Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Aculiecinieki Mālpilī: bija sprādziens

© f64

Mālpils novada Upmalu ciema iedzīvotāji, kuri laimīgā kārtā šonakt izdzīvojuši, sabrūkot daudzdzīvokļu mājai, ir pārliecināti, ka naktī notika sprādziens.

Četri bojāgājušie bija mājas iemītnieki, bet piektais sprādziena upuris – sieviete – bija atnākusi ciemos. Kas patiesībā notika naktī uz svētdienu Upmalās, noskaidro policija, tomēr ir skaidrs, ka māja, kas celta 1972. gadā, nesabruka pati no sevis. Notikuma vietā skats ir stindzinošs – trīsstāvu daudzdzīvokļu māja sadalīta divās daļās, apkārt gruvešu kaudzes, sabojātas automašīnas, visur stikli. Par to, ka varētu būt bijis sprādziens, liecina apstāklis, ka gan iebrukušajam namam, gan kaimiņu daudzdzīvokļu mājas logiem ir izbiruši stikli.

Ka tas bija sprādziens, ir pārliecināti nama iedzīvotāji, kuri palikuši dzīvi. Viņiem pēc nakts pārdzīvojuma atliek vien raudzīties, kā glābšanas dienesti cenšas atbrīvot māju no gruvešiem, – rīta pusē glābēji meklēja, vai vēl ir kāds cietušais vai bojāgājušais, vakarpusē jau bija skaidrs, ka neviena zem mājas drupām vairs nav. «Protams, mēs visus viņus pazinām. Te cits citu pazīst. Mēs visi draudzējāmies,» satraukti par naktī notikušo ir traģēdijā izdzīvojušie. Naktī pamodās visi, jo troksnis bijis ļoti liels, mājai izbiruši logu stikli. Nodrebējis arī blakus esošais nams – arī trīsstāvu dzīvojamā māja. Dažiem prātā pazibējusi doma – varbūt pērkona negaiss, nē, tomēr pārāk liels troksnis. Kristīna no blakus mājas saka: man bija izjūta, ka mājā ietriecas tanks.

«Es pamodos no lielā trokšņa un no tā, ka kaut smags atsitās pret mūsu dzīvokļa durvīm,» Neatkarīgajai stāsta mājas trešā stāva iemītnieks Aleksejs Cibuļonoks. Viņš mēģinājis atvērt dzīvokļa durvis, taču tās bija nobloķētas, visticamāk, ar brūkošu paneli. Viņš dzirdējis, kā viens no kaimiņiem skaļi kliedz – vīrietis bija iesprostots starp paneļiem. «Mēs pie viņa tikt nevarējām, no mājās izkļuvām, nošļūcot pa notekūdeņu cauruli, bija jādomā, ko un kā glābt, kamēr atbrauc palīdzība,» atceras Aleksejs. Vīrieti izdevies glābt, viņš ir dzīvs. Par bojāgājušajiem kaimiņi labprātāk nerunātu – lai miers ar viņiem. Viena no mirušajām sievietēm, no otrā stāva dzīvokļa, bijusi apdegusi.

Māja iebrukusi tieši pa vidu – kā notikuma vietā stāsta glābēji, visticamāk, trešais un otrais stāvs nogruvis uz leju. Pagaidām ne policija, ne ugunsdzēsēji, kas vēl pēcpusdienā strādāja uz vietas, sīkāk nekomentē, kas varētu būt izraisījis mājas sagruvumu. Ugunsdzēsēji pieļauj: ja tas bijis sprādziens, tad, visticamāk, gāzes noplūdes dēļ. Mājā nebija centralizētas gāzes padeves, cilvēki lietoja gāzes balonus, apkure – malkas. Pašlaik nav skaidrs, vai tik lielu sprādzienu būtu varējusi izraisīt gāzes noplūde no viena balona, ja pieņem, kādā no dzīvokļiem gāzes balons nebija noslēgts. «Lielākie bojājumi mājai ir no ceļa puses, mēs domājam, ja bija sprādziens, tad tas notika otrajā stāvā, trešais uzgruva virsū. Vislielākie bojājumi ir otrajā stāvā,» atzīst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas pārvaldes operatīvais dežurants Aleksejs Barans. Visi bojājušie ir no otrā un trešā stāva dzīvokļiem, apstiprina ugunsdzēsējs.

Traģēdijā laimīgi izglābušies bērni no pirmā stāva, kas atrodas tieši zem sagruvušajiem diviem stāviem. Nama iedzīvotājs stāsta, ka bērnus izvilkuši pa logu kaimiņi. Viena no meitenītēm gulējusi divstāvu gultiņā, kuru jau bija piespieduši brūkošie griesti, taču, par laimi, viņa izglābta un ar sasitumiem ievietota slimnīcā. Bērni – divas meitenes, desmit un četrus gadus vecas, un puisēns – naktī bija vieni paši mājās. Vīrietis, kurš no mājas izskrējis gandrīz bez apģērba, saka: es biju ļoti nobijies, jo zināju, te taču visur ir cilvēki, bērni. «Domāju, kaut kas uzsprāga, jo troksnis bija ļoti liels, tāpat māja nevarēja sabrukt,» stāsta gados jaunais vīrietis. Savukārt Igors, kas tikai no rīta pārradies mājās, skumji lūkodamies uz sabrukušo namu, attrauc: ko gan es varu pateikt, atnāku mājās, bet māju vairs nav... Kaimiņu mājas iedzīvotāja Kristīna uzmundrina kaimiņieni no sabrukušās mājas, kura ar asarām acīs skatās uz māju, – var redzēt viņas dzīvokļa durvis, bet kāpņu gan vairs nav. Viņas vīrs, iepriekš uzrunātais Aleksejs, te dzīvo kopš trīs gadu vecuma, dzīvokļi piešķirti kolhoza laikā, viņa vecāki to saņēmuši par pajām, mājai viena saimnieka nav, katram savs dzīvoklis. Kas būs tālāk, Aleksejs un viņa ģimene nezina. Pagaidu mitekli ierādījusi pašvaldība – skolas viesnīcā, solīts arī materiālais atbalsts.

Pēc VUGD informācijas, nams iebrucis naktī no sestdienas uz svētdienu, ugunsdzēsēji izsaukumu uz Upmalām saņēma īsi pirms trijiem. 18 dzīvokļu mājai sabrukusi aptuveni viena ceturtā daļa – mājas otrā un trešā stāva vidusdaļa sagruvusi uz pirmā stāva – kopumā seši dzīvokļi. Ir zināms, ka bojā gājuši pieci cilvēki – trīs sievietes – 48, 57 un 79 gadus vecas, un divi vīrieši – 52 un 60 gadus veci. Kopumā mājā bija reģistrēti 37 iedzīvotāji. Ugunsdzēsēji atzina, ka glābšanas darbus turpinās līdz tumsai, jo, lai gan, pēc iedzīvotāju teiktā, sagrautajos dzīvokļos neviens vairāk nav dzīvojis, nav izslēgts, ka kāds bija atnācis viesos...