RECEPTE. Ukrainas galvaspilsētas saldā vizītkarte - Kijivas torte

Virtuvē 29.augusts 2022
 
Ekrānuzņēmums
Slaveno Kijivas torti var pagatavot mājās. Ukrainas ziņu un izklaides portāls UNIAN raksta, ka "Kyiv Cake" ir kulinārijas mākslas šedevrs un tā ir kā Ukrainas galvaspilsētas saldā vizītkarte.

Ukrainas galvaspilsētas saldā simbola un viena no slavenākajiem nacionālajiem desertiem un suvenīriem vēsture aizsākās vairāk nekā pirms 60 gadiem, raksta authenticukraine.com.ua. Ir divas galvenās tās rašanās versijas. Viena no tām vēsta, ka Kārļa Marksa fabrikas konditori aizmirsa ledusskapī ielikt olu baltumus biskvītam. Lai slēptu notikušo, rūpnīcas vadītājs un viņa palīgs izcepa bezē un starp bezē kārtām iesmērēja sviesta krēmu, kūku dekorējot ar krēma ziediem. Saskaņā ar citu stāstu Kijivas kūkas recepte tika izstrādāta ilgu laiku un beidzot tika apstiprināta 1956. gadā. Nākamajā gadā deserts ieguva bronzu konditorejas izstrādājumu konkursā, bet gadu vēlāk ieguva pirmo vietu. Recepte tika patentēta tikai 1973. gadā.

Padomju laikā "Kijivas kūka" bija deficīts. Nopirkt varēja tikai galvaspilsētā, un rindu vajadzēja ieņemt jau 4 no rīta!

Sastāvdaļas

Olbaltuma kārtām

  • Olu baltumi no 6 vai 7 olām
  • Milti - 45 g
  • Cukurs - 240 g
  • Vanilīns vai esence - 1/6 tējk
  • Grauzdēti Indijas rieksti un/vai lazdu rieksti - 150 g

Krēmam

  • Vidēja ola - 1 gab.
  • Mīksts sviests - 250 g
  • Piens - 150 ml
  • Cukurs - 150 g
  • Konjaks - 1 ēdamkarote
  • Kakao pulveris - 10 g
  • Vanilīns vai esence - 1/6 tējkarote

Pagatavošana

Kopumā gatavošana aizņem 3 dienas, jo vispirms ir nepieciešams fermentēt olu baltumus. Savukārt gatavai kūkai jāļauj atpūsties.

1. Uzmanīgi atdaliet baltumus no dzeltenumiem, lai bļodā ar baltumiem nenokļūtu ne pilīte no dzeltenuma. Ievietojiet tos tīrā stikla bļodā vai burkā. Nosedziet un atstājiet 12-24 stundas istabas temperatūrā. Nākamajā dienā olu baltumu masa kļūs biezāka. Šādus olu baltumus saputot var daudz labāk nekā svaigus olu baltumus.

2. Otrajā dienā var ķerties pie bezē cepšanas. Vispirms sagatavojiet riekstus. Vislabāk ņemt Indijas riekstus, taču derēs arī lazdu rieksti. Riekstus viegli apgrauzdē uz sausas pannas (lazdu riekstu gadījumā atbrīvo tos no miziņas). Riekstus sasmalcina.

3. Noliek malā apmēram 2 ēdamkarotes sasmalcināto riekstu; tie būs vajadzīgi kūkas malu apkaisīšanai. Atlikušos sasmalcinātos riekstus sajauc ar izsijātiem miltiem un 40 gramiems cukura.

4. Ieslēdz cepeškrāsni uz 150°C, lai tā sasilst.

5. Puto olu baltumus. No sākuma ar mazu ātrumu, pēc tam ātrumu palielinot, pakāpeniski pievieno 200 gramus cukura un vanilīnu. Turpina putot vēl 5 minūtes, līdz iegūst stingru un spīdīgu masu, kas saglabā forma.

6. Olu baltumiem pakāpeniski pievieno riekstu un miltu maisījumu. Sajauc ar lāpstiņu vai karoti. Rieksti jāsadala vienmērīgi.

7. Olu baltumu masu sadala uz pusēm. Masu ieklāj divās ar cepampapīru izklātās veidnēs.

8. Cep aptuveni 2 stundas. Bezē vajadzētu izžūt, bet ne piedegt. Gatavam tam ir jābūt absolūti sausam, gaiši bēšā krāsā. Pēc cepšanas atstājiet bezē uz visu dienu cepeškrāsnī vai vienkārši sausā telpā.

9. Trešajā dienā bezē izņem no veidnēm. Nolīdzina malas, lai abas daļas būtu vienādas. Atlikumus sasmalcina drumstalās un sajauc ar malā atliktajiem sasmalcinātajiem riekstiem - tas noderēs kūkas malu apkaisīšanai.

Krēma gatavošana

1. Katliņā ielej pienu, pievieno cukuru un vanilīnu, samaisa, piesit vienu olu, visu sakuļ ar putojamo slotiņu un liek uz lēnas uguns vārīties. Nepārtraukti maisot, vāra aptuveni 4-5 minūtes, līdz izveidojas kondensētā piena konsistencei līdzīga masa. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai.

2.Mīksto sviestu puto ar mikseri 2 minūtes. Pēc tam pakāpeniski pieputo atdzesēto krēma masu. Pielej brendiju un vēlreiz sakuļ.

Kūkas veidošana

Uz vienas bezē kārtas uzklāj aptuveni 2/3 krēma. Tad uzliek otru bezē kārtu. Atlikušajam krēmam piejauc kakao. Kūkas augšpusi un sānus pārklāj ar šokolādes krēmu. Apkaisa malas ar drumstalām un riekstiem.

Gatavo kūku ieliek ledusskapī, vislabāk - uz visu nakti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija