6 padomi vecākiem, kā palīdzēt bērniem uzsākt jauno mācību gadu

Dzīvo gudri! 31.augusts 2023
 
pexels.com
Atgriešanās skolā pusaudžiem nozīmē atkal satikties ar saviem draugiem, iesaistīties jaunos piedzīvojumos un, protams, arī atsākt mācības. Tomēr šī pāreja no laiskās vasaras dzīves uz skolas gadu var radīt arī zināmas grūtības, it īpaši pirmajās nedēļās, uzskata Pusaudžu psihoterapijas centra speciālisti.

Labā ziņa ir, ka vecāki var atbalstīt savus pusaudžus ar vienkāršiem rīkiem, kas tiem palīdzēs labāk plānot mācības, vieglāk tikt galā ar stresu un skaidrāk paust savas vajadzības.

pexels.com

1. Izveidojiet kalendāru vai sarakstu

Pirms skolas sākuma vecākam ar pusaudzi ir vērts ieviest kalendāru, kurā iekļautas ārpusskolas aktivitātes, pasākumi, brīvlaiki. Plānošanai varat izmantot Google kalendāru, mobilo aplikāciju vai papīra kalendāru.

Izvirziet mērķi, ka kalendārā ir jāparādās visam, ko pusaudzis dara. Ieplānojiet regulāru, kopīgu kalendāra pārskatīšanu, kad varēsiet arī pārrunāt termiņus un laika plānošanu.

Vecāki pusaudži var uzņemties lielāku atbildību par kalendāra pārvaldīšanu, kamēr jaunākiem skolniekiem būs nepieciešams lielāks atbalsts.

Ikdienas notikumu fiksēšana un plānošana palīdz pusaudžiem labāk organizēt savu dzīvi, kā arī laicīgi paust, kāda veida palīdzība viņiem ir nepieciešama no vecākiem. Tāpat tas var novērst strespilnās "pēdējā brīža" situācijas.

pexels.com

2. Prioritizējiet miegu, veselīgu ēšanu un aktīvu dzīvesveidu

Miegs ir būtiskākā lieta mentālās veselības uzturēšanai. Pusaudžiem no 13 - 18 gadiem vajadzētu gulēt 8 - 10 stundas katru nakti. Vecākiem ir svarīgi palīdzēt saviem pusaudžiem izveidot pastāvīgu miega režīmu, lai nodrošinātu to, ka viņš saņem pietiekami daudz miega. Ierobežojiet ekrāna laiku tieši pirms miega un izņemiet telefonus no guļamistabas pirms gulētiešanas - tādā veidā jūs varat palīdzēt savam pusaudzim uzturēt labāku miegu. Ja iknedēļas grafiks pusaudzim pastāvīgi traucē kārtīgi izgulēties, apsveriet iespēju atteikties no kādām aktivitātēm vai tās ierobežot. Pārliecinieties, ka ikdienas gaitās pusaudzim ir pieeja veselīgiem našķiem un viņš ir pietiekami fiziski aktīvs.

pexels.com

3. Pārrunājiet savas gaidas un dariet zināmas sekas

Pārrunājiet jūsu gaidas saistībā ar mācību sniegumu, mājas pienākumu izpildi, laiku pie ierīcēm vai videospēlēm, kā arī uzvedību sabiedrībā. Dodiet tīņiem iespēju ietekmēt pārkāpumu sekas, ja izvirzītie mērķi nepiepildās. Ļaujiet viņiem pašiem nākt klajā ar idejām, kādas, viņuprāt, būtu piemērotas sekas. Tas liks viņiem justies iesaistītiem un pamanītiem.

Piemēram, ja pusaudzim jau iepriekš ir bijušas grūtības mājasdarbu izpildē, laba doma ir pavaicāt: "Kam vajadzētu notikt, ja laicīgi nenodosi savu mājasdarbu?". Iespējams, viņš teiks: "Būtu saprātīgi, ja es tad nevarētu satikt savus draugus, kamēr neesmu izpildījis mājasdarbu. Es nevarētu ar viņiem iet uz kino vai darīt citas lietas, kamēr nebūtu izpildījis uzdevumus".

Iespējams, neizpildīts mājas pienākums var novest pie atņemtas piekļuves telefonam uz kādu noteiktu laiku.

Vislabāk šīs sarunas ir noturēt laicīgi, pirms skolas sākuma, kad uz situāciju var vieglāk paskatīties loģiski un ar vēsu prātu. Tad, kad kāds no šiem incidentiem būs noticis, visdrīzāk, ka visiem iesaistītajiem būs daudz emociju, un būs grūtāk kopīgi vienoties par sekām. Laicīgi vienojoties par reālistiskām sekām, jūs varēsiet vienkāršāk atrisināt sīkas nesaskaņas, un visiem mājās būs mierīgāks prāts.

pexels.com

4. Izveidojiet tehnoloģiju lietošanas plānu

Tehnoloģijas ieņem nozīmīgu lomu bērnu dzīvēs, tādēļ ir ļoti svarīgi nospraust robežas un izvirzīt gaidas attiecībā uz to lietošanu. Dažas no lietām, ko vērts apsvērt, ir pavadītais laiks pie ierīcēm, lietošanas mērķis un pieeja tām.

Vecākiem ir jābūt pieejai savu bērnu ierīcēm, tostarp parolēm, kā arī jebkuriem sociālajiem tīkliem vai aplikācijām. Sevišķi attiecībā uz jaunākiem tīņiem, vecākiem ir svarīgi darīt zināmu, ka viņi laiku pa laikam pārskatīs sociālo tīklu un ziņu saturu. Regulāra satura pārskatīšana palīdzēs pusaudzim attīstīt izpratni, ka tiešsaistes komunikācija bieži vien nav nedz privāta, nedz anonīma.

Pārrrunājiet gaidas par uzvedību sociālajos tīklos, tostarp par to, kā pasargāt savu privātumu un drošību, kā arī pārliecinieties, ka jūsu bērns zina, kā ziņot par mobingu vai citiem pāridarījumiem internetā.

Iespējams, ka ir vērts apsvērt laika ierobežojumu tehnoloģiju lietošanai, vai arī atļaut to lietojumu noteiktā dienas laikā. Pusaudžiem, kam tehnoloģiju lietošana sagādā grūtības, ir vērts nospraust papildus noteikumus, piemēram, skolas dienās telefoni ir jāatstāj mājās. Tas var mazināt uzmanības novēršanu no mācībām un veicināt fokusēšanos. Apsveriet iespēju izmantot aplikācijas, kas fiksē ierīcēs pavadīto laiku, vai seko līdzi to lietojumam. Tas palīdzēs pusaudzim un jums saprast, cik daudz laika pusaudzis pavada tiešsaistē, kā arī nospraust reālistiskus mērķus veselīgai interneta lietošanai.

pexels.com

5. Pamaniet trauksmi par atgriešanos skolā

Atgriešanās skolā var izsaukt trauksmi. Tam var palīdzēt situāciju izspēlēšana lomu spēlēs. Palīdziet savam pusaudzim izspēlēt situācijas, kas saistās ar sarežģītām vai nepatīkamām sarunām. Tā var būt saruna ar skolotāju par kādu nenodotu darbu. Vai varbūt iepazīšanās saruna ar jaunu klasesbiedru. Tāpat Jūs varat savam bērnam palīdzēt atrast veidus, ko viņi var darīt, ja jūtas emociju pārņemti. Piemēram, palūgt skolotājam aiziet uz labierīcībām, kur var uz mirkli atvilkt elpu. Vai veikt kādu vienkāršu elpošanas vingrinājumu, ar kura palīdzību uz brīdi justies mierīgāk.

pexels.com

6. Veiciniet dzīvesspēku un veselīgus paradumus

Ja pusaudzis cīnās ar trauksmi vai piedzīvo mācīšanās grūtības, ir ļoti būtiski atrast viņa stiprās puses un uzsvērt tās. Atrodiet viņa spēju un kompetenču saliņas. Lietas, kas viņam padodas. Lietas, kurās viņš ir eksperts vai vismaz "labs diezgan". Pusaudzim atgriežoties skolā, vecāki var ieņemt nozīmīgu lomu, aizsargājot un veicinot savu bērnu mentālo veselību. Tāpat arī vecāki var atbalstīt sava bērna veselību, nodrošinot efektīvu komunikāciju ar skolotājiem un radot pozitīvu skolas pieredzi. Tas palīdzēs bērnam piedzīvot veiksmīgu un panākumiem pilnu skolas gadu.

Svarīgi arī zināt, ka daudzi pusaudži piedzīvo psihiskās veselības traucējumus. Tās ir pietiekami nozīmīgas grūtības, kuras vislabāk palīdzēs risināt mentālās veselības speciālisti. Ja Jums ir bažas, ka Jūsu bērns varētu piedzīvot trauksmes, depresijas, vielu lietošanas traucējumus vai citas grūtības, aicinām Jūs sazināties ar kādu no mentālās veselības speciālistiem, lai izvērtētu situāciju un sniegtu nepieciešamo atbalstu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija