6 interesanti fakti par Ziemassvētkiem

Dzīvo gudri! 25.decembris 2023
 
pexels.com
Klāt vieni no sirsnīgākajiem un jaukākajiem gada svētkiem - Ziemassvētki. Pirms ķerties pie svētku atzīmēšanas ģimenes lokā, ieskaties un uzzini sešus interesantus faktus par šiem svētkiem!

unsplash.com

1. Ziemassvētki ne vienmēr svinēti 25. decembrī

Ziemassvētkos jeb 25. decembrī daudzi cilvēki piemin un atzīmē Jēzus Kristus dzimšanas dienu. Tomēr eksperti min, ka šis fakts, ka Jēzus Kristus dzimis tieši šajā datumā, iespējams, nav patiess. Bībelē nav minēts 25. decembris, kā Jēzus Kristus dzimšanas diena. Daudzi vēsturnieki uzskata, ka Jēzus, visticamāk, dzimis pavasarī. Tikmēr citi vēsturnieki uzskata, ka šis datums izvēlēts par Jēzus Kristus dzimšanas dienu, jo tas sakrita ar pagānu svētkiem Saturnalia, kuros tika godināts lauksaimniecības dievs Saturns.

unsplash.com

2. Kā radās Ziemassvētku eglīte?

Par tradīciju mājās ienest eglīti un to izdekorēt varam būt pateicīgi Vācijas princim Albertam, kurš savu jauno sievu, Anglijas karalieni Viktoriju pārsteidza ar svētku eglīti. Šīs notikums ir arī attainots zīmējumā, kurā redzams kā pāris kopā dekorē egli. Zīmējums, kurā pāris attēlots Ziemassvētku eglītes priekšā, pirmo reizi 1848. gadā parādījās "Illustrated London News". Pēc zīmējuma publicēšanas arvien vairāk cilvēku sāka pušķot eglītes līdz tā izveidojās par šo svētku tradīciju.

unsplash.com

3. Omulīgais Ziemassvētku vecītis jeb Santa Klauss

Pirms "Coca-Cola" nolēma izmantot Ziemassvētku vecīša tēlu savām reklāmām, viņš izskatījās vairāk biedējošs nekā jauks un omulīgs. 1931. gadā uzņēmums nolīga ilustratoru Hadonu Sundblomu, lai viņš žurnālu reklāmām izveidotu jautro, omulīgu Ziemassvētku vecīti.

unsplash.com

4. Ziemeļbriedis Rūdolfs

Ziemeļbriedis Rūdolfs, kuram ir sarkans deguns, tika radīts 1939. gadā, kad lielveikals "Montgomery Ward" palūdza vienam no tā darbiniekiem izveidot Ziemassvētku stāstu bērniem, ko veikals varētu izplatīt kā reklāmu.

unsplash.com

5. Nelaimes gadījumu skaits svētku laikā

Ziemassvētku neatņemama sastāvdaļa ir mājas dekorēšana ar dažādas krāsas, lieluma lampiņām. Tiek lēsts, ka katru gadu tikai ASV novembrī un decembrī slimnīcās nonāk vairāk nekā 14 700 cilvēku, kuri ir cietuši negadījumos, izkarot svētku rotājumus. Visbiežāk cilvēki ir nokrituši no augstuma un tā rezultātā ieguvuši dažādus plīsumus, lūzumus un arī mugura sastiepumus.

unsplash.com

6. Āmuļa nozīme

Bieži vien svētku filmās var manīt, ka mājas tiek dekorētas ar āmuļiem. Nostājoties zem šī auga, mīļotajiem ir jāskūpstās. Arī Latvijā šī dekorācija lēnām sāk iemantot popularitāti. Kā izrādās, tad šai dekorācijai ir īpaša nozīme. Āmulis ir sens auglības un vīrišķības simbols, un druīdi to uzskatīja par afrodiziaku.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Vēl viens fakts, kuru var pievienot - daudz lieku dāvanu, ko saņemam un paši dāvinām. Daudz vērtīgāk ir dāvināt cilvēkam savu laiku vai, piemēram, interesantu iespaidu dāvanu kā www.lieliskadavana.lv/davanu-idejas

28.decembris 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija