5 iemesli, kāpēc brokastīs vajadzētu ēst auzu pārslu putru

Dzīvo gudri! 7.aprīlis 2022
 
pexels.com
Auzu pārslas ir ļoti veselīgas. Tās ir bagātas ar šķiedrvielām, augu izcelsmes olbaltumvielām, minerālvielām, piemēram, fosforu, kāliju, magniju, E vitamīnu. Uztura speciālisti izceļ piecas būtiskas lietas, kāpēc būtu nepieciešams katru rītu brokastīs ēst auzu pārslu putru.

Eksperti iesaka izvairīties no ātri vārāmajām auzu pārslām, vai tādām, kurām rūpnieciski ir klāt pievienoti saldinātāji. Visveselīgākās ir pilngraudu auzu pārslas.

pexels.com

1. Auzu pārslas var samazināt "sliktā holesterīna" līmeni

Auzu pārslas satur ļoti daudz šķiedrvielu. Tās ir īpaši bagātas ar ūdenī šķīstošo šķiedrvielu beta-glikānu. Ir pierādīts tas, ka auzu pārslās esošais beta-glikāns, var palīdzēt pazemināt "sliktā holesterīna" līmeni.

pexels.com

2. Auzu pārslas var uzlabot insulīna rezistenci

Insulīna rezistence rodas tad, kad šūnas nespēj pareizi reaģēt uz insulīnu. Viens no veidiem, kā kontrolēt insulīna rezisrenci, ir ieviest izmaiņas uzturā. Nepieciešams uzturā iekļaut ogļhidrātus, kuri ir bagāti ar šķiedrvielām, piemēram, auzu pārslas.

pexels.com

3. Auzu pārslas veicina veselīgu zarnu mikrobiomu

Brīdī, kad ēdam, mēs ne tikai pabarojam savu vēderu, bet arī baktērijas, kas atrodas kuņģa-zarnu traktā. Tur "dzīvo" gan labās, gan kaitīgās baktērijas. Tā kā auzu pārslas ir bagātas ar šķiedrvielām, tās ir īpaši vērtīgas mūsu zarnu mikrobiomai. Atdzesēta auzu pārslu putra satur organismam vērtīgo cieti, kura var veicināt daudzveidīgāku un veselīgāku zarnu mikrobiomu.

pexels.com

4. Auzu pārslas pret kairinātu zarnu sindromu

Auzu pārslas īpaši ieteicams ēst cilvēkiem, kuriem ir kairinātu zarnu sindroms. Kairinātu zarnu sindroms ir gremošanas trakta traucējumi. Tie visbiežāk izpaužas ar vēdera sāpēm, diskomfortu, vēdera pūšanos, neregulāru vēdera izeju. Auzu pārslās esošās ūdenī šķīstošās un nešķīstošās šķiedervielas palīdzēs atvieglot kairnāto zarnu sindroma simptomus.

pexels.com

5. Auzu pārslas veicina labu smadzeņu darbību

Auzu pārslas satur E vitamīnu. Šis vitamīns ir ļoti vērtīgs mūsu smadzenēm. E vitamīns darbojas kā antioksidants, tas aizsargā smadzenes no oksidatīvā stresa. Auzu pārslas ir arī labs magnija, cinka un fosfora avots. Šie minerāli ir būtiski svarīgi smadzeņu veselībai.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

5 iemesli+1 lēti

31.marts 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija