Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Vērtēs, kā renovēt Mālpilī uzsprāgušo ēku

Šodien izšķirsies Mālpils novadā Upmalās sprādzienā daļēji sagrautās ēkas liktenis. Eksperti vērtēs, kā labāk un vai vispār ir vērts cietušo māju renovēt. Savukārt par darbiem, lai tā negrūtu tālāk, pašvaldība jau ir vienojusies, informēja novada pašvaldības priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs.

Lai arī iepriekš cerēts, ka iekonservēšanas darbus varētu paveikt līdz ziemai, darbi nav sākti, jo iesniegto piedāvājumu cenas ir pārāk augstas un pašvaldība to nevar atļauties. Šobrīd situācija ir uzlabojusies un līdzekļi – 20 tūkstoši latu – konservācijai ir atrasti, turklāt valsts apsolījusi atbalstīt pašvaldību un segt 50% no tās izdevumiem, kas saistīti ar avārijas seku likvidāciju, tajā skaitā arī sociālajiem, piemēram, dažādiem avārijā cietušajiem izmaksājamiem pabalstiem.

A. Lielmežs uzteica būvniekus, kuri izrādot neviltotu ieinteresētību mājas kvalitatīvā renovācijā, taču tas, iespējams, nenotiks, jo būvē, kura gāzes noplūdes rezultātā cieta sprādzienā, parādījusies jauna plaisa.

Šobrīd visi izdzīvojušie ēkas iedzīvotāji ir atraduši sev mājvietu. «Tie, kas varēja, ir atgriezušies savos dzīvokļos, pārējie sameklējuši citu dzīvesvietu. Visiem ir jumts virs galvas,» teica Mālpils novada pašvaldības priekšsēdētājs. Pēc sprādziena ēkā bija apdzīvojami seši dzīvokļi, no kuriem četros tā iemītnieki ievākušies atpakaļ, bet divu dzīvokļu īpašnieki izvēlējušies dzīvot citur.

Jau vēstīts, ka pussagruvušo ēku Mālpils novada Upmalās nolemts iekonservēt. Ēkā apdzīvojami būs seši no 18 dzīvokļiem, un tiem jau ir pievienota elektrība un ūdens piegāde.

Trīsstāvu ēka daļēji sagruva 16. oktobrī, un negadījumā gāja bojā trīs sievietes un divi vīrieši, bet viena no cietušajām – 84 gadus veca sieviete – pēc divām nedēļām mira slimnīcā.

Traģēdijas dēļ bez pajumtes palika vairāk nekā 30 cilvēku.