5 veidi, kā mēs kaitējam savai dzirdei

Veselība 12.novembris 2022
 
pexels.com
Problēmas ar dzirdi, paliekot vecākiem, nav nekas neparasts. Tomēr reizēm pie vainas var nebūt novecošanās, bet gan citi apstākļi, kuros vainot nevaram nevienu citu, kā mūs pašus. Reizēm pat īsti neapzinoties mēs paši kaitējam savai dzirdei.

pexels.com

1. Ausu tīrīšana ar vates kociņiem

Lai arī ausu tīrīšana ar vates kociņiem var šķist ērta, medicīnas eksperti norāda, ka tas var būt bīstami. Šādi tīrot ausis, mēs pat neapzināmies, ka kaitējam savai dzirdei. Pavisam nejauši, ieliekot kociņu pārāk dziļi ausī, mēs varam pārdurt savas bungādiņas. Eksperti iesaka ausis tīrīt ar mitru lupatiņu.

pexels.com

2. Pārāk skaļas mūzikas atskaņošana

Daudzi cilvēki nespēj iedomāties savu dzīvi bez mūzikas. Dodoties uz darbu, ejot pastaigās, daudzi cilvēki mūziku atskaņo austiņās. Mūzikas klausīšanās nav slikta, taču svarīgi ir pievērst uzmanību tam, cik skaļi tā tiek atskaņota. Jo skaļāk klausāties mūziku, jo vairāk bojājat savu dzirdi.

pexels.com

3. Ausu caurduršana

Auss ļipiņas caurduršana ir droša un šādā veidā jūs nevarat apdraudēt savu dzirdi. Tikmēr citu auss daļu, piemēram, auss augšdaļas vai auss kanālā tuvumā esošās daļas caurduršana var būt bīstama jūsu dzirdei. Šīs auss daļas var pavisam viegli iekaist, kā rezultātā var rasties pietūkums un izdalījumi, kas var īslaicīgi ietekmēt jūsu dzirdi.

pexels.com

4. Pārlieku liels mitrums

Lai arī peldēšana ir lieliska aktivitāte, kā uzturēt sevi formā un mazināt stresu, tā var būt "kaitīga" jūsu dzirdei. Pārlielku liels mitrums mūsu ausīm nav labs. Brīdī, kad ūdens nokļūst auss iekšienē, tas "mīkstina" tajā esošo sēru. Sērs ir atbildīgs par to, lai pasargātu ausis no sēnītēm, infekcijām, mikrobiem.

pexels.com

5. Nepiemērotas fiziskās aktivitātes

Vai esat kādreiz pamanījis, ka pēc treniņa jums mēdz aizkrist ausis? Tas var liecināt par to, ka veiktā aktivitāte ir bijusi par intensīvu un smagu. Piemēram, pārlieku smagu svaru celšana var radīt lieku spiedienu smadzenēs, kas savukārt rada spiedienu uz jūsu iekšējo ausi. Lai novērstu ausu aizkrišanu, regulāri tīriet ausis un izvairieties no ilgas elpas aizturēšanas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija