6 ikdienišķi pārtikas produkti, kurus ir iespējams pavisam viegli pārdozēt

Dzīvo gudri! 5.aprīlis
 
unsplash.com
Izdzirdot vārdu "pārdozēšana" pirmais, kas ienāk prātā ir kaitīgu vielu lietošana pārmērīgā daudzumā, tādā, kas jau rada nopietnas veselības problēmas. Izrādās, ka pārdozēt var ne tikai ar kaitīgām vielām, bet arī tādiem ikdienišķiem produktiem, kā, piemēram, cukuru, šokolādi un pat turku zirņiem.

unsplash.com

1. Cukurs

Diemžēl lielākā daļa pasaules iedzīvotāju ik dienu pārdozē cukuru jeb apēd lielāku daudzumu cukuru nekā dienā ieteicams. Kā zināms, tad cukurs negatīvi ietekmē mūsu veselību, tostarp palielinās mūsu svars, bojājas zobi u.c.

Cukuru var pavisam viegli pārdozēt, jo tas atrodas daudzos pārtikas produktos un bieži vien mēs pat neaptveram, cik lielos apjomos. Pārāk liels cukura patēriņš ilgtermiņā var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, viecināt diabētu.

Maksimāli dienā ieteicamais cukura daudzums pieaugušajiem, kas ir vecāki par 11 gadiem, ir ne vairāk kā 30 g cukura. Bērniem vecumā no septiņiem līdz 10 gadiem dienā ieteicams neuzņemt nevairāk kā 24 g cukura, savukārt bērniem vecumā no četriem līdz sešiem gadiem - 19 g.

unsplash.com

2. Tumšā šokolāde

Tumšā šokolāde tiek uzskatīta par veselīgāko šokolādes veidu, jo lielāks ir tās kakao saturs, jo veselīgāka tā ir. Lai gan tumšā šokolāde ir veselīgāka nekā piena šokolāde, nav ieteicams ar to aizrauties lielos apjomos.

Tumšajā šokolādē esošais kakao pozitīvi ietekmē mūsu zarnu mikrobiomu, tomēr tās sastāvā ir arī kofeīns, kas var negatīvi ietekmēt mūsu miega kvalitāti jeb vienkārši jums var nenākt miegs.

Kakao satur arī teobromīnu, organisku vielu, kas ietekmē mūsu nervu sistēmu. Tāpat, jo mazāku kakao procentu satur šī šokolāde, jo lielāks cukura daudzums tajā ir atrodams.

Maksimāli dienā ieteicamais tumšās šokolādes daudzums ir ne vairāk kā divi gabaliņi.

unsplash.com

3. Turku zirņi jeb aunazirņi

Lai arī turku zirņi ir veselīgi un labs olbaltumvielu avots, ne visiem cilvēkiem ieteicams tos ēst, kur nu vēl lielos apjomos.

Ja ikdienā saskaraties ar zarnu trakta problēmām, tad pārlieku liels turku zirņu patēriņš var izraisīt vēdera uzpūšanos, sāpes, aizcietējumus un vispārēju diskomfortu.

Maksimāli dienā ieteicamais turku zirņu daudzums ir viena līdz divas bundžas šī produkta, savukārt tiem, kuriem pēc šī produkta notiesašanas rodas diskomforts vēderā, ieteicams ēst daudz mazāku apjomu.

unsplash.com

4. Jūras produkti

Lai gan zivis un citas jūras veltes satur organismam vērtīgās olbaltumvielas, kā arī vairākas citas uzturvielas, kas nepieciešamas labai veselībai, eksperti brīdina, ka mūsu jūrās un okeānos patiešām ir augsts smago metālu, īpaši dzīvsudraba, līmenis. Tieši tāpēc nevajadzētu aizrauties ar ļoti lielu jūras produktu patēriņu.

Tādas lielas zivis, kā, piemēram, tuncis un zobenzivs, var saturēt dzīvsudrabu, jo atrodas barības ķēdes augšdaļā un ir ļoti treknas. Ļoti liels šo zivju patēriņš var, iespējams, izraisīt saindēšanos.

Maksimāli ieteicamais jūras produktu daudzums ir viena līdz divas porcijas nedēļā.

unsplash.com

5. Lakrica

Lakrica nav daudzu cilvēku iemīļots saldums, bet tiem, kuriem tā garšo, to var ēst lielos daudzumos. Nevis var, bet visbiežāk to dara. Arī lakricu var pārdozēt un tas var atsaukties uz veselību.

Lakrica var izraisīt nopietnas veselības problēmas cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem un kuriem ir augsts asinsspiediens vai ir sirds slimības. Pārlieku liels lakricas patēriņš var izraisīt aritmiju.

Maksimāli ieteicamais lakricas daudzums ir līdz 57 g melnās lakricas dienā. Eksperti norāda, ja divu nedēļu garumā ik dienu apēdīsiet vairāk nekā 57 g melnās lakricas, tad varat izjust pārdozēšanas simptomus.

unsplash.com

6. Kafija

Kafija mūsu veselībai var sniegt labu, ja tiek ievērota mērenība. Tomēr ik dienu izdzerot lielu daudzumu kafijas, tā atstās nopietnas sekas uz veselību.

Kafjai ir spēcīga fizioloģiska ietekme uz mūsu nervu sistēmu. Augstais kofeīna saturs ne tikai ietekmē miega kvalitāti, bet kafija tukšā dūšā atstāj nepatīkamas sekas uz mūsu gremošanas traktu.

Maksimāli ieteicamais kafijas daudzums ir līdz 400 mg kofeīna dienā, kas atbilst aptuveni četrām kafijas tasēm.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija