8 svarīgas lietas, kas jāzina par nodokļu atmaksu

Dzīvo gudri! 1.februāris 2022
 
Publicitātes foto
Jauns gads - jaunas iespējas. Nodokļu atmaksai vajadzētu kļūt par vienu no aktuālākajām tēmām emigrantu starpā, kuri šīs pandēmijas laikā atgriežas no Lielbritānijas.
Par nodokļu atmaksas kārtību ieteicams neaizmirst, īpaši jauna gada sākumā. Tas jo īpaši attiecas uz cilvēkiem, kas ir strādājuši Lielbritānijā, jo šajā valstī taksācijas gads nesakrīt ar kalendāro gadu. Tāpēc tiem, kas pārtrauca darbu, nav obligāti jāgaida aprīlis. Nodokļu atgriešanas procedūru var sākt, negaidot pašu pēdējo dienu.

Cilvēkiem, kas pirmo reizi dzird par nodokļu atmaksu, vissvarīgākais ir nebaidīties, jo, visticamāk, lielākā daļa ar to jau savā dzīvē ir saskārušies, tikai varbūt nav pievērsuši pietiekami lielu uzmanību. Šī procedūra tiek praktizēta daudzās valstīs, un daudzi cilvēki Latvijā katru gadu atgūst savus pārmaksātos nodokļus. Gan maksājot savas vai laulātā apdrošināšanas prēmijas un hipotekāro kredītu, gan arī maksājot vai atmaksājot studiju kredītu utt. Pārmaksas bieži var sasniegt pat trīs vai četrciparu summu. Nodokļu atmaksa no ārzemēm darbojas pēc līdzīga principa - viss sākas ar ienākumu deklarēšanu. Tomēr ar šo darbību vien nepietiek, nodokļu atgriešanai būs jāvelta nedaudz vairāk uzmanības un laika. Tātad, kā rīkoties, lai process noritētu pēc iespējas veiksmīgāk?

1. Es vēlos atgūt nodokļus paša spēkiem - kas man būtu jāzina?

Pirms uzsākt nodokļu atmaksas procesu, vajadzētu apdomāt, kurš veids jums būtu izdevīgāks - darīt to patstāvīgi vai meklēt palīdzību pie profesionāļiem? Bieži vien pārmaksāto nodokļu atgūšana nešķiet pārāk sarežģīta procedūra, taču atsevišķos posmos nepieciešama liela uzņēmība un centība. Piemēram, saskaroties ar ienākumu deklarēšanu un pieteikumu, un citu dokumentu aizpildīšanu. Dažiem ienākumu deklarēšana šķiet visai piņķerīga, turklāt bieži vien problēmas sagādā arī nepieciešamo dokumentu apkopošana. Ja trūkst dokumentu, jums ir jāsazinās ar savu darba devēju vai, piemēram, tiem, kas strādājuši Lielbritānijā, ir jāsazinās ar šīs valsts nodokļu iestādi. Jāuzsver, ka šis process ne visos gadījumos beidzas veiksmīgi. Tāpēc zemāk jūs atradīsiet dažas svarīgas lietas, kurām būtu jāpievērš lielāka uzmanība.

2. Pierakstiet visas savas darbavietas pēdējo 5 gadu laikā un tajās nostrādāto laiku

Nodokļu atmaksu no Lielbritānijas var veikt par pēdējiem 5 nostrādātajiem gadiem šajā valstī. Jūs varat atgūt nodokļus vai pārmaksas neatkarīgi no tā, cik darbavietas esat nomainījis, un vai esat strādājis visu cauru gadu. Tomēr, lai aprēķinātu vismaz aptuveno nodokļu atmaksas summu, jums jāzina, cik ilgi esat strādājis vienā vai otrā darbā. Turklāt tas atvieglos arī visu nepieciešamo dokumentu vākšanu.

3. Pirms dokumentu vākšanas apkopojiet visu darba devēju kontaktus

Lai sāktu nodokļu atmaksu no Lielbritānijas, vispirms ir jāapkopo nepieciešamie dokumenti. Tomēr pirms tam ir noderīgi zināt darba devēju kontaktinformāciju. Jums no viņiem visdrīzāk būs jāsaņem P45 vai P60 veidlapu kopijas. Ja jums šo dokumentu nav vai tos nevarat iegūt, tos var aizstāt arī ar pēdējām algas aprēķina izdrukām no visām darbavietām. Ja jūsu rīcībā būs visu darba devēju kontakti, tas ļaus šos dokumentus iegūt daudz ātrāk un vienkāršāk.

4. Apkopojiet nepieciešamos dokumentus

Lai nodokļu atmaksa noritētu pēc iespējas raitāk, vislielākā uzmanība jāpievērš tieši dokumentācijai. Būtu vispirms jānoskaidro, kuriem dokumentiem nepieciešamas kopijas un kuriem jāiesniedz oriģināli. Sagatavojiet sava personu apliecinošā dokumenta kopiju. Šeit derēs gan pase, gan arī personas apliecība. Jums vajadzēs arī no darba devēja saņemtās valsts apdrošināšanas sertifikāta un veidlapu P60 un P45 kopijas. Taču algas aprēķina izdrukām ir jābūt oriģināliem, kopijas nederēs.

Ja esat strādājis Lielbritānijā saskaņā ar uzņēmējdarbības licenci vai esat bijis pašnodarbinātā persona, sagatavojiet savu CIS reģistrācijas apliecības UTR sertifikāta kopiju.

5. laika ierobežojumus

Jāņem vērā, ka taksācijas gads Lielbritānijā nesakrīt ar kalendāro gadu, kā tas parasti ir citās valstīs. Ja jūs joprojām strādājat šajā valstī, deklarējiet savus ienākumus pēc 5. aprīļa, taksācijas gada beigās. Sagatavojieties arī zināmai gaidīšanai - nodokļu atmaksa parasti ilgst 2 līdz 4 mēnešus.

6. Uzmanīgi aizpildiet ienākuma nodokļa deklarāciju

Ienākumu deklarācija ir vēl viens solis, kas prasa uzmanību un specifiskas zināšanas, lai varētu pareizi saprast visas nianses. Nepareizi aizpildīta ienākumu nodokļa deklarācija var ietekmēt nodokļu atmaksas procesa ilgumu, tāpēc nav ieteicams steigties ar šo svarīgo uzdevumu.

7. Aprēķiniet summu, kas jums tiks atmaksāta

Lai nomierinātu savu iekšējo satraukumu, jūs varat aprēķināt provizorisko atmaksas summu, izmantojot nodokļu kalkulatorus, kas atrodami internetā. Zinot pat tikai aptuveno atmaksas summu, jūs jutīsieties mierīgāk, jo zināsiet, kas jūs sagaidīs pēc dažiem mēnešiem, aplūkojot sava bankas konta bilanci.

8. Kad meklēt profesionālu palīdzību?

Ja nodokļu atgriešanas procedūra nešķiet īpaši pievilcīga un jūs neesat entuziasma pilns, vai jums trūkst laika, iespēju vai zināšanu to darīt patstāvīgi, tādā gadījumā jūs varat vērsties pie nodokļu atmaksas speciālistiem, kuri specializējas šajā jomā. Ar sertificētu speciālistu palīdzību jūs varēsiet sākt nodokļu atgūšanas procesu pat bez visiem nepieciešamajiem dokumentiem - viņi sameklēs visus trūkstošos dokumentus jūsu vietā, sazinoties ar jūsu darba devējiem. Turklāt jūs varēsiet būt drošs, ka jūsu ienākumu nodokļa deklarācija tiks aizpildīta pareizi un nodokļu atmaksa no jūsu darbavietas valsts neaizņems ilgāku laiku, nekā vajadzīgs. Šis pakalpojums ir par maksu, taču jūsu ietaupītais laiks un pūles lieti noderēs citās jomās, kur to trūkst.

Tātad neatkarīgi no tā, kuru variantu jūs izvēlaties - kārtot nodokļu atmaksu paša spēkiem vai ar profesionāļu palīdzību -, vissvarīgākais ir nepalaist garām iespēju atgūt naudu, kas jums pienākas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija