5 iemesli, kāpēc var izkrist mati

Veselība 6.marts
 
unsplash.com
Dienas laikā mums izkrīt no 50 līdz 100 matiem. Tas nav nekas satraucošs, vieniem matiem izkrītot, to vietā izaug citi. Šāda apjoma izkrišanu mēs nevaram pamanīt. Tomēr ir brīži, kad mati izkrīt pastiprināti. Kas pie tā var būt vainojams?

pexels.com

1. Ģenētika

Pie matu izkrišanas var būt vainojama ģenētika. Pavēro vai taviem vecākiem ir problēmas ar matiem, piemēram, tavs tēvs ir plikpauris, vai tavas mammas mati, kļūstot vecākai, kļuvuši pavisam plāni. Ja tā ir, tad pastāv liela iespējamība, ka tavus matus gaida tieši tāds pats liktenis. Mati neizkritīs vai nepaliks plānāki dienas laikā, tas notiks pakāpeniski.

unsplash.com

2. Hormonālās izmaiņas

Hormonālo izmaiņu rezultātā gan vīriešiem, gan sievietēm var izkrist mati. Tāpēc, ja esat novērojis, ka jums jau kādu laiku pastiprināti izkrīt mati, ir nepieciešams griezties pie ārsta.

Bieži vien sievietēm menopauzes laikā izkrīt mati. Tas tiešā mērā ir saistāms ar hormonālajām izmaiņām. Šādu matu izkrišanu mēdz saukt par androģenētisko alopēciju.

unsplash.com

3. Alopēcija

Cilvēkiem ar alopēciju imūnsistēma uzbrūk matu folikulām un izraisa to izkrišanu. Būtiski pieminēt, ka tas var notikt jebkurā ķermeņa vietā. Cēlonis alopēcijai bieži vien nav zināms, bet dzelzs deficīts un stress var būt viens no faktoriem.

pexels.com

4. Medikamentu ietekme

Bieži vien pie matu izkrišanas var būt vainojami medikamenti, kas tiek lietoti, lai ārstētu dažādas veselības problēmas. Piemēram, zāles, kuras tiek lietotas, lai ārstētu vēzi, artrītu, sirdsdarbības traucējumus un depresiju, var veicināt pastiprinātu matu izkrišanu.

unsplash.com

5. Vitamīnu, uzturvielu deficīts

Pie pēkšņas un straujas matu izkrišanas var būt vainojams nepietiekams uzturs, uzturvielu, vitamīnu deficīts organismā. Eksperti norāda, ja ikdienā ēdat maz olbaltumvielām un dzelzi bagātus produktus, un jums ir izveidojies šo uzturvielu deficīts, tas var būt vainojams pie matu izkrišanas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija