10 interesantas Ziemassvētku tradīcijas no visas pasaules

Dzīvo gudri! 24.decembris 2022
 
unsplash.com
Ziemassvētki ir tie svētki, kurus svin teju ikkatrs pasaules iedzīvotājs. Tomēr, cik dažādu kultūru, tik arī dažādu tradīciju. Apkopojām 10 interesantākās Ziemassvētku tradīcijas no visas pasaules.

pexels.com

1. Dienvidāfrika

Vai jūs spētu iedomāties Ziemassvētku cepeša vietā ēst ceptus kāpurus? Dienvidāfrikā tos uzskata par īstu delikatesi. Tie ir ne tikai gardi, bet arī olbaltumvielām bagāti. Šie kukaiņi tiek "ievākti" ziemas laikā, tāpēc tas ir piemērots Ziemassvētku ēdiens.

unsplash.com

2. Japāna

Japānā galvenais Ziemassvēktu ēdiens ir kūka. Teju ikkatrā mājā to atradīsiet uz svētku galda. Japāņi ļoti lepojas ar šo svētku kūku. Tā ir biskvīta tortei līdzīga baltas krāsas kūka, kas ir bagātīgi pārklāta ar putukrējumu un zemenēm. Tā tiek dekorēta ar Ziemassvētku vecīšiem un citām dekorācijām.

unsplash.com

3. Venacuēla

Venacuēlā viena no populārākajām Ziemassvētku tradīcijām ir skrituļslidošana. Ierasti vietējie iedzīvotāji Ziemassvētku vakarā uzvelk kājās skrituļslidas un dodas ielās.Tiek uzskatīts, ka skrituļslidošana Vencuēla ir kļuvusi tik populāra, jo viņiem svētku laikā nav sniega un viņi nevar braukt ar ragaviņām. Līdz ar to, kā alternatīva ir izdomāta skrituļslidošana.

unsplash.com

4. Grenlande

Grenlandes iedzīvotāji Ziemassvētkos bauda divas īpašas delikates. Vienu no tām sauc "mattak". Šī delikates ir gatavota no vaļa ādas, tā ir grūti sakošļājama, tāpēc visbiežāk tā tiek norīta vesela, nesakošļāta. Savukārt otra delikates ir "kiviak". Šīs uzkodas sastāvā ir neapstrādāta alku dzimtas putnu gaļa, kas raudzēta roņu ādā.

unsplash.com

5. Čehija

Čehijā ir pavisam interesanta Ziemassvētku tradīcija, kas ir attiecināma uz neprecētām sievietēm. Viņām ar muguru ir jānostājas pie mājās ārdurvīm un jāmet savi apavi pāri plecam. Ja apavi piezemējas ar purngalu pret durvīm tas nozīmē to, ka drīzumā ir gaidāmas kāzas. Ja apavi piezemējas ar purngalu pretējā virzienā, tad tas nozīmē to, ka līdz kāzām būs vēl nedaudz jāpaciešas.

unsplash.com

6. Somija

Somi mīl saunu. Viņi tajā ir gatavi doties jebkurā laikā, arī Ziemassvētku vakarā. Somijā pastāv tāda tradīcija, ka pirms Ziemassvētku mielasta ikvienam ir jādodas reklaksējošā pirtī, lai attīrītu savu organismu pirms svētku svinēšanas.

unsplash.com

7. Islande

Bērni ierasti svētku vakarā ļoti gaida Ziemassvētku vecīti. Izrādās, ka Islandē bērni svētku periodā gaida nevis vienu vecīti, bet veselus 13. Šie 13 Ziemassvētku vecīši pie bērniem ierodas 13 dienas pirms svētkiem un atstāj dāvanas viņu apavos.

unsplash.com

8. Etiopija

Daudzviet pasaulē Ziemassvētkus svin 24. decembrī. Tomēr ne Etiopijā. Tur Ziemassvētki tiek atzīmēti 7. janvārī. Šajos svētkos vietējie iedzīvotāji parasti valkā garu, baltu tradicionālo apģērbu. Viņi visi pulcējas vienkopus uz svētkiem un dzied tradicionālās dziesmas.

unsplash.com

9. Amerika

1994. gadā Amerikā tika ieviesta jauna svētku tradīcija, kuru sauc par "SantaCon". Šī tradīcija paredz to, ka pilsētu centros pulcējas liels bars Ziemassvētku vecīšu un kopā svin svētkus. Vislielākā Ziemassvētku vecīšu ballīte notiek tieši Ņujorkā.

unsplash.com

10. Norvēģija

Norvēģiem ir paraža Ziemassvētku vakarā slēpt visus slotas kātus, jo pastāv uzskats, ka raganas vai citi ļaunie gari var ienākt mājās un tos nozagt.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija