Noderīgi: kā izvairīties no ērces koduma?

Veselība 3.aprīlis
 
pexels.com
Pavasaris tā vien vilina doties dabā. Taču, priecājoties par silto laiku, jāatceras arī par ne tik pozitīvām "pavasara vēstnesēm" - ērcēm. To aktivitātes sezona ir jau sākusies, un ērču pārnēsātās slimības - encefalīts un Laimas slimība - arī šogad saglabā savu aktualitāti.
Pēc Slimību profilakses un kontroles centra informācijas, pērn saslimstība ar ērču pārnēsātajām slimībām Latvijā nedaudz, tomēr pieaugusi.

Kopumā pagājušogad reģistrēti 262 ērču encefalīta saslimšanas gadījumi, kas ir par desmit vairāk nekā 2022.gadā, 281 saslimšanas gadījums ar Laimas slimību - par deviņiem vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī divi ērlihiozes gadījumi.

pexels.com

Kā izvairīties no ērces koduma?

Ērces aktivizējas, gaisa temperatūrai pārsniedzot +3 līdz +5°C. Ērču sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobrim, kad, dodoties dabā, ieteicams:

  • atcerēties, ka ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem 10-15 cm augstumā no zemes, tādēļ, atrodoties mežā, pļavā, krūmainās vietās, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt;
  • lietot speciālos līdzekļus ērču aizbaidīšanai;
  • rūpīgi nosegt apdraudētāko ķermeņa zonu - potītes;
  • vilkt gaišu apģērbu, uz kura ērces būs vieglāk pamanāmas;
  • pēc pastaigas noskaloties karstā dušā, rūpīgi pārbaudīt ādu, drēbes un matus gan sev, gan bērniem, kā arī mājdzīvnieku kažoku, jo ērces no tā var pārrāpot pie cilvēka.

Jāatceras, ka pirms ērces izvilkšanas ar spirtu vēlams dezinficēt vietu, kur tā piesūkusies. Pēc tam ar pinceti vai speciāli izliektu medicīnisko pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai, cenšoties ērci nesaspiest, un lēni, ar vienmērīgu kustību jāizvelk. Ērci un tās koduma vietu nedrīkst iesmērēt ar eļļu, jo tas var veicināt ērces ķermeņa satura un slimības izraisītāju iekļūšanu cilvēka organismā. Pēc ērces noņemšanas piesūkšanās vietu vēlams apstrādāt ar spirtu saturošu līdzekli, bet rokas rūpīgi nomazgāt ar ziepēm. Nav ieteicams pieskarties ērcei ar pirkstiem, jo infekciju izraisītāji var nokļūt organismā caur mikrotraumām ādā vai, nejauši aizskarot gļotādas. Tādēļ, ja nav pincetes, drošībai var izmantot salveti vai gumijas cimdus, atgādina ERGO Dzīvības un veselības apdrošināšanas atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītāja Baltijā Diāna Puķāne.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija