5 padomi, kā sevi pasargāt no krāpniekiem lielo izpārdošanu laikā

Dzīvo gudri! 23.novembris 2023
 
pexels.com
Dažādu atlaižu un svētku laiks ierasti nozīmē pastiprinātu cilvēku interesi par iepirkšanos internetā, savukārt krāpniekiem šāda aktivitāte ir papildu impulss, un viņi nāk klajā ar arvien jaunām krāpniecības shēmām. Kā sevi pasargāt un atpazīt iespējamo krāpniecību, iepērkoties internetā, skaidro Luminor bankas krāpniecības novēršanas eksperte Marija Briede.

“Melnās piektdienas un tā sauktās Kiberpirmdienas atlaides ir laiks, kad iedzīvotāji pastiprināti meklē dažādus izdevīgus piedāvājumus interneta veikalos. Savukārt noziedznieki seko līdzi cilvēku pieprasījumam, īstenojot dažādas shēmas, piemēram, izveidojot uzticama izskata interneta veikalu vai viltus lapu, kur it kā pārdod pazīstamu un iecienītu zīmolu preces par neticami zemām cenām. Taču pirkuma apmaksas brīdī pircējam jāievada internetbankas vai karšu dati šim mērķim izveidotā viltus bankas mājas lapā, kas ļauj krāpniekiem iegūt cilvēka bankas kontā esošos līdzekļus. Tāpat krāpnieki izmanto reklāmas un izlozes, kas ir populāras iedzīvotāju vidū, taču aiz krāpnieku viltus piedāvājuma “slēpjas” speciāla programmatūra, kas nozog bankas datus. Par savu datu drošību ir jārūpējas arī ikdienā, bet šajā laikā jo sevišķi nepieciešams kritiski izvērtēt saņemtos piedāvājumus, pastiprināti pievērst uzmanību internetveikalu saitēm, pārbaudot tajās iekļauto informāciju,” atgādina M. Briede.

pexels.com

Tāpēc eksperte iesaka pievērst uzmanību 5 lietām, kas var palīdzēt atpazīt krāpniecību, iepērkoties internetā:

  1. Jāpārliecinās, ka vietnes adrese satur drošas pārlūkošanas simbolu - droša tīmekļa adrese sāksies ar https, nevis http, kur “s” nozīmē secure jeb drošs.
  2. Ja internetveikals vai vietne izskatās apšaubāma, satur kļūdas tekstā, tajā nav atrodamas kontaktu un saites saturošas sociālo tīklu sadaļas, kā arī nav informācijas par piegādes un citiem nosacījumiem - to nevar uzskatīt par drošu vietni pirkumam.
  3. Svarīgi arī pārliecināties, vai interneta veikalam ir reālas klientu atsauksmes. Ja tās ir atrodamas, tomēr ir pārāk pozitīvas vai vienveidīgas, un nojaušams, ka nav cilvēku rakstītas, tas var liecināt, ka vietne nav droša, lai veiktu pirkumu.
  4. Jābūt piesardzīgam, saņemot dažādus ar paku sūtījumiem saistītus ziņojumus - sūtījuma apstiprinājuma e-pastu, ziņu par veikto norēķinu, kā arī paziņojumu vai SMS par pakas piegādi. Pirms atvērt šādās ziņās iekļautas saites, noteikti jāpārliecinās par to patiesumu. Krāpnieki apzinās, ka izpārdošanu laikā iedzīvotāji internetā veic daudz pirkumu un saņem informāciju par daudziem sūtījumiem, tāpēc var zaudēt modrību.
  5. Nedroša vietne var radīt apdraudējumu, izplatot ļaunprātīgu programmatūru vai nozogot informāciju. Lai pasargātu savus datus, viedierīci un maku no potenciāliem riskiem, iesakām pārliecināties, vai saite iepriekš nav bijusi saistīta ar kibernoziegumiem vai datora vīrusiem un vai šobrīd tajā nav bīstama satura. To var noskaidrot, izmantojot reputācijas pārbaudes rīkus, piemēram, Google Safe Browsing vai talosintelligence.com.

“Meklējot izdevīgākos piedāvājumus, jo īpaši atlaižu laikā, svarīgi pievērst uzmanību konkrētajam piedāvājumam - ja tas skan pārāk labi, lai būtu patiesība pat izpārdošanas laikā, visticamāk, tā arī ir. Ja kaut viena detaļa piedāvājumā šķiet aizdomīga, noteikti ir vērts vēlreiz apdomāt pirkumu. Tāpat papildu drošībai pirkumiem tiešsaistē ieteicams izmantot atsevišķu maksājuma karti ar naudas summu, kas paredzēta tikai konkrētajam pirkumam, tādā veidā pasargājot savus uzkrājumus vai pārējos naudas līdzekļus, kas paredzēti ikdienas lietošanai,” iesaka eksperte.

Ja tomēr esat kļuvis par krāpnieku upuri un jūsu personīgie dati ir nonākuši viņu rīcībā, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku un Valsts policiju.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija