6 pazīmes, kuras liecina, ka ēdat par daudz maizi

Veselība 3.maijs 2023
 
unsplash.com
Garda sviestmaize brokastīs, pāris maizes šķēlītes uzkodās un tostermaize pusdienās. Maize ir gards un ērts veids, kā ātri mazināt izsalkumu. Tomēr, kā jebkurš cits ēdiens, arī maize var atstāt nelabvēlīgu iespaidu uz mūsu pašsajūtu un veselību, ja to lietojam par daudz. Uzziniet, kā ķermenis mums var signalizēt par to, ka ēdam par daudz maizi!

unsplash.com

1. Aizcietējumi

Cilvēki, kuri nepanes glutēnu vai cieš no celiakijas, bet nezina savu diagnozi, ēdot maizi var regulāri justies piepampuši. Šādos gadījumos nav nekāds retums, ka šie cilvēki mēdz piedzīvot arī regulārus aizcietējumus. Ja pēc biežas un regulāras maizes ēšanas saskarāties ar problēmām nokārtoties, vērsieties pie ārsta un lietojiet uzturā bezglutēna maizi.

unsplash.com

2. Nemitīgs izsalkums

Balto miltu produkti, piemēram, baltmaize, rīsi, krekeri, kūciņas, satur daudz kaloriju. Rafinētie ogļhidrāti un tajos esošais cukurs var radīt "atkarību". Brīžos, kad jūtamies emocionāli slikti, mēs cenšamies sevi mierināt ar produktiem, kuri satur rafinētos ogļhidrātus. Tie uz īsu brīdi sniedz sāta sajūtu, taču pēc mirkļa mēs atkal jūtamies izsalkuši. Lai neveicinātu svara pieaugumu, no pārlieku liela maizes patēriņa, un samazinātu izsalkumu, ieteicams uzturā lietot pilngraudu maizi, tā būs veselīgāka, jo satur vairāk vitamīnu un minerālvielu.

unsplash.com

3. Paaugstināts holesterīna līmenis

Baltmaize, dažādas bulciņas un kūciņas var būt vainojamas pie paaugstināta holesterīna līmeņa. Šie produkti satur daudz transtaukskābju, kā rezultātā negatīvi tiek ietekmēts holesterīna līmenis.

unsplash.com

4. Sejas problēmas

Izrādās, ka pie dažādu sejas problēmu "uzsliesmojuma" jeb pastiprinātu, piemēram, pūtīšu veidošanos var būt vainojami rafinētie ogļhidrāti. Visi produkti, ne tikai maize, kas gatavoti no baltajiem miltiem var rosināt dažādu sejas problēmu rašanos. Tas galvenokārt ir tāpēc, ka šajos produktos ir daudz cukura, kas palielina insulīna līmeni. Palielinoties insulīna līmenim, adrogēnie hormoni kļūst aktīvāki un var veidoties pinnes.

unsplash.com

5. Miegainība

Ja ikdienas uzturā lietojat pārāk daudz maizes, jūsu asinsritē izdalās liels insulīna daudzums. Insulīns palīdz triptofānam palikt asinīs ilgāk, nekā jūs vēlētos. Triptofāns ir aminoskābe, kas palīdz ražot serotonīnu un melatonīnu. Tie var veicināt miegainību.

unsplash.com

6. Paaugstināts asinsspiediens

Maize satur daudz nātrija jeb sāls. Viena maizes šķēle (bez piedavām) var būt bagātināta ar pat 230 mg sāls, kas ir 15% no dienā ieteicamās devas. Liels nātrija patēriņš var paaugstināt asinsspiedienu, kas secīgi var veicināt dažādas sirds slimības.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija