6 veidi, kā novērst vēdera uzpūšanos

Veselība 28.marts 2023
 
pexels.com
Pārmērīga gāzu veidošanās un vēdera uzpūšanās ir izplatīta problēma ar kuru nākas saskarties daudziem cilvēkiem. Lai mazinātu diskomfortu un nepatīkamās izjūtas, ņemiet vērā šos sešus padomus.

unsplash.com

1. Dodieties pastaigā

Regulāras fiziskās aktivitātes var uzlabot zarnu kustību un palīdzēt izdalīties gāzēm, galu galā novēršot aizcietējumus un samazinot vēdera uzpūšanos. Pat īsa pastaiga var būt vērtīga, ja ikdienā bieži saskaraties ar vēdera uzpūšanos.

unsplash.com

2. Veiciet pašmasāžu

Pašmasāžas paņēmiens, kas var atvieglot un samazināt vēdera uzpūšanās radīto diskomfortu, ir pavisam vienkāršs. Nolieciet roku uz labā gūžas kaula un maigi ar apļveida kustībām virziet plaukstu augšup, uz krūšu kaula pusi. Veiciet šo masāžu pāris minūtes.

unsplash.com

3. Samaziniet cukura aizstājēju patēriņu

Cukura spirti, piemēram, ksilīts, eritritols un sorbitols, parasti tiek izmantoti kā cukura aizstājēji. Lai gan tie ir aba alternatīva parastajam cukuram, pārmērīgi liels šo saldinātāju patēriņš var izraisīt gremošanas trakta problēmas. Lietojot cukura aizstājējus pievērsiet uzmanību tam, kā jūsu organisms uz tiem reaģē, ja izjūtat nepatīkamas sajūtas (vēdera uzpūšanos, sāpes, aizcietējumus), tad pārstājiet lietot šos produktus.

unsplash.com

4. Uzziniet, vai jums ir alerģijas

Pievērsiet īpašu uzmanību brīžiem, kad jums sāk uzpūsties vēders, varbūt pie vainas ir atsevišķi pārtikas produkti. Iespējams, ka jums ir no tiem alerģija jeb tos nepanesat un vēderam ir tos grūti pārstrādāt. Daudzi cilvēki nepanes, piemēram, laktozi, lipekli vai fruktozi, un šo pārtikas produktu lietošana viņiem izraisa iepriekš minētās nepatīkamās sajūtas.

unsplash.com

5. Izlēdziet no uztura gāzētos dzērienus

Lietojot gāzētus dzērienus, vēders piepildās "burbuļiem". Kuņģim tas var nepatikt, kā rezultātā, pateicoties gāzētajiem dzērieniem, varat piedzīvot vēdera uzpūšanos. Ja bieži vien saskaraties ar šo problēmu, ieteicams ikdienā izvairīties no šādu dzērienu lietošanas.

unsplash.com

6. Lietojiet probiotiķus

Probiotikas ir labvēlīgas baktērijas, kas var uzlabot gremošanas trakta darbību un mazināt vēdera uzpūšanos. Lai gan daži pārtikas produkti, piemēram, dabīgie jogurti, satur probiotikas, ieteicams konsultēties ar ārstu, lai noteiktu jūsu zarnu stāvokli un saņemtu ieteikumus noteiktu probiotisko piedevu lietošanai.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Visur raksta ko darīt, ja gāzes uzkrājas, bet neviens nekur neraksta, ko darīt, ja tās izdalās pārāk bieži un apgrūtinoši? Reiz man aptiekā ieteica, noskaidrot no kura ēdiena tās rodas un atteikties no tā. Bet es taču nevaru parstāt ēst, jo tas nav viens, bet vairaki ēdieni.

28.marts 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija