Interesants fakts: kā jūtu mazināšanās pret otro pusīti ietekmē mūsu veselību?

Dzīvo gudri! 25.februāris
 
pexels.com
Bieži tiek runāts par iemīlēšanos un mīlestību, kā tā ietekmē mūsu pašsajūtu, veselību un garastāvokli. Mazāk tiek pieminēts tas, kā jūtu mazināšanās pret iepriekš tik mīļu cilvēku, ietekmē mūsu veselību. Šoreiz centīsimies rast atbildi uz šo jautājumu!

pexels.com

Kā jūtu mazināšanās pret otro pusīti ietekmē mūsu veselību?

Iepriekš vēstījām, kā iemīlēšanās ietekmē mūsu veselību. Noskaidrojām, ka iemīloties mūsu organismā izstrādājas hormons oksitocīns, kas veicina arī veselības uzlabošanos.

Kad mūsu jūtas kļūst vājākas un varam teikt, ka vairs nemīlam savu otro pusīti, šī te hormona "deficīts" jūs no mīļotajiem var pārvērst par svešiniekiem. Labi, ne gluži svešiniekiem, jo viens otru tāpat labi pazīstat, taču jūtas lēnām izzūd, skaidro zinātniece, bioloģe Liata Jakira

"Pēc sākotnējās aizraušanās fāzes, kas var ilgt no sešām stundām līdz diviem gadiem, attiecības vai nu piedzīvo strauju jūtu samazināšanos, un pāri šķiras vai izveidojas stabila draudzība un uzticība," uzsver zinātniece.

Viņa norāda, lai saglabātos šī te "tauriņu" sajūta vēderā, svarīgs ir hormons oksitocīns. "Bez šī hormona saikne izzūd, partneri atkal kļūst par svešiniekiem."

Zinātniece norāda, ka galvenie bioloģiskie procesi, kas veicina "atmīlēšanos", ir saistāmi ar to, ka organismā samazinās dopamīna līmenis, neizstrādājas oksitocīns, līdz ar to iemīlēšanās sajūta tīri skatoties no bioloģiskiem procesiem beidz pastāvēt, jo vairs neizjūtam ne emocionālo, ne fizisko saikni ar otru cilvēku.

Eksperte norāda, ka pāriem šķiroties, hormoni sāk trakot. Bieži vien cilvēki piedzīvo lielu stresu, jo organismā izstrādājas stresa hormons kortizols.

Tāpat viņa min, ka neatkarīgi no tā, vai šķiršanās bija abpusējs lēmums vai nē, emocionālās sāpes bieži var būt tik stipras, ka tās fiziski varm izjust savā ķermenī.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

un ja nu jūtas palielinās, kā tad?

25.februāris Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija