7 iemesli, kāpēc var pārkarst viedtālrunis

Auto, tehnika, IT 25.septembris 2023
 
pexels.com
Viszināmākais iemesls, kādēļ mobilais tālrunis mēdz pārkarst, ir tā atstāšana tiešos saules staros, tomēr ir vēl vairāki citi apstākļi, kas var veicināt pārkaršanu un līdz ar to arī negatīvi ietekmēt tālruņa darbību ilgtermiņā. Par to, kā pasargāt mobilo tālruni no pārkaršanas riska, plašāk skaidro eksperts Gints Peičs.

pexels.com

1. Tālruņa turēšana tiešos saules staros

Nereti mēs tālruni atstājam vai nu mājās uz palodzes, vai automašīnā, kur tālrunis tiek pakļauts tiešiem saules stariem. Pat tad, kad tālrunis saulē ir atstāts uz īsu brīdi, tālruņa akumulators izlādējas krietni ātrāk, kā arī ierīces veiktspēja var tikt neatgriezeniski bojāta, tāpēc visdrošāk tālruni ir turēt ēnā vai vietā, kur saule nespīd tieši virsū.

pexels.com

2. Pārslogots centrālais procesors

Ja tālruņa centrālais procesors (CPU) ir pārslogots, tas uzkarsē tālruni no iekšpuses. CPU var salīdzināt ar tālruņa smadzenēm, jo to izmanto tālruņa programmatūras un lietotņu iedarbināšanai. Ja centrālais procesors ir pārslogots, liekot darbināt vairākas lietotnes vienlaikus, tālrunis var ātri pārkarst. Svarīgi ir paturēt prātā, ka CPU aktīvi strādā pat tad, ja kāda no lietotnēm tiek darbināta fonā un konkrētajā brīdī netiek aktīvi izmantota. Šī iemesla dēļ ieteicams pilnībā aizvērt visas lietotnes, kas attiecīgajā mirklī nav nepieciešamas.

pexels.com

3. Bojāts akumulators vai lādētājs

Ļoti iespējams, ka esi kādreiz nodomājis, kādēļ tālrunis uzkarst tieši uzlādes laikā. Ir normāli, ja tālrunis uzlādes laikā nedaudz uzsilst, tomēr, ja tas strauji kļūst tik karsts, ka tālrunim pat grūti pieskarties, problēma, visticamāk, jāmeklē bojātā akumulatorā vai lādētāja vadā. Ja novēro šādu problēmu, nekavējoties pārtrauc tālruņa uzlādi.

pexels.com

4. Nepareizi pielāgoti tālruņa iestatījumi

Iestatījumi, ko esi pielāgojis savam mobilajam tālrunim, ietekmē tā noslodzi un līdz ar to arī veiktspēju. Piemēram, ekrāna spilgtums un 3D ekrānsaudzētāji apgrūtina tālruņa veiktspēju. Ja tālrunis regulāri uzkarst, ikdienā ieteicams samazināt ekrāna spilgtumu un izvēlēties statisku fona attēlu. Tāpat arī ieteicams izvērtēt, kuras funkcijas ikdienā ir patiesi nepieciešamas un noderīgas un kuras var nelietot.

pexels.com

5. Spēles palēnina tālruņa veiktspēju

Ir zināms, ka datorspēles noslogo datora procesoru, bet ne vienmēr aizdomājamies, ka tāpat notiek arī ar mobilo tālruni. Protams, nekas slikts nenotiks, ja ik pa laikam tiks uzspēlēta kāda spēle, tomēr nepārtraukta spēlēšana vairāku stundu garumā var uzkarsēt tālruni, tādējādi radot bojājumus. Jo īpaši tā var atgadīties tad, ja spēlē jaunākās spēles, kurās iekļautas iespaidīgas grafikas.

pexels.com

6. Video satura straumēšana

Videoklipu straumēšana tādās lietotnēs kā “Netflix”, “YouTube” vai raidījumu skatīšanās tiešsaistē vairāku stundu garumā ir tikpat kaitīga mobilā tālruņa veiktspējai kā spēļu maratons. Jebkas, kas ilgstoši uztur ekrānu apgaismotu un pārmērīgi izmanto tālruņa grafisko procesoru (GPU), izraisīs ierīces uzkaršanu, tāpēc ir ļoti vēlams piedomāt pie tā, cik ilgi bez pārtraukuma tiek lietots tālrunis.

pexels.com

7. Programmatūras atjauninājumi

Mobilie tālruņi mēdz uzkarst arī programmatūras atjaunināšanas laikā vai tūlīt pēc tam. Ja atjaunināšanas laikā ir kāda kļūda, kas jānovērš, tas īslaicīgi patērēs vēl vairāk enerģijas. Kad atjaunināšana ir pabeigta un ierīce ir restartēta, tālrunim vajadzētu sākt pamazām atdzist. Ja tā tomēr nenotiek, jāpārliecinās, vai tālrunim nav kāda cita problēma. Vienlaikus nevajadzētu izvairīties no regulāras programmatūru un lietotņu atjaunināšanas, jo tādējādi tiek novērstas un izlabotas programmatūras kļūdas, kuras potenciāli varētu ietekmēt tālruņa veiktspēju un drošību.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija