RECEPTE: Pasaulē slavenākā un, iespējams, dārgākā omlete - "Pulāriete"

LV Blogeri 28.aprīlis 2020
 
Ilze Šteinfelde
Ilze Šteinfelde
 
Starp Pulāras omletes baudītājiem vienaldzīgo nav, vieniem tā ārkārtīgi garšo un tie saka, ka tā ir katra iztērētā eiro vērta (Pulāras omlete šajā viesnīcā maksā 38 eiro bez piedevām, ar piedevām aptuveni 50-70 eiro atkarībā no sezonas), citiem tas šķiet negaršīgākais ēdiens pasaulē. Šī recepte, protams, ir mana versija par slaveno Pulāras omleti, cenšoties rezultātu maksimāli pietuvināt oriģinālam. Atzīšos, ka man Pulāras omlete garšo vienīgi ar bagātīgām piedevām. No plikas "Pulārietes" gan atteiktos. Bet tas ir mans subjektīvais vērtējums.
1888. gadā Anete un Viktors Pulāri Francijai piederošā salā Mont-Saint-Michel atvēra viesnīcu "La Mère Poulard". Anete viesiem sāka piedāvāt pufīgu un gaisīgu omleti, jo olas un dārzeņi bija teju vienīgie pārtikas produkti, ar ko dažādot maltītes niecīgajā salā, kurā netika audzēti lopi. Pēc tam, kad šo omleti sāka cildināt arī Karalis Edvards VII un Britu karaliskā ģimene, kas bija bieži viesi šajā viesnīcā, ASV prezidents Teodors Rūzvelts un Francijas premjerministrs Žoržs Klemanso, tā kļuva tik slavena, ka uz šo vietu ar vēlmi šo omleti pagaršot traucās intersentu pūļi, ieskaitot, slavenības, valdību vadītājus un karaļus.

Sastāvdaļas:

  • 2 olas
  • 10 grami sviesta
  • 2 grami sāls

Pagatavošana:

Šī omlete viensnīcas ēdienkartē ir saglabājusies līdz mūsdienām. Omletes mīklas recepte tiek rūpīgi slēpta, un, ja tajā ir kāda īpaša sastāvdaļa, tas atklāts netiek. Apmeklētāji vien var redzēt pašu cepšanas procesu - ritmisku, vai drīzāk muzikālu mīklas maisīšanu, omletes karsēšanu dzīvas uguns krāsnī un pasniegšanu. No tā, cik ir atļauts redzēt viesiem, var saprast, ka:

  • olas tiek kultas ar roku aptuveni 5 minūtes;
  • sviests uz pannas netiek žēlots;
  • mīkla tiek piepildīta līdz pannas augšai;
  • no sākuma pannu ar omleti karsē aptuveni 20 sekundes uz atklātas liesmas;
  • pēc tam panna ar omleti tiek novietota blakus atklātai ugunij un šādā vietā turēta 3-4 minūtes.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija