10 produkti, kuri palīdz dziedēt saules radītos apdegumus

Dzīvo gudri! 1.jūlijs 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Šī vasara īpaši lutina ar sauli un karstu laiku. Tādējādi daudzi steidz baudīt priekus saulē un iegūt zeltainu iedegumu. Svarīgi ir atcerēties par saules aizsargkrēmiem, tomēr nereti nākas arī apdedzināties. Izlasi un noskaidro, kuri 10 mājās esošie produkti var palīdzēt remdēt nepatīkamos saules apdegumus!

pexels.com

1. Vēss ūdens

Ārsts Alans Grīns uzsver, ka pats pirmais solis saules apdegumu dziedēšanā ir ādas atdzesēšana. Došanās vēsā vannā, vai dušā var palīdzēt ādai atdzist. Svarīgi šādā ūdens peldē neizmantot ziepes, dušas želeju vai vannas putas. Šādu līdzekļu izmantošana var kairināt jūtīgo ādu un padarīt to sausu. Amerikas Deramtoloģijas akadēmija iesaka, lai atdzesētos un samazinātu nepatīkamās sajūtas, ieteicams ir viegli noskaloties vēsajā ūdenī.

pixabay.com

2. Kompreses

Lai mazinātu sāpēs, pietūkumu un karstumu, ieteicamas ir arī aukstās kompreses. Par kompresi var izmantot ledus gabaliņus vai, piemēram, saldētu dārzeņu paciņu. Ledus gabaliņus vai dārzeņu paciņu nepieciešams ietīt kokvilnas dvielī, lai neradītu apsaldējumus. Aukstās kompreses ir ieteicams turēt uz sakairinātās ādas aptuveni 10 līdz 15 minūtes. Šo procedūru var atkārtot vairākkārt dienas laikā.

pexels.com

3. Mitrinošs krēms

Brīdi, kad apdegusī āda ir atdzisusi, nepieciešams to mitrināt ar krēmu, lai āda nekļūtu sausa, iesaka ārsts Alans Grīns. Ārsts uzsver, ka šādā situācijā nepieciešams lietot mitrinošu, nomierinošu krēmu, kas nesatur alkoholu un ir bagāts ar E vitamīnu, vai alveju.

pexels.com

4. Alveja

Alveja ir superprodukts. Tas ir viens no labākajiem līdzekļiem, kas palīdz cīnīties ar saules apdegumiem. Alvejas gels palīdz mazināt diskomfortu, paātrina apdeguma dzīšanu un mitrina sakairināto ādu. Lai atvieglotu sāpes var izmantot gan alvejas lapās esošo "mīkstumu", gan veikalos nopērkamo alvejas želeju.

pexels.com

5. Medus

Medus ir ļoti labs produkts pret saules izraisītiem apdegumiem. Pētījumi liecina, ka medus var palīdzēt labāk sadziedēt sakairināto ādu nekā daži no aptiekās pieejamajiem krēmiem. Medus palīdz paātrināt apdegumu sadzīšanu, samazina infekcijas riskus un sāpes, atzīst ārste, grāmatu autore Katija Kempera.

pexels.com

6. Auzu pārslas

Neticami, bet auzu pārslu vanna palīdz dziedēt saules izraisītos apdegumus. Auzu pārslas ir nepieciešams smalki samalt, piemēram, blenderī un tad pievienot vannas ūdenim. Tās ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis.

pexels.com

7. Tēja

Lai samazinātu sāpes, apsārtumu un tūsku, var izmantot arī tēju. Vislabāk ādu palīdzēs nomierināt piparmētru, kumelīšu, melnā vai zaļā tēja. Uzvāriet tēju, atdzesējiet to un samitriniet lupatiņu, piemēram, kokvlinas marli. To uzklājiet uz apdeguma vietas. Tēja ir dabisks līdzeklis, kas palīdzēs samazināt radušos diskomfortu.

pexels.com

8. Kokosriekstu eļļa

Eksperti saules apdegumu ārstēšanai iesaka izmantot arī auksti spiestu kokosriekstu eļļu. Tā palīdzēs mazināt karinājumu un ādas sausumu. Kokosriekstu eļļu ieteicams lietot brīdi, kad āda jau ir atdzisusi un sīkie pūslīši ir pazuduši, jo eļļas biezā konsistence var aizturēt siltumu un pasliktināt ādas pašsajūtu.

pexels.com

9. Soda vai kukurūzas ciete

Vēl viens labs līdzeklis saules apdegumu radītā diskomforta mazināšanai ir vannas pelde, kurā ir pievienota soda vai kukurūzas ciete. Šie produkti var palīdzēt mazināt iekaisumu un niezi. Ja mājās nav vanna, tad šīs sastāvdaļas var sajaukt ar ūdeni, izveidojot pastai līdzīgu konsistenci un uzklāt uz apdegušās ādas.

pexels.com

10. Etiķis

Etiķī esošā etiķskābe mazina sāpes, niezi un iekaisuma veidošanos. Vienas tases ābolu sidra etiķa pievienošana klāt vannas ūdenim palīdzēs atvieglot radušos apdeguma simptomus. Tomēr, ja mājās nav vanna, tad var izmantot ābola sirda etiķa kompresi. Šādu kompresi ieteicams uz ādas turēt aptuveni 10 līdz 15 minūtes.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.





































Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija