5 ieteikumi, kā palēnināt novecošanos pēc 50 gadu vecuma

Veselība 28.aprīlis 2023
 
unsplash.com
Novecošanās ir neizbēgama, pat neskatoties uz to, ka atsevišķi tirgotāji mēģina pārdot produktus, kuriem piedēvē teju maģiskas īpašības, kas var "apturēt" šo procesu. Par spīti cerībām, to nav iespējams izdarīt, novecošanās ir neizbēgams process. Tomēr, veicot izmaiņas savā uzturā un dzīvesveidā, mēs varam atstāt būtisku ietekmi uz novecošanās ātrumu un to, cik veseli mēs esam!

unsplash.com

1. Pievērsiet uzmanību šķiedrvielām

Saskaņā ar "American Journal of Lifestyle Medicine" šķiedrvielas ir viena no svarīgākajām uzturvielām novecojot. Tieši tāpēc ikdienas uzturā ir jāpievērš liela vērība tam, cik daudz jūsu maltīte satur šo vērtīgo uzturvielu, jo tā palīdz samazināt sirds slimību, 2. tipa diabēta, augsta asinsspiediena risku. Šķiedrvielas var pat palīdzēt samazināt oksidatīvo stresu un svaru!

unsplash.com

2. Ēdiet olbaltumvielām bagātus produktus

"Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care" ir veicis pētījumu, kurā atklājās, ka pēc 30 gadu vecuma mūsu ķermenis pakāpeniski sāk zaudēt muskuļu masu. Vislielākais muskuļu masas samazinājums vērojams ap 60 gadu vecumu. Lai censtos novērst un samazināt šīs izmaiņas organismā, ieteicams ēst produktus, kuri satur daudz olbaltumvielu. Diētas ar augstu olbaltumvielu saturu apvienojumā ar fiziskām aktivitātēm palīdzēs jums uzturēt normālu muskuļu masu arī pusmūžā. Augsts olbaltumvielu satur sastopams mājputnu gaļā, olās, riekstos, grieķu jogurtā u.t.t.

unsplash.com

3. Pievērsiet uzmanību veselīgajiem taukiem

Paliekot arvien vecākiem, mainās ne tikai mūsu vizuālais izskats, bet arī pasliktinās veselība. Lielāks risks saslimt ar sirds slimībām palielinās jau no 45 gadu vecuma. Tieši tāpēc, esot pusmūžā, svarīgi ir uzturā iekļaut tādus produktus, kuri pozitīvi ietekmē sirds veselību. Viens no veidem, kā atbalstīt sirds veselību ar pārtikas produktiem, ir maltītēs iekļaut veselīgos taukus, piemēram, omega-3 taukskābes. Omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt koronāro sirds slimību un hipertensijas risku. Šīs taukskābes sastopamas tādos produktos kā, piemēram, zivīs, riekstos, avokado un dažās augu eļļās.

unsplash.com

4. Iekļaujiet uzturā augu valsts produktus

Ir pierādīts, ja savā ikdienas uzturā iekļausiet pēc iespējas vairāk augu valsts produktus, tie var palīdzēt palēnināt novecošanās procesus. Augu valsts produktu iekļaušanai uzturā ir vairākas pozitīvas blakusparādības, neskaitot novecošanās procesu aizkavēšanu, piemēram, arī var samazināties svars, pazemināties lipīdu līmenis, stabilizēties asinsspiediens.

pexels.com

5. Izvairieties no pārstrādātiem produktiem

Lai piekoptu veselīgu dzīvesveidu, ir jāēd veselīga pārtikas. Tas nozīmē to, ka pēc iespējas ir jāsamazina uzņemtās pārstrādātās pārtikas daudzums. Eksperti iesaka uzturā iekļaut vairāk dārzeņu, augļus, neapstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus, graudaugus, pupiņas, pākšaugus, riekstus. Pārstrādāti produkti satur daudz cukura, piesātināto tauku, kaloriju, nātriju un cita piedevas, kas nepavisam nav veselīgas un vecina dažādas veselības problēmas, tai skaitā palielinot sirds slimību riskus. Lai palēlinātu novecošanās procesus pēc 50 gadu vecuma, eksperti iesaka ieturēt pilnvērtīgas un veselīgas maltītes, kas gatavotas no kvalitatīvie produktiem.



Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija