. Ja tā nepārsniedz 38,5°C, to nevajadzētu samazināt ar medikamentiem, pretējā gadījumā tā samazinām arī organisma dabiskās aizsargspējas un atveseļošanās var ieilgt. Tomēr, ja temperatūras paaugstināšanās rada izteiktu diskomfortu (stipri sāp galva, muskuļi, traucēts miegs), temperatūru var samazināt.

Ļoti augsta temperatūra var radīt nelabvēlīgas sekas cilvēkiem ar hroniskām sirds, asinsvadu sistēmas slimībām, kā arī cilvēkiem ar smadzeņu darbības traucējumiem, elpošanas orgānu slimībām, grūtniecēm, cukura diabēta pacientiem. Šajos gadījumos temperatūras paaugstināšanos virs 38°C nedrīkstētu pieļaut.

Pamata ārstēšana drudža gadījumā ir pietiekama apjoma šķidruma uzņemšana (vismaz 2 l dienā). Nav ieteicamas sulas vai saldināti dzērieni, dzērieni, kas satur kofeīnu vai citas stimulējošas vielas. Par pietiekamu šķidruma apjomu liecina urīna krāsa - ja urīns ir tumšāks nekā parasti, uzņemtais šķidruma daudzums ir jāpalielina.

Ja temperatūras pazemināšanai nepieciešams lietot zāles, labāk izvēlieties medikamentus, kas satur tikai vienu aktīvo vielu nevis “vielu kokteili” - pievērsiet uzmanību, lai zāles satur tikai paracetamolu, tikai ibuprofēnu vai tikai aspirīnu. Izlasiet lietošanas instrukciju un nepārsniedziet ieteikto devu. Un tad, lai nenoslogotu organismu ar tikai vienu aktīvo vielu, labāk pārmaiņus izmantot, piemēram, paracetamolu un ibuprofēnu. Pareiza pārmaiņu lietošana varētu izskatīties šādi: piemēram, no rīta iedzeriet paracetamolu, pusdienlaikā - ibuprofēnu, pēcpusdienā - paracetamolu, pirms naktsmiega - ibuprofēnu. Lietojot medikamentus ar dažādiem nosaukumiem, ļoti jāuzmanās! Tajos var būt viena un tā pati aktīvā viela un Jūs nejauši varat zāles pārdozēt. Svarīgāka par ražotāja doto medikamenta nosaukumu ir norāde par aktīvo vielu - piemēram, gan Ibumetin, gan Ibumax, gan Irfen satur aktīvo vielu ibuprofēnu. Pacientiem, kuriem ir kuņģa-zarnu trakta problēmas vai kādreiz dzīvē ir diagnosticēta kuņģa čūla, divpadsmitpirkstu zarnas čūla vai zarnu iekaisumi (kolīti), jābūt piesardzīgiem, lietotjot ibuprofēnu vai aspirīnu. Temperatūru jāpazemina ļoti pakāpeniski un nav nepieciešams to pazemināt līdz normālai temperatūrai.

Ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 41°C, nekavējoties zvaniet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Elpas trūkums

Elpas trūkums var liecināt par elpošanas funkcijas traucējumu vai arī sirds asinsvadu sistēmas bojājumu. Jebkurā gadījumā, saskaroties ar elpas trūkumu, noteikti ir jākonsultējas ar ārstu.

Mājas apstākļos skābekļa pieplūdes traucējumus organismam var izmērīt, veicot skābekļa piesātinājuma mērījumu ar pulsa oksimetru. Tā ir vienkārša ierīce, ko piestiprina pirkstam.

Jāņem vērā, ka pēc viena rādījuma vēl nevar spriest par situāciju. Ja tiek novērota rādījumu pasliktināšanās, mērījums jāatkārto uz cita pirksta.

Objektīvi par skābekļa pieplūdes traucējumiem liecina, ja oksimetra rādījums krītas zem 94%. Ja tas sasniedz 92%, nekavējoties zvaniet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Bez skābekļa piesātinājuma mērījumiem var vērtēt arī elpošanas ātrumu. Ja elpošanas frekvence pārsniedz 20 -30 reizes minūtē, tad jākonsultējas ar ārstu vai zvaniet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Tāpat arī var mērīt pulsu. Ja pulsa ātrums pārsniedz 90 reizes min., tas liecina par nopietniem veselības traucējumiem un jākonsultējas ar ārstu.

Ja ir pieejams asinsspiediena mērītājs, tad pieļaujamā asinsspiediena robeža ir 140/90mmHg. Jāņem gan vērā, ka, ja ikdienā ir paaugstināts asinsspiediens, tad šāds rādījums ir norma. Ja asinsspiediens paaugstinās virs ikdienā parasti novērotā, ir jākonsultējas ar ārstu.

Ja ir diagnosticēts cukura diabēts, regulāri jāseko cukura līmenim organismā, jo infekcija var pastiprināt organisma vajadzību pēc insulīna.

Visus SPKC ieteikumus var lejulādēt šeit:

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija